2021 Thajský nebeský černý čaj - bio
Popis
Thajský nebeský černý čaj - bio
(Thai Safflower Black Tea)
"blend neobvyklého vzhledu, vůně a účinků - pro každodenní pití, uzemnění a práci"
čaj umí: zvláštně - lehce zemitě - vonící a povzbuzující tmavohnědý nálev
čaj vás zaujme: nepřeluhovatelností, vzhledem a jednoduchostí přípravy
čaj je vhodné pít: kdykoliv, pro povzbuzení, uzemnění a dodání energie
obr.: tmavě hnědý list suchého čaje střední velikosti prozařují květy bylin, světlice dává blendu zvláštní vůni, účinky i nevšední chuť
jak čaj vnímá a používám:
"Každý den mám na výběr. Dám si čistý čaj? Nebo nějakou neotřelou směs? Jako přímý importér mám okamžitou nabídku fakt širokou a výběr je těžký :-)! Pro tyto případy mám připravenou krabici a v ní nabalené čaje podle typu. ... Sáhnu do krabice "blendy" a třeba zrovna vytáhnu černý čaj ochucený světlicí barvířskou, jehož vzhled je, díky okrašlujícím bylinám, přímo nebeský. Baví mě svébytná chuť tohoto málo známého blendu. A moc mi vyhovuje jeho "nepřeluhovatelnost" díky základní složce - černému thajskému čaji. Často jej totiž zapomenu včas slít! :-)."
(ZN, 15.11.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 15.07.2021
minimální trvanlivost do: 15.07.2024
typ čaje: blend pravého čaje a bylin (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 95 % čajovník pravý-list, 3 % světlice barvířská-list, 1 % chrpa-květ, 1 % měsíček-květ
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
obr.: "bublinkománie" ...v každém čaji jsou po nalití jiné bublinky s různým vývojem a délkou života :-)
doporučená příprava:
do střední až větší konvičky (400 - 600 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti - postupně slévejte do šálků
počet nálevů: 1 (více při postupném slévání)
alternativní příprava:
zkuste metodu Kung Fu Čcha - do malé (cca 150-200 ml) vyhřáté konvičky vložte více čaje, přelijte vroucí vodou a luhujte opakovaně dle chuti, časy slévání dalších nálevů prodlužujte a používejte vždy vroucí vodu
obr.: při kratším luhování je nálev světlejších hnědých barev s pěknou jiskrou
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Uznávaný toxikolog Dr. Jiří Patočka* napsal:
Světlice barvířská patří mezi nejstarší domestikované plodiny. Využívá se jako barvivo a semena slouží k izolaci oleje, ale kromě toho vykazuje široké spektrum farmakologických účinků. V současné době probíhá řada studií, které tyto účinky světlice i z ní izolovaných látek ověřují, a je možné, že další výzkum může vést k vývoji nových léčiv. Perspektivní je především ovlivnění nervového a kardiovaskulárního systému."
(*Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., profesor toxikologie, Katedra radiologie,toxikologie a ochrany obyvatelstva, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká republika)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na velké kostky ledu, dochuť čím chceš a řádně oslaď, přidej citron a nějaký hořký alkohol (bitter*), jež se s mírnou zemitostí nálevu doplňuje."
pozn.: *bitter = hořký; míněny jsou hořké lihoviny, ke kterým též patří hořké vinné aperitivy či hořké likéry, jako jsou kořenové a bylinné pálenky; ... tyto alkoholické nápoje jsou založeny na aromatických látkách většinou rostlinného původu, z bylin, semen, kořenů, kůry, dřeva či koření; bittery mají svůj původ v léčitelství...
obr.: i při delším luhování a syté barvě není nálev přeluhovaný (thajský černý čaj nelze příliš přeluhovat)
více informací o čaji
suchý čaj: podélně rolované lístky střední velikosti jsou ochuceny květy světlice barvířské svébytné zemité chuti a krášleny chrpou a měsíčkem
nálev: tmavý, síly dle doby luhování, zajímavě vonící a chutnající (lehká zemitost a kořeněnost, mírná štiplavost)
vyluhovaný list: stejnoměrný, hnědý, "na první pohled" jiných barev než za sucha
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Black Safflower Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: vyluhovaný list je stejnoměrný, chrpa má jinou barvu než za sucha
ingredience: čaj lze dobře (i zdravě - sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem bez kalorií a sukralozy) sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: -
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování (včetně třídění), ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
reálná trvanlivost: delší (4 a více let)
ledový čaj: zajímavý (příklady)
obr.: zachmuřená obloha přímo nabádá zalít uzemňující zahřívající černý čaj
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, chrpa - text v přípravě, světlice barvířská - text v přípravě, měsíček - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: text v přípravě
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)