Krátce o e-shopu NepustilTea.cz
Ačkoli se primárně specializuji na thajské byliny + čaje v bio kvalitě a často zabrousím i do čajů a bylin ze země Vietů, kde jsem strávil mnoho času :-), zajímají mě i čaje a byliny ostatní. Je to tím, že mě čajová kultura oslovuje ve všech souvislostech a z mnoha úhlů pohledu. V pořizování čajů a bylin mám jasné zásady: produkt mě musí zaujmout a svými celkovými projevy upoutat! Zkoumám jeho vlastnosti, kvalitu, variabilitu přípravy, účinky, cenu, trvanlivost, balení, skladování a jiné. Co se bylin týče, zajímají mě i byliny zdejší. V Čechách jich máme tolik, že jde z toho hlava kolem :-). Řada z nich nahrazuje pití pravého čaje nejen v době nemoci. Vynikající jsou i jindy. Tříbí se jimi chuť (3), bystří mysl, zahání únava a o zdravotních benefitech pro tělo i duši ani nemluvě :-) (4).
THAJSKÉ ČAJE A BYLINY
Thajské čaje a byliny mně významně vylepšují zdraví a jejich schopností využívám neustále! Mají velkou moc a sílu! Výčet všeho co umí by byl několikastránkový. Ovšem - (spíš bohužel) - evropská legislativa nedovoluje u jednotlivých čajů a bylin uvádět všechny účinky, které mají. Prezentovat lze pouze ta tvrzení, jež jsou oficiálně povolena. Najdete je u jednotlivých bylin a čajů. (1)
Thajské čaje a byliny jsou pěstovány především na severu Thajska, v provinciích Chiang Mai a Chiang Rai. V džunglích na hranicích s Barmou (Myanmar) a Laosu najdeme divoké čajovníky i několik set let staré. K výrobě čajů se používají převážně tchaj-wanské technologie a v zapadlých horách vznikají čaje manufakturní, ručně zhotovené a někdy i postrádající jakékoliv jméno neb se neobchodují a slouží toliko ke spotřebě výrobce nebo (občas) ke směně na trzích za jiné zboží.
"Nejzajímavější jsou thajské oolongy, vyráběné přibližně od roku 1960 (5). Jejich pěstování a výroba se velmi rozmohly okolo roku 1990, kdy se začaly ve velkém měřítku pěstovat odrůdy čajovníků vyšlechtěné na Tchaj-wanu speciálně pro výrobu oolongů. V Thajsku jsou to hlavně dvě odrůdy, Jin Xuan (označovaný také jednoduše No 12) a Si Ji Chun (No 17). V menší míře se užívá odrůda Qing Xin Oolong (nebo jinak Chin Shin Oolong)..." (2)
Pokud nevíte, co si z thajských čajů napoprvé vybrat, vyzkoušejte:
1. Thajský gabaron - bio
2. Thajský jasmín - oolong - FG - bio
3. Thajský úsměv - oolong Pao Chung - original - bio
4. Thajský černý čaj s citronovou trávou - bio
5. Thajská kahwa - bio
a přidejte jednodruhové čaje bylinné:
6. Thajský jiaogulan - bio
7. Thajský hořký meloun/okurka - bio
8. Thajská moringa - bio
9. Citronová tráva - bio
VIETNAMSKÉ ČAJE A BYLINY
Vietnamské čaje a byliny se pěstují na mnoha místech Vietnamu a pořád jsou pro svět velkou neznámou. Vyrábí se všechny druhy čajů a používají nejrůznější technologie. Setkáme se tak s velkovýrobou dozorovanou tchaj-wanskými odborníky s postupy a technologiemi tchaj-wanskými, výrobou čínskou i japonskou. Řada vietnamských oolongů (podobně jako thajských) putuje na Tchaj-wan, je přebaleno a do světa pokračují jako tchaj-wanské!. V severních částech Vietnamu potkáváme ryzí manufakturní výrobu, jejichž výsledky snesou srovnání s čaji nejen čínskými. Stáří čajovníků (400-800 let) je obdivuhodné a jsou místa, kde vznikají čaje nikam nezařaditelné, jež ani nemají obchodní jméno, jsou prodávány nebo směňovány na místních trzích a do světa (ani do jiných částí Vietnamu) se jednoduše nedostanou!
Z mých oblíbených doporučiji:
1. Vietnamský stříbrný čaj Shan Tuyet z Dien Bien
2. Vietnamský černý divoký čaj z Ha Giang
3. Vietnamská orientální kráska z Moc Chau
4. Vietnamský bílý čaj z Lai Chau
5. Vietnamský jarní zelený čaj z Thai Nguyen
a bylinu s unikátními účinky
6. Vietnamský Che Dang - Ku Ding Cha
Poznávání nových čajů a bylin miluju! Jejich niterné objevování mě dostává do příjemného čajovo-bylinného flow! A nejradši popíjím čaj v přírodě - při geologickém bádání :-)
LEGENDA / ODKAZY:
(1) kompletní "on hold" seznam: je ke stažení (v českém jazyce, ve formátu .xls) na stránkách SZÚ
(2) doslovná citace - výňatek z textu na str. 181, Vše o čaji pro čajomily, Karel Valter, 8. vydání, Granit, 2016
(3) Mám zato, že zkoumáním čajů (bylin) a zejména jejich opakovaným pitím, tj. neustálým a cíleným namáháním všech čivů, zejména buněk chuťových a čichových, si člověk rozšiřuje čajové vědomosti, získává rozhled a něco se o čaji a bylinách dozví z jejich samé podstaty. Ta totiž může být (na první pohled a napití) velmi dobře skryta! Chcete-li čaje poznávat pravidelně (a mít cestu mnohem jednodušší než já), mrkněte na předplatné čajů a bylin - OchutnejCaj.cz, jež se může stát vaším "Bezpečným průvodcem po světě čajů a bylin"!
(4) zdravotní benefity - podle "on hold" seznamu - uvádím u jednotlivých bylin, u čajů pak souhrnně v článku: Pravý čaj a zdraví - povolená zdravotní tvrzení
(5) ... a já - právě v roce 1960 - poprvé (spolu s kofolou) pohlédl na svět :-)