2020 Thajské opojení - rýžový oolong
Popis
STRUČNĚ
čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů s velmi netradiční vůní, chutí po lepkavé rýži a jemnosti dle způsobu přípravy
čaj vás zaujme: výkonem - počtem nálevů, celkovými projevy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, čaj velmi povzbuzuje a euforizuje
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (10) pro mnoho podobných nálevů (3), počítejte cca vrchovatou čajovou lžičku čaje na 250 ml vody, použijte střední konvičku, udělejte krátký "nultý" nálev, tj. čaj propláchněte vroucí vodou a nechte alespoň minutu odpočívat v zavřené konvičce, první nálev již slévejte do šálků, při dalších nálevech postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/65-100, 45/95-100, 60/-95-100, 60/95-100 a pak požijte právě vroucí vodu a čas luhování postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: 4 (5 i více)
párování čaje s jídlem (TEAPAIRING)
čaj si ideálně vychutnáte při podvečerním popíjení, kdy je nejvíc klidu, stačí si sám a není jej potřeba konzumovat s kulinářskými doplňky; pokud na jídle trváte, zkuste taková, kde je hlavní chutí chuť pečené či smažené rýže (rýžových nudlí) nebo chuť slano-sladko-kyselá..., velmi výrazný čaj si totiž žádá chuťově razantní jídla (8)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
„Čaje s chutí lepkavé rýže obdivuju, je v nich úžasná hloubka chutí a poznání. Thajský Rice Tea mi chutná obzvlášť. Je totiž vyroben "echtovně". Je to tím, že byliny "Nuo Mi Xiang Nen Ye" je používáno dostatečně a proces ovonění je delší, než u čajů z jiné provenience. Zbytky byliny v čaji najdeš. Oproti čajovým lístkům jsou měkké a mají jiný tvar, žilkování i barvu. Co se chutí týče, je jich v nálevu skutečně hodně. Všechny tvoří dokonalou rovnováhu lehkosti, sladkosti a jemnosti se smetanovým pocitem v ústech. Čaj umí bezpočet nálevů, jež se postupně mění. Nacházím tóny a nádechy smetany, ořechů, kukuřice, vanilky a pandánu, pečené rýže na másle, vařené lepkavé a jasmínové rýže - vše rámováno lehkým vegetálním pozadím a jemnými bylinnými prvky (13)!
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, oblast Chiang Rai, Doi Mae Salong
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 02.06.2020 / neomezeno (archiv) / min. deset let (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, málo oxidovaný, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); Thai Rice Oolong, Cha Khao Hoom, Sticky Rice Herbal Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý-polofermentovaný čaj (oolong)
ingredience: čaj doporučuji pít bez přídavků
šarže / bio certifikace: 20F0602 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) s strojově zpracovaný (rolovaný, sušený a mírně pečený), ochucen speciální bylinou "Nuo Mi Xiang Nen Ye" (13), indočínský klon (No. 24) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj má vetší čajinky - sbalené celé konce flešů + listy speciální thajské byliny, je svébytné vůně lepkavé rýže; nálev je různých odstínů žluté a síly podle doby luhování, pokročilosti nálevu a množství čaje, najdete v něm tóny umami, sladkost i slanost, byliny, vanilku, dochuť je extrémně dlouhá a v ústech může přetrvat mnoho minut; vyluhovaný list je tužší s patrnou formulí sběru = tips + 3 listy (T+3)
aspekt a působení na zdraví: jin (silný, ochlazující, povzbuzující, euforizující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
VÍTE, ŽE...
Asiatům nevoní a nechutnají syrečky? Asijské chutě jsou zcela jiné než naše. Mají extrémně sladkou kolou, přeslazené tyčinky "mars", párky ochucené skořicí... a jinými kombinacemi nad kterými rozum i chuť zůstávají stát :-). Příkladem je cizí - ne však nepříjemná - specifická hořká chuť thajského hořkého melounu. I když by neměla být, protože se podobá hořkosti nám tak známé z piva (díky chmelu). Ovšem podivná zatuchlá chuť lepkavé rýže oslovuje málokoho, podobně jako intenzivní chuť "umami" rybích omáček, svébytné chutě dlouhodobě fermentovaných potravin (kimči, pasty miso, zakopaná vejce, speciální omáčky z krevet, jež víc jak rok řízeně "hnijí"...) nebo projevy různého tropického ovoce (například durianu)... :-)... a mohli bychom pokračovat. Z pohledu rozvoje našich chuťových buněk je potřeba chuťové vjemy trvale trénovat, cizelovat, tj. ochutnávat různé potraviny, pochutiny a nápoje - s radostí a bez předsudků, za účelem získání nových poznatků.
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte rovnou polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti (cca 3 minuty), postupně čaj slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky a z ní pak postupně do šálků; při luhování doporučuji čaj ochutnávat; uděláte několik nálevů
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s tímto čajem experimentuj, až bude společnost v náladě, zkus cokoliv co tě v osvícení pokročilé zábavy napadne :-)!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) xxx (No.24), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) "Nuo Mi Xiang Nen Ye" je bylina s výraznou vůní a chutí - pro Evropana značně nezvyklými projevy - má latinské označení Semnostachya menglaensis H.P.Tsui a patří mezi paznehtíkové (čeleď Acanthaceae, jež nemá v květeně ČR zastoupení); název byliny se díky projevům volně překládá jako „list s vůní lepkavé rýže“; rostlina se pěstuje v některých čajových zahradách v provincii Yunnan v Číně ve stínu starých čajovníků a používá nejen k ovonění čaje pchu-er, ale také k vaření a v léčebné praxi TCM (pomáhá rozptýlit toxiny a zbavit se přebytečného tepla v těle); v Thajsku se bylina pěstuje pro podobné využití a v některých oblastech se sbírá z divokých podrostů horských pralesů; pro své projevy se s oblibou používá při vaření některých jídel a k ovonění/ochucení čajů (oolongů a zelených). Pandán je bylinou podobných projevů a užití.