2018 Chinese Shupu Fang Cha Pu-erh Shu - Menghai - archive
čínský tmavý čaj typu shu pu-erh; ručně sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha; čaj umí: velmi robustní avšak v chuti jemné nálevy s minimem kofeinu; čaj zaujme: hebkou chutí, silou a výdrží; čaj je vhodné pít: kdykoliv, když je dostatek času na čaj; původ: Čína; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: neomezeno (archiv) (5)
Kategorie: | čaje shu pu-erh |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o silněji lisovaný čaj v cihlu (zhuan cha), ze které odlomíme potřebné množství a zaléváme opakovaně vroucí vodou, používáme malou konvičku (200-300 ml), délku luhování čaje regulujeme podle chuti a barvy nálevu, čaj nejprve opláchneme (tzv. "nultý nálev") a pak luhujeme krátce (3)
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj si nejlépe vychutnáte bez jídla, lze jej však pít vpodstatě k čemukoliv asijskému a venkoncem k jakémukoliv jídlu, z čokolád zkustě bílou (1)
VÍCE O ČAJI
čaj pochází ze subtropické oblasti Xishuangbanna ("Banna") na jihu čínské provincie Jün-nan (Yúnnán) z pohoří Menghai (6), je vyroben z kultivaru Dayezhong (velkolistý druh čajovníku); čaj byl skladován v realativně "suchém" prostředí Kunmingu (hlavní město provincie) a lisován na jaře roku 2018; balení čaje v bambusové kůře je inspirováno někdejším vzhledem pašovaného heroinu v oblasti "Zlatého trojúhelníku"
CO V ČAJI HLEDAT?
velmi hlubokou a bohatou hebkou vůni (vzácná dřeva a sušené ovoce, hořká čokoláda s tony mandlí, hlína), zaoblenou a přesto svěží a živou chuť, obsahující vjemy a komponenty z vůně, dlouhou dochuť s osvěžující hořko-sladkou notou (4)
TIP
zkuste čaj popíjet k něčemu hodně přírodně sladkému třeba k datlím, sušeným švestkám, mangu...
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) možná je příprava i v běžné větší knvičce (např. Simax Jana 0,6 l): 6 - 7 gramů čaje, přelijte 500 ml vody o teplotě 100 °C, luhujte kolem 4 minut, zalití opakujte
(3) vhodný je i čcha-wan (gaiwan), tj. zakrytý čínský šálek; lze si vystačit i se dvěma hrnky a sítkem
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
(5) raritní čaje z archivu (NepustilTea-archiv) jsou určeny nejen pro znalce, ale i pro kohokoliv, kdo chce čaje víc poznat - například porovnávání letitých (dobře skladovaných) čajů s čerstvými apod.; zkoumáním "starých" čajů lze získat nenahraditelnou zkušenost, jak se konkrétní čaj léty vyvíjí a jak s ním lze zacházet
(6) pohoří Menghai patří text v přípravě
obrázek
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.