2023 Thajský gabaron standard - bio

Neohodnoceno
 

polozelený čaj (thai qing cha) rolovaný speciálně vyrobený , s vysokým obsahem GABA, řazený mezi tzv. "vědecké čaje", ideální pro Gong Fu i běžnou přípravu; původ: Thajsko; hmotnost (netto) 50 g; min. trvanlivost do: 02.06.2028

Dostupnost Skladem
259 Kč    
Kód produktu 1090
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

STRUČNĚ

čaj umí: povzbuzující nálevy ojedinělých zdravotních účinků, revitalizovat tělo i mysl
čaj vás zaujme: výkonností, nenáročnou přípravou, působením a chuťovými projevy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba doplnit energii

PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu (10): použijte rovnou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), u čaje udělejte nultý nálev (propláchnutí) a další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100, 15/100 a u dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti
počet nálevů: velmi mnoho (běžně přes 10)

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj pijte k těžkým sladkým i slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce, "bunčá" apod.), zkuste jej s kešu oříšky, lehkými svačinami, čerstvým ovocem a zeleninou, nejlepší je ale bez jídla (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)

"Čaj mi velmi voní. Nacházím v něm ponejvíc nějakou komplikovanou chmelovo-meruňkovo-švestkovou vůni. Mám zkušenost, že na vůně cvičený nos v něm najde i 15 různých tónů (dokonce skořici, exotická dřeva, mláto a typický odér mladiny-rmutu). Někde je mám všechny poznamenané... ale kde? Každopádně gabaron je čajem, jež mi zpříjemňuje hodiny studia protože dost povzbuzuje, nemusím hlídat přesnou dobu luhování a vydrží mnoho nálevů! Když tak přemítám, čaj má velmi osobitou vůni a chuť a nemusí zachutnat každému, zejména svou prvotní "chmelovostí" v chuti, jimiž se projevují první nálevy!"

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, oblast Chiang Rai, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství

map_chiang_rai_province thai_chiang_rai_tea_02 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 02.06.2023 / 02.06.2028 / delší (nejméně 10 let od výroby) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: polozelený čaj (oolong) - tzv. "vědecký čaj", 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), rolovaný; Thai Gabaron Oolong Tea, Thai Gabaron Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - polofermentovaný čaj (dle § 4, odst. 5 - "oolong") (8)

ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.), nejlépe je však nic nepřidávat
šarže / bio certifikace: 23F0602 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2-3) a strojově zpracovaný, indočínský klon (No.17) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevně sbalenými čajinkami (celé konce mladých flešů), má medovo-chmelovo-máslovo-sladovou vůni; nálev je sytějších barev a průzračný, s jiskrou, chladnutím se nezakaluje, má nasládlou chuť, typická je extrémně dlouhá živá svěží dochuť (sušené ovoce, citrusy apod.) a intenzivní vůně, barva nálevu se mění podle doby luhování; vyluhovaný list není zcela rozevřený a má značný objem
aspekt a působení na zdraví:  jin (extrémně silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

Gaba čaje patří do skupiny tzv. "vědeckých" čajů (8), které vznikly v posledních desetiletích jako důsledek důkladného vědeckého zkoumání zdravotních účinků čajů; kromě Číny (kde se například vyrábí čaje bez kofeinu, různé čajové koncentráty a blendy bylin s pravým čajem) je zkoumání čaje (pravděpodobně) nejdále v Japonsku a "Gaba" čaje jsou toho příkladem; japonská technologie výroby "Gaba" čajů se s menším či větším úspěchem dnes používá v řadě zemí produkujících čaj, ... mnohokrát jsem ověřoval, že thajský gabaron (běžně dostupný v bio kvalitě) patří mezi ty nejlepší (= objektivní informace z různých srovnávacích degustací :-)), vždy totiž záleží, jaká surovina - jak pečlivě sbíraný a zpracovaný list - se pro výrobu "Gaba" čaje použije, thajský gabaron je příkladem špičkového sběru a nejpečlivější výroby."

tea_plantage_chiang_rai_01

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje zalijte právě vroucí vodou (500 ml) a luhujte 2-3 minuty, v dalších nálevech postupujte stejně a slévejte dle chuti; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX); zhotovíte několik nálevů
minimalistická: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):

"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, citrusovým fernetem a ozdob plátkem citronu!"!"

P1C504~1

LEGENDA / ODKAZY / POZNÁMKY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01)Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"

(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem, a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) více o čaji v článku: "Vědecký čaj GABA oolong se vyrábí i v Thajsku!"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) klon No.17 (tchaj-wanský klon, dál šlechtěný ve vnitrozemském prostředí severního Thajska)
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů, slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajům je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)