2022 Thajská citronová tráva - bio

Neohodnoceno
 

bylinný jednodruhový čaj, ideální pro běžnou přípravu v konvičce, bezkofeinové osvěžení pro jakoukoliv chvíli dne i noci :-), původ: Thajsko, hmotnost (netto): 50 g, min. trvanlivost do konce: 08/2025

Dostupnost Objednáno
219 Kč    
Kód produktu 561
Značka NepustilTea-original
Kategorie ostatní thajské byliny
 

STRUČNĚ

čaj umí: světlé, intenzivně citrusově vonící a chutnající nálevy s velmi dlouhou dochutí; vychlazený dokáže osvěžit v teplých dnech, je-li chladno či pochmurno, hodí se v horké podobě, kdy s přidáním černého čaje a (ideálně medu) máme zahřívající nápoj
čaj vás zaujme: výkonem-počtem nálevů, podmanivou vůní a jednoduchostí přípravy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, čaj revitalizuje a dodává energii ačkoli nemá kofein

PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: 1-3 rovné polévkové lžíce byliny, zalijte právě vroucí vodou (500 ml) a luhujte dle chuti-postupně slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky a z ní pak postupně do šálků
počet nálevů: mnoho

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj pijte k čemukoliv, dobře podporuje trávení, vhodný je k jakémukoliv těžšímu jídlu, k asijským pochutinám i sladkým dezertům (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)

"Jistě si pamatuješ, že citronová tráva má „hafo“ účinků. Používá se nejen pro přípravu čaje ale i v aromaterapii, při vykuřování, v kosmetice, při výrobě mýdel a šamponů, likérů… Dokonce ji lze použít jako voňavou substanci do repelentů. Že je běžnou součástí thajské kuchyně a je oblíbená jako koření napříč Asií snad nemusím zdůrazňovat! Ale po pořádku. Voňatka se zejména hodí do blendů s jinými čaji, lze ji mísit v podstatě s čímkoliv. Dáme-li ji do pravého čaje bude výsledek s kofeinem a nálev může být velmi povzbuzující. Citronela umí detoxikovat organismus a posilovat imunitu. Přisuzuje se jí, že pomáhá snižovat cholesterol a regulovat hladinu cukru v krvi, že má blahodárný vliv na problémy se žaludkem a dýcháním. Voňatka snižuje horečky a tlumí bolest, uklidňuje nervový systém a potlačuje nespavost, působí dobře na podrážděnou pleť a nejrůznější otoky, urychluje hojení ran a doporučuje se lidem nakaženým zlatým stafylokokem. A údajně zjemňuje ženské obtíže spojené s menstruací a přechodem..."

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství

map_chiang_rai_province BlogLemongrass_1296x lemongrass+cutting 

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 08/2022 / 08/2025 / mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: 100%-řezaná citronová tráva-list (lat. Cymbopogon citratus, L., 1753), citronella, lemongrass, voňatka citronová, "Thai Pure Lemongrass", "Pure Lemongrass", "Lemongrass Tea"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: bylina (8)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti, zejména sladidla; nemusíte však nic přidávat, citronová chuť si sama stačí...
šarže / bio certifikace: BIO-004-CZ
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: sběr i zpracování je mechanizované (řezání, sušení, balení) jedná se bylinu (čistá přírodnina, bez aromat, konzervantů a barviv)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen citronově vonící řezanou natí citronely; nálev má intenzivní citronovou vůni a chuť po citrusech, disponuje dlouhou dochutí a je obvykle světlých barev; vyluhovaný list je tuhý, nabobtnalý a stále vonící

aspekt a působení na zdraví:  samotná bylina - jin (4), v blendech s jinými čaji (11) - dle použitého čaje; možné působení čaje
 byliny (2)

VÍTE, ŽE...

Tento nenáročný bylinný čaj je univerzálním bezkofeinovým pitím? Dá se totiž pít samostatně i v "nálevových blendech" s různými čaji i bylinami (nejčastěji s hořkým melounem!). Skvělý je vychlazený nálev s minerálkou a ovocem = pro zahnání žízně! V kombinaci s nálevem jiaogulanu (dost energetický nápoj) je výborný ke sportu a na túry. Blendy se silnými čaji (černým, zeleným i polozeleným, pchu-erem) poskytují bezpočet citronově laděných nápojů, které lze (zdravě) sladit :-). Citronová tráva je vytrvalá travina původem z Cejlonu a jižní Indie; vytváří husté trsy dorůstající do výšky 120–150 cm; úzké trávovité listy vyrůstají z dužnaté báze a všechny části rostliny jsou -pro svou silnou citrónovou vůni- využívány k dochucení pokrmů asijské kuchyně; obsahuje silici citral (3,7-dimethyl-2,6-octadienal), jež má podle nejnovějších výzkumů protinádorové působení. Zprávu o tom přinesl výzkumný tým Ben-Gurion univerzity v Izraeli (Negev, 2006), kde bylo zjištěno, že užívání citronely způsobuje tzv. „programovanou buněčnou smrt nádorových buněk“ aniž by byly ovlivněny buňky zdravé... Například obsah silice v citrónech je pouze 2-5 % v citrónové trávě 65 - 85 %.

LemongrassScythe_1

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu: (10); použijte cca rovnou čajovou lžičku čaje na 250-300 ml vody a střední inertní konvičku (8), ideálně skleněnou, u čaje není třeba dělat nultý nálev (propláchnutí) a hned první nálev slijte do šálků, postupujte podle schéma (sekundy/teplota vody ve °C): 60/100, 90/100, 90/100 a při dalších nálevech čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: velmi mnoho
minimalistická: špetku byliny vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 10 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 3-4 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí projevů výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, wilderem, ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; čaje bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a použít sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč, ...pro barevnost) goji), jiné dobré špiritusy."

obrázek  přípravě - nálev čaje

LEGENDA / ODKAZY / POZNÁMKY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - "Ledový čaj (01)", "Ledový čaj (02) - Shinobi Cha"
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení"
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(5) alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) použití inertního materiálu luhovací nádoby je žádoucí, chuť a vůně čaje je totiž schopná "zalézt" do porézní keramiky; vhodné je použit glazované nádobí, bílý porcelán a zejména sklo (například konvičky z českého borosilikátového skla "SIMAX")
(9) na běžné byliny se pohlíží jako na potraviny a ze zákona je nutno je označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) "způsob přípravy Gong Fu Cha" [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) bylinu můžete vmísit do jakéhokoliv světlého čaje (doporučuji například Thai Green Tea), nálev lze osladit (například sušenou třtinovou šťávoučekankovým sirupem, domácím medem se známým místem původu apod.) a docílit tak nového chuťového rozměru, nálev můžete vmísit do jakéhokoliv jiného bylinného nebo čajového výluhu, silný nálev můžete zmrazit v ledové kostky a použít jako led
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čaj rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, nechat nálev úplně zchladnout apod.); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(14) článek: Co umí obyčejná citronová tráva - text v přípravě; wikipedie: voňatka citronová