Thajský polozelený čaj / Thai Black Sky Oolong Tea 2013 / "černá obloha"

velmi zajímavý tmavý oolong ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha; čaj umí: nálevy s příjemně "pečenou" chutí, dlouhým dozvukem a minimem kofeinu; čaj zaujme: chutí, výkonem, ročníkem; čaj je vhodné pít: kdykoliv, zejména při dostatku času; původ: sev. Thajsko, hmotnost (netto) 25 g - vakuové balení; min. trvanlivost do: neomezeno (archiv) (3)

Kód: 1552
399 Kč

PŘÍPRAVA ČAJE

jde o polozelený čaj ("oolong"), jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jak jej otestujete; nejvhodnější je metoda Gong Fu Cha (2), kdy lze získat víc nálevů a čaj dokonale poznat; zkusit můžete přípravu v jednom větším šálku či běžném hrnku

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj se hodí k jakémukoliv "hutnějšímu" jídlu či opravdové bílé čokoládě (1), ovšem s ohledem na raritnost je dobré si jej napřed vychutnat bez jídla

VÍCE O ČAJI

manufakturní - ručně vyrobený - čaj ze severního Thajska, pocházející z čisté přírody hor provincie Chiang Rai; čaj byl vyrobený podle taiwanského vzoru jako více oxidovaný (min. 40 %) a je dodatečně několikrát pečený; použit byl kultivar No.17; tmavý suchý list je pevně rolovaný do drobných pevných pravidelných kuliček a velmi pomalu se rozvíjí; větší míra oxidace i následné pečení dává čaji jiskrnou barvu, příjemnou pečenost a extrémně dlouhou dochuť; díky opakovanému pečení je čaj skoro "bezkofeinový"; omezené množství čaje uvolňuji do prodeje jen výjimečně, jelikož se s čajem dál pracuje (3)

CO V ČAJI HLEDAT?

různé tóny - "pečenost", tropické ovoce, karamel, vzácná dřeva a ořechové závany v dlouho přetrvávající dochuti (5)

POZNÁMKY/ODKAZY

(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) Gong Fu Cha (například: 150-200 ml, vroucí voda, luhování 30, 40, 60 a 90 sekund)
(3) raritní čaje z archivu (NepustilTea-archiv) jsou určeny nejen pro znalce, ale i pro kohokoliv, kdo chce čaje víc poznat - například porovnávání letitých (dobře skladovaných) čajů s čerstvými apod.; zkoumáním "starých" - uleželých čajů lze získat nenahraditelnou zkušenost, jak se konkrétní čaj léty vyvíjí a jak s ním lze zacházet; oolongy skladuji vakuované a s některými několikrát za rok pracuji ("přepečení")
(4) Thajské oolongy
(5) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola