2024 Indický černý čaj z Dárdžilingu (RISHEEHAT, FF) - BIO (50 g)

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 3

čaj špičkové třídy z první dárdžilingské sklizně (first flush, jarní), ideální pro běžnou přípravu, Gong Fu Cha i experimenty, reálná trvanlivost do konce: 03/2029

Dostupnost Skladem
329 Kč    
Kód produktu 1361
Značka NepustilTea-standard
Kategorie čaje černé (červené)
 

ČAJ (PRAVÝ, ČERNÝ) (3)

světlejšího typu se středně dlouhým, celistvým, zelenějším listem s tipsovým podílem
(Darjeeling ff FTGFOP (2) 1 RISHEEHAT DJ 03/2024 (CZ-BIO-004))

STRUČNĚ

čaj umí: jeden i více voňavých, opojných nálevů
čaj vás zaujme: zajímavou vůní (květy, trávy a ovoce), sladkou minerální dochutí a variabilitou přípravy 
nálev: svěží a plný, vyvážený, květově nasládlý, s lehce tipsově kořeněnou složkou a ovocnými tóny
čaj je vhodné pít: kdykoliv, pro povzbuzení k práci i pro rozjímání

PŘÍPRAVA ČAJE

 kolik dát čaje  odhadem  teplota vody (8)  doba louhování
 "asijská" (6)  4 g na 100 ml  x čl, x pl  90 °C  30, 20, 15, 30 s
 "západní" (7)  7 g  na 0,5 l  x čl, x pl  100 °C  2-3 min. (1)
 "v hrnku"  2 g na 200 ml  x čl, x pl  100 °C  5 min.
 "ambientní"  4 g na 200 ml  x čl, x pl  20-25 °C  alespoň 60 min.
 "za studena"  7 g na 1 l  x čl, x pl  5-7 °C  přes noc v lednici
 "v ledu"  7 g na 0,5 l  x čl, x pl  0 °C  do roztátí ledu (5)
 "Ice Tea"  7 g na 0,5 l  x čl, x pl  100 °C + led  2-3 min. (10)
 "macerováním"  7 g na 200 ml  x čl, x pl  0 °C (různá)  min. 24 hod. (16)

 










poznámka:
doporučuji si vyhovující přípravu najít experimentováním (tj. cíleně použijte jiné množství čaje a odlišnou teplotu vody; výsledky porovnávejte) (4)
čl=běžná čajová lžička, pl= běžná polévková lžíce, v=vrchovatá, r=rovná, š=špetka čaje mezi prsty

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

dárdžiling RISHEEHAT vám kdykoliv dodá energii a povzbuzení při únavě, hodí se ke slané snídani i ke svačinám, velmi pěkné je snoubení se suchými bílými víny, obecně jej lze doporučit k jídlům lehčím i k pití bez jídla, ke konzumaci při psychické činnosti (duševní práce, četba knih, studium, kontemplace), osobně dárdžiling RISHEEHAT upřednostňuju po ránu, jako první čaj k probuzení (bez jídla) (12)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (13):

"Dárdžilingy jsem kdysi neměl rád z různých důvodů. Zejména pak proto, že byly drahé a cena často neodpovídala kvalitě. V posledních cca deseti letech se situace změnila. Ne, že by cena čajů klesla, to mnohdy naopak, ale našel jsem si k nim jasný vztah. Zejména přes zdraví! Dělají mi totiž (na rozdíl od jiných čajů) dobře po ránu. Nějakým způsobem aktivizují moje tělo, duši a hýčkají žaludek, ... ještě před jakýmkoliv jídlem :-). Takže dnes nedám na prvosklizňové dárdžilingy dopustit! RISHEEHAT patří mezi černé čaje, svým charakterem je však spíš zelený, resp. velmi slabě oxidovaný. Je to specifikum velmi raně sklízených čajů, u kterých oxidace trvá pouze hodinu i méně."

VÍCE O ČAJI

hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
původ: Indie - Dárdžiling (3), zahrada Risheehat (9)
reálná trvanlivost do konce: 03/2029 (11)
balení: třívrstvý ZIP sáček
bio certifikace: CZ-BIO-004
typ čajovníku/zpracování: čínský/CTC (2)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj černý
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein
aspekt a působení na zdraví: dárdžiling je lehce jangovým čajem (14), možné působení čaje nelze zde uvést (15)

VÍTE, ŽE...

„Čaj z dárdžilingských plantáží se považuje za světovou špičku. Horské klima a dostatek slunce dodávají nápoji proslulé aroma a delikátní chuť. Nejkvalitnější lístky, vysoce ceněné na čajových burzách, se sbírají na jaře. Na začátku dubna probíhá tzv. first flush - první sběr, o šest týdnů později second flush. K jedinečné chuti dárdžilingského čaje přispívá i vysoký obsah tipsů - výhonků z vrcholku větvičky. V oblasti se nachází osmdesát šest rozdílně velkých plantáží o celkové rozloze devatenáct tisíc hektarů. Zaměstnávají přes padesát tisíc pracovníků, dalších patnáct tisíc dělníků je najímáno na sezónní práce. Z továren na zpracování čaje každoročně proudí až jedenáct milionů kilogramů čaje. V Dárdžilingu se sice produkuje jen něco málo přes jedno procento celkové indické úrody čaje, zato však té nejlepší. Ten, kdo dárdžilingský čaj nazval šampaňským mezi čaji, určitě nepochybil.“
(doslovná citace: THOMOVÁ, Soňa; THOMA, Zdeněk a THOMA, Michal. Příběh čaje. Praha: Argo, 2002. ISBN 80-7203-447-2.)

LEGENDA / ODKAZY

(1) s přípravou experimentujte, prodlužujte čas luhování, zkuste chladnější vodu apod., šířeji o přípravě dárdžilingů čtěte v článku "Jak na dárdžiling"
(2) FTGFOP = zkratka FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) znamená, že jde o čaj s velkým obsahem výhonků patřící k velmi ceněným vysokohorským sortám; ortodoxní nepálské čaje (3) jsou zpracovávány technologií CTC (crushing – tearing – curling / drcení – trhání – svinování), viz článek "Klasifikace černých čajů"
(3) obvykle jsou čaje z Dárdžilingu (Darjeeling) řazeny k čajům nepálským a do skupiny čajů "černých" ačkoliv vykazují projevy čajů polozelených (a někdy až zelených)
(4) při zalití vroucí vodou dostaneme plnější tělo čaje a říznější ("přísnější") projev, zchladlá voda zapříčiní spíše jemný, nasládlý nálev a zvýrazní aroma květů
(5) příprava s názvem "Sinobi-cha", vhodné jsou malé ledové kostky (nebo "válečky") malých rozměrů
(6) též "východní", "tradiční" (či "East Brew"), zkrátka "přespolní", zhotovený metodou Gong Fu Cha, při které si lze čaj nejlépe a v mnoha nálevech dosyta užít
(7) též "zdejší", "evropská", "snídaňová" či "Western Brew", zkrátka čaj "na žízeň" či "k jídlu" s jednoduchým jasným a obvykle razantním projevem jednoho nálevu
(8) doporučovaná teplota vody pro zalití dárdžilingů se značně liší, obecně se lze setkat s rozmezím 85-100 °C
(9) správné označení zahrady Risheehat je někdy zkomoleno na "RESHEEHAT"
(10) pro domácí "Ice Tea" si připravte velmi silný horký nálev (způsobem "západním"), šokově jej zchlaďte přelitím na led (ideálně větší kostky kostky) a hned podávejte (čaj můžete z ledu slít do jiné vychlazené, ozdobené sklenice)
(11) při prodeji je na balení uvedena min. trvanlivost (vyjádřená konkrétním datumem - obvykle 2 roky ode dne prodeje) a datum reálné trvanlivosti, jež odpovídá skutečné použitelnosti čaje, více čtěte v článku "Trvanlivost čajů a bylin"
(12) více v článku"Párování čaje s jídlem-01", osobně mi dárdžiling tohoto provedení velmi vyhovuje ráno - na lačno :-)
(13) rady a názory mi sděluje můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(14) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(15) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o čajích a bylinách (CajovaSkolka.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení"
(16) macerace - výluh za studena - až 24 hodin (v lednici nebo při pokojové teplotě)