2022 Yunnan Pu-Erh San-cha - shu - bio (50 g)

Neohodnoceno
 

archivní tmavý čaj typu "shu pchu-er" - sypaný, z jižní Číny, ideální pro Gong Fu Cha i běžnou přípravu, reálná trvanlivost: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
139 Kč    
Kód produktu 1367
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie čaje shu pu-erh
 

ČAJ (PRAVÝ, TMAVÝ) (3)

"shu pchu-er" s dobře svinutým, menším stejnoměrným listem, bez prachu a drobotiny
(2022 Yunnan Shu Pu-erh San Cha (2) - Bio (CZ-BIO-002))

STRUČNĚ

čaj umí: mnoho nálevů bez zemitosti je vhodný nejen pro začátečníky (kteří se zemitých projevů pchu-erů obávají nebo je nemají rádi)
čaj vás zaujme: výkonem a jemností
nálev: tmavý (hnědo-červený), krémové chuti s tóny vlašských ořechů, suchého dubového dřeva, s nepatrnou kyselinkou a v dochuti sládnoucí

PŘÍPRAVA ČAJE

 kolik dát čaje  odhadem  teplota vody  doba louhování
 "asijská" (6)  5 g na 150 ml  x čl, x pl  100 °C  0 (1), 15-20, 10, 10, 15, 20... s
 "západní" (7)  7 g  na 0,5 l  x čl, x pl  100 °C  2-3 min. (1)
 "v hrnku"  3 g na 200 ml  x čl, x pl  100 °C  5 min.
 "ambientní" (5)   -   -   -   -
 "za studena" (5)   -   -   -   -
 "v ledu" (5)   -   -   -   -
 "Ice Tea"  7 g na 0,5 l  x čl, x pl  100 °C + led  2-3 min. (10)
 "macerováním" (5)   -   -   -   -

 
poznámka:
doporučuji si vyhovující přípravu metodou Gong Fu Cha najít experimentováním (tj. cíleně použijte různé množství čaje a vodu vždy vroucí) (4)
čl=běžná čajová lžička, pl= běžná polévková lžíce, v=vrchovatá, r=rovná, š=špetka čaje mezi prsty

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

tento čaj (a vlastně jakýkoliv podobný "šu pchu-er" se hodí k sytým těžkým a mastným jídlům, je výborný v kombinaci s českou klasickou kuchyní = nebojte se dát si pivo a pak - jako dobrou zažívací tečku - "šu pchu-er" (12)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (13):

"xxx."

VÍCE O ČAJI

hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
původ: Čína (3), provincie Jün-nan (9)
reálná trvanlivost do konce: neomezená (archiv) (11)
balení: třívrstvý ZIP sáček
bio certifikace: CZ-BIO-002
typ čajovníku/zpracování: čínský/shu pu-erh (2)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj černý (3)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (16)
aspekt a působení na zdraví: pchu-er shu je jangovým až neutrálním čajem (14), možné působení čaje nelze zde uvést (15)

VÍTE, ŽE...

„Přestože s určitostí nelze říct, jak k objevení postupu výroby tohoto čaje došlo, nabízí se jedno vysvětlení… Zvláštní nepopsatelné aroma i chuť tmavého Pchu-eru mohly vzniknout jaksi samovolně při transportu čajů v žocích na zádech koňů, volů a mul, které se v karavanách paprskovitě rozcházely z města S'mao do přilehlého i vzdáleného světa. Žoky napěchované čajem povětšinou zmokly. K tomu byly odspoda napařovány hřbetem zvířete. Uvnitř vzniklo specifické mikroklima, které mělo za následek, že v čaji započal nový proces podobný oxidaci, v tomto případě však fermentace v pravém slova smyslu.“
(doslovná citace: THOMOVÁ, Soňa; THOMA, Zdeněk a THOMA, Michal. Příběh čaje. Praha: Argo, 2002. ISBN 80-7203-447-2.; dostupné on-line)

LEGENDA / ODKAZY

(1) "nultý" = proplachovací (přípravný) nálev, který čaj opláchne a probudí provedeme vroucí vodou = čaj zalijeme a nálev ihned slijeme, "nultý" nálev se nepije
(2) termín "san cha" [san čá] znamená sypaný čaj a používá se především ve spojitosti s čaji Pchu-er
(3) v Čechách bývají pchu-ery typu "shu" řazeny k černým čajům (což odpovídá aktuálnímu celnímu sazebníku), správně jde o čaje "tmavé" (čínské rozdělení) (8), (9)
(4) tmavé čaje se zalévají vždy vroucí vodou (tj. vodou, která se právě vaří, bez ohledu na její skutečnou teplotu závisející na nadmořské výšce místa přípravy čaje)
(5) pro shu pchu-ery se nehodí
(6) též "východní", "tradiční" (či "East Brew"), zkrátka "přespolní", zhotovený metodou Gong Fu Cha, při které si lze čaj nejlépe a v mnoha nálevech dosyta užít
(7) též "zdejší", "evropská", "snídaňová" či "Western Brew", zkrátka čaj "na žízeň" či "k jídlu" s jednoduchým jasným a obvykle razantním projevem jednoho nálevu
(8) Pu-Erh = čaj tmavý, též označovaný jako  černý / shu / ripe / zralý / dozrálý / uleželý / cooked / vařený
(9) více o pchu-erech v článku: "Pu-erh 01 - O co jde?" a "Pu-erh 03 - Opravdový tukožrout?"
(10) pro domácí "Ice Tea" si připravte velmi silný horký nálev "západním způsobem", šokově jej zchlaďte přelitím na led (ideálně větší kostky kostky) a hned podávejte (čaj můžete z ledu slít do jiné vychlazené, ozdobené sklenice)
(11) při prodeji je na balení uvedena min. trvanlivost (vyjádřená konkrétním datumem - obvykle 2 roky ode dne prodeje) a datum reálné trvanlivosti, jež odpovídá skutečné použitelnosti čaje, více čtěte v článku "Trvanlivost čajů a bylin"
(12) více v článku"Párování čaje s jídlem-01", osobně pchu-ery piju i bez jídla (nebo s malými "dobrůtkami" sladkými i slanými :-)
(13) rady a názory mi sděluje můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(14) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(15) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o čajích a bylinách (CajovaSkolka.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení"
(16) čaje typu "shu pu-erh" mají obvykle již málo kofeinu, ten stárnutím čaje degraduje (a mizí)