2024 Thajská mao-cha z divokých stromů

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

zcela čerstvý vysokohorský tmavý čaj z divoce rostoucích čajovníků - stromů, podobný sypaným sheng pchu-erům, ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha, reálná trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
179 Kč    
Kód produktu 1343
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské čaje tmavé ("Dark Tea")
 

STRUČNĚ

čaj umí: chuťově pestré, silnější sládnoucí nálevy
čaj vás zaujme: původem, vzhledem, chutí, výkonem
čaj je vhodné pít: kdykoliv, zejména při rozjímání a pro uklidnění, když je více času a nikam nespěcháte

PŘÍPRAVA ČAJE

v soupravě Gong Fu Cha: počítejte cca vrchovatou polévkovou lžíci na 100 ml vody, použijte gaiwan nebo dobře těsnící malou konvičku (doporučuji do 150-200 ml), u čaje udělejte nultý nálev (propláchnutí), který se nepije, pak postupujte podle shematu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 15/100, 30/100 při dalších nálevech čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a preference síly nálevu
počet nálevů: 4 (a více)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj je nejlepší samotný bez jídla, hodí se k aromatickým poloměkkým sýrům a hořkým čokoládám s různou sladkostí

NÁZOR DR. "TÝMENA"

"Vzácné čaje si dávám, když mám čas, … zejména jako součást relaxace. Prostě si vše řádně připravím, vyberu to správné místo, nádobí a časem (a čajem) nešetřím. Nemusím :-). Dávat si zajímavý čaj při rozjímání, zastavení, plánování, či jen tak - při spočinutí - se vyplatí. Jen tak si takový skvost dobře užiju. A mám zásadu, kterou dodržuji = není-li čas, či správná konstelace všech věcí kolem mě i u mě, nechám vzácný čaj „plavat“ a udělám si radši něco, co mě uzemní a vrátí k pevné zemi (Zemi).“

 VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, provincie Chiang Mai, vesnice Pang Kham
hmotnost (netto) a balení: 25 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 01/2024 / 03/2027 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci
typ čaje a jeho složení, další označení:
tmavý čaj (thai hei cha) - shneg pchu-er sypaný (čili mao-cha), 100% čaj pravý - celé konce flešů (vrcholových přírůstků větviček divokých čajovníků, vzrostlých keřů a stromků); čaj prodejní jméno nemá a byl pojmenován podle místa vzniku jako " Thailand Pang Kham Maocha 2024"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý-zelený čaj (kategorii „sheng pchu-er“ české potravinářské ani celní předpisy neznají)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.), lépe však nepřidávat nic
šarže / bio certifikace: neuvedena / čaj je přirozeně bio
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2-3) a zpracovaný; nelámaný, rolovaný, indočínské velkolisté klony čajovníků
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen lehčeji rolovanými listy zeleno-hnědých barev s vegetální vůní; nálev je svěží s hustou, sladkou chutí a vůní s nádechem vanilky, jarních květů a s náznaky minerálních tónů; vyluhovaný list voní vegetálně, je lehce změklý a po úplném vyluhování rozevřený
aspekt a působení na zdraví:  jin (silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující); možné působení čaje na zdraví-viz článek „Pravý čaj a zdraví - povolená zdravotní tvrzení...“

 VÍTE, ŽE...

Trvanlivost tmavých čajů (v tomto případě čaje velmi se podobajícího světlým (sheng) pchu-erům je neomezená? S postupujícím časem lístky (pak i nálev) tmavnou a dostávají charakter podobný tmavým (shu) pchu-erům. Chuť získává na hloubce, plnosti a bylinné tóny připomínající zelené čaje jsou nahrazeny jinými, například vegetálnějšími nebo bylinno-ovocnými. Jedná se o čaj vhodný pro dlouhodobou archivaci a je potřeba si ho pořídit větší zásobu! Kdo to neudělá, mohl by v budoucnu litovat, že ho má málo :-)! Unikátní horské čaje z nejstarších původních čajovníků - přirozeně se vyskytujících v pásmu subtropických džunglí - jsou trhány z druhu označovaného jako "Camellia taliensis", patřících ke starým, odolným a dlouhověkým čajovníkům, divoce rostoucím, dorůstajícím výšek 2-8 m a patřících do skupiny ásámských čajovníků."

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: 1 vrchovatou čajovou lžičku čaje zalijte vroucí vodou (500 ml) a luhujte 3-5 minut, v dalších nálevech postupujte stejně a slévejte dle chuti; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX)
minimalistická: špetku čaje vložte do šálku nebo gaiwanu (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1 polévkovou lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 10 minut) lij na led, dochuť dle momentálního nápadu a dostupnosti surovin!"