čaje žluté

Žlutý čaj se blíží čajům zeleným, oproti kterým je složitější jej vyrobit. Je proto i vzácnější a pravděpodobně se ho celkově na světě produkuje nejméně. Žlutý čaj je i méně známý a rozšířený než ostatní čaje. Vyrábí se podobně jako čaj zelený s technologickou „vsuvkou“ operace „žloutnutí“ (1). Ta se provádí v momentě, když je čaj teplotně stabilizován (tj. jsou zastaveny procesy oxidace teplem) a může probíhat (než se čaj usuší) pouze pomalá neenzymatická oxidace listu. Čaj se totiž dobře zabalí do papíru, gázových látek nebo jednoduše „nacpe“ do menších papírových pytlů a nechá ležet. Nikoli však nepovšimnutě! Čaj je podle přesného plánu rozbalován, přebalován a kontrolován, což může trvat i několik dnů.  Někdy je i nahříván. Tímto speciálním postupem, jež vyžaduje zkušenosti a um, získá čaj nažloutlou barvu a zbývá jen jej usušit. Podobně jako u produkce čaje bílého byla výroba žlutých čajů zřejmě objevena náhodně. Někomu / někdy / asi zvlhnul zelený čaj a „stal“ se žlutým. Ne všechny postupy jsou však dané. Každý žlutý čaj se vyrábí poněkud jinak. U některých čajů se například list střídavě – během zastavování oxidačních procesů – napařuje a čaj zežloutne již během několika hodin. Proces žloutnutí lze považovat za jistý druh mírné „fermentace“, označované jako „hydrotermální oxidace“, která u každé ze surovin probíhá jinak. 
(1) Men Huang 闷黄

Cena

299300
1299300

Značky

Položek k zobrazení: 1
cinsky zluty huang ya yunnan NepustilTea.cz OchutnejCaj.cz 014
299 Kč

čínský žlutý čaj špičkové kvality z Jün-nanu, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 06/2025, reálně déle - archiv

Kód: 843
1 položek celkem