čaje shu pu-erh
Jako čaje Pu-Erh („pchu-er“, „puer“) označujeme čaje vzniklé v jihočínské provincii Jün-nan s tím, že surovina a postup výroby (stejně tak „postprodukční zacházení s čajem) jsou celkem přesně definovány. Je-li čaj – byť stejným způsobem - vyroben jinde v Číně nebo v jiné zemi, nejde (v tradičním dělení čaje) o čaj Pu-Erh ale o čaj „tmavý“ („Dark Tea – Hei Cha, Lia Bao, Liu An (Luk On)“, „tibetský čaj“ aj.). Rozeznáváme „světlý“ (sheng, raw, „zelený“ či „nezralý“) a „tmavý“ (shu, ripe, „černý“ či „zralý“) typ čaje, jejichž způsob výroby se značně liší. Poslední dobou jsou na trhu čaje typu Pu-Erh z Vietnamu, Thajska, Barmy či Laosu, jež se od jihočínských mnohdy neliší. Běžně se pro ně označení Pu-Erh (sheng, shu) používá. Podobně se lze setkat s označením čajů z exotických destinací, kde se s technologií podobnou výrobě čajů Pu-Erh experimentuje (Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan). Největší puerovou vychytávkou je čaj vyrobený ve formě „gelu“ = instantní podoby esencí a ingrediencí, které v nálevu tmavého pueru jsou.