2023 Thajský gabaron superior - bio
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: při použítí metody Gong Fu Cha (10) pro mnoho příjemných nálevů (3), počítejte rovnou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, použijte gaiwan nebo malou konvičku (8) (doporučuji do 200 ml), u čaje udělejte nultý nálev (propláchnutí) a další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/100, 20/100, 15/100, 15/100 a další nálevy čas postupně prodlužujte, podle chuti a barvy čaje
počet nálevů: velmi mnoho (běžně přes 10)
párování čaje s jídlem
teapairnig: čaj pijte k težkým sladkým i slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce, bunčá apod.), zkuste jej s kešu oříšky, lehkými svačinami, čerstvým ovocem a zeleninou, nejlepší je ale bez jídla (13)
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, oblast Chiang Rai, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 18.06.2023 / 18.06.2028 / delší (nejméně 10 let od výroby) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: polozelený čaj (oolong) - tzv. "vědecký čaj", 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), rolovaný; Thai Gabaron Oolong Tea, Thai Gabaron Tea Superior
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - polofermentovaný čaj (8)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.), nejlépe je však nic nepřidávat
šarže / bio certifikace: 23F0618 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2-3) a strojově zpracovaný, indočínský klon (No.17) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevně sbalenými čajinkami (celé konce mladých flešů), má medovo-chmelovo-máslovo-sladovou vůni; nálev je sytějších barev a průzračný, s jiskrou, chladnutím se nezakaluje, má nasládlou chuť, typická je extrémně dlouhá živá svěží dochuť (sušené ovoce, citrusy apod.) a intenzivní vůně, barva nálevu se mění podle doby luhování; vyluhovaný list není zcela rozevřený a má značný objem
aspekt a působení na zdraví: jin (extrémně silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Čaj mi velmi voní. Nacházím v něm ponejvíc nějakou komplikovanou chmelovo-meruňkovo-švestkovou vůni. Mám zkušenost, že na vůně cvičený nos v něm najde i 15 různých tónů (dokonce skořici, exotická dřeva, mláto a typický odér mladiny-rmutu...). Někde je mám všechny poznamenané... ale kde? Každopádně gabaron je čajem, jež mi zpříjemňuje hodiny studia protože dost povzbuzuje, nemusím hlídat přesnou dobu luhování a vydrží mnoho nálevů! Když tak přemítám, čaj má velmi osobitou vůni a chuť a nemusí zachutnat každému, zejména svou prvotní "chmelovostí" v chuti, jimiž se projevují první nálevy!"
VÍTE, ŽE...
Gaba čaje patří do skupiny tzv. "vědeckých" čajů (8), vznikly v posledních desetiletích jako důsledek důkladného vědeckého zkoumání zdravotních účinků čajů, kromě Číny, kde se například vyrábí čaje bez kofeinu, různé čajové koncentráty a blendy bylin s pravým čajem, je zkoumání čaje (pravděpodobně) nejdále v Japonsku, "Gaba" čaje jsou toho příkladem, japonská technologie výroby "Gaba" čajů se s menším či větším úspěchem dnes používá v řadě zemí produkujících čaj, ... mnohokrát jsem ověřoval, že thajský gabaron (běžně dostupný v bio kvalitě) patří mezi ty nejlepší (= objektivní informace z různých srovnávacích degustací :-)), vždy totiž záleží, jaká surovina - jak pečlivě sbíraný a zpracovaný list - se pro výrobu "Gaba" čaje použije, thajský gabaron je příkladem špičkového sběru a nejpečlivější výroby."
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti - postupně slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky a z ní pak postupně do šálků
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) více o čaji v článku: "Vědecký čaj GABA oolong se vyrábí i v Thajsku!"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) xxx (No.17), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)