2021 Thajský osmanthus - oolong - bio
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (10) pro mnoho podobných nálevů (3), počítejte cca vrchovatou čajovou lžičku čaje na 100 ml vody, použijte menší konvičku nebo gaiwan (8) (doporučuji do 150 - 200 ml), udělejte "nultý" nálev, tj. čaj propláchněte vroucí vodou a nechte alespoň minutu odpočívat v zavřené konvičce, první nálev již slévejte do šálků, při dalších nálevech postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/85-90, 45/85-90, 60/100, 60/100 a pak čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: 4 (5 i více)
párování čaje s jídlem
teapairnig: čaj si ideálně vychutnáte při podvečerním popíjení, kdy je nejvíc klidu, stačí si sám a není jej potřeba konzumovat s kulinářskými doplňky; pokud byste však chtěli něco zakousnout, tak zkuste jemný šlehačkový dortík, lehká jídla, sýry, ovocný salát a ovocné sladkosti, zajímavý je k burákům (slaným i neslaným) i jiným oříškům, pražené mandle (8)
VÍTE, ŽE...
Velmi voňavý polozelený čaj vděčí za své projevy drobným květům osmanthu, jež se česky nazývá vonokvětka (libovonná) a latinsky Osmanthus fragrans, jedná se o keře cca dvoumetrového vzrůstu (ale i vzrůstu stromů) pocházejícího z Číny; vůně květů, často přirovnávaná vůni lýkovce, je aromatičtější, než druh vonokvětky vyskytující se na Moravě, je opojná a inspirativní, příjemná a uklidňující zároveň, jelikož se jedná o čaj polozelený, dokáže i velmi dobře povzbudit a nezapře své léčivé účinky vlastní všem oolongům (antioxidant, podpora metabolismu tuků, regenerace buněk apod.).
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Teno voňavý čaj je pro mě ideálním nápojem podzimu - babího léta. Pěkný list sbíraný v tradičním formátu "T+3" umí žluté, velmi voňavé nálevy, které mě vždy vrátí do teplých letních večerů a tropických nocí :-). Menší množství čaje používám na "jednonálev" (ideálně ve skleněné či porcelánové konvičce), spíš si ale dopřávám víc času a čaj udělám metodou Kung Fu Čcha, hlídám si teplotu vody a chutě. V čaji jich totiž je - ačkoliv ve vůni převládá vonokvětka - dost. Nacházím i lahodnou kořenitost tak typickou pro thajské oolongy...". "K tomuto čaji, který fakt pronikavě voní (a často se mi zdá, že v jasném broskovo-meruňkovém aroma je i něco pižmového náboje a švestkového nádechu) si pomohu citací z litera-tú(ů)ry *: „Každé aroma registrujeme jako komplexní vjem vůně a chuti. Jakmile vezmeme nějaké sousto nebo nápoj do úst, začne působit na všechny nervová zakončení, která se tam nacházejí. Současně se uvolňují těkavé látky a přecházejí spojovacím kanálkem do zadní části dutiny nosní, kde se na ploše celkem 6 cm2 nachází tzv. „čichové políčko“. To obsahuje více než 10 milionů čichových buněk a každá má několik vláknitých receptorů, končících v povrchu sliznice, pokryté vrstvou hlenu. Těkavé látky se v hlenu zachycují a ulpívají na těch receptorech, které mají schopnost je zadržovat. Při styku molekuly těkavé látky s receptorem vznikne slabý elektrický impuls, který čichová buňka vyšle po nervovém vláknu do thalamu, tj. části mezimozku a pak dále do koncového mozku, kde je vnímán jako určitá vůně.“
*poznámka (ZN): Jak to Dr. Teaman myslel s litera-tůrou, přesně nevím, vyslovolal jednou ú a pak zase ů :-(. A sakra dlouzel. Zda tedy čerpal skutečně z literatury a nebo se to dozvěděl na nějaké túře (zřejmě pořádané jakýmsi nakladatelstvím, tiskárnou či výrobcem písma), nechce upřesnit. Pokládá to za vyřízenou věc a v podstatě už zapomněl, co mi řekl... Podařilo se mi však po nocích dohledat zdroj řečeného: Vonášek, F., Trepková, E. : Chuť a Aroma, MAXDORF 2002. Takže je jasné, že to neměl jen ze své hlavy ačkoli má paměť jako slon (thajský samozřejmě)!
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, oblast Chiang Rai, okres Mae Lao, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 15.05.2022 / 15.05.2026 / mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, málo oxidovaný, ovoněný, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); osmanthový oolong, „Thajský osmanthus", "Gui Hua Oolong", Thai Ten Thousands Miles Scented Tea, Ten Thousands Miles Scented Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný (ovoněný)
ingredience: nálev lze mírně sladit, doporučuji však pít jej bez jakýchkoliv přídavků
šarže / bio certifikace: 22FO0615 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) s strojově zpracovaný, indočínský klon No. 17 domestikovaný hybrid z Tchaj-wanu (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj má pěkně sbalené čajinky, konce čajových flešů jsou tmavší hnědé barvy s drobnými žlutooranžovými kvítky vonokvětky; nálev je světlý, žlutý, zlatožlutý, čirý nálev, nevtíravé vůně a chuti po osmanthových květech, která je v každém nálevu a slábne pomalu, dochuť je nasládlá, později nahořklá (avšak příjemná), velmi dlouhá s kořeněnými tóny; vyluhovaný list je drobnější, měkký, vonící po ovoci (broskve, meruňka)ý s patrnou formulí sběru = tips + 3 listy (T+3)
aspekt a působení na zdraví: jin (silný, ochlazující, povzbuzující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti (cca 3 minuty a více), postupně čaj slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky, z ní pak postupně do šálků; při luhování doporučuji čaj ochutnávat; uděláte několik nálevů
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
" ... udělej silný nálev, lej na led zvící kostek velkých a ozdob kouskem meruňky či broskve... a nějakým pěkným květem, to stačí!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) xxx (No.12), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"