2024 Chinese Green Tea - Tai Ping Hou Kui - Imperial

top čínský zelený čaj z první desítky (4) nejslavnějších čajů; ručně sbíraný a speciálně zpracovaný, ideální pro přípravu ve vysoké sklenici na jeden nebo víc nálevů; čaj umí: velmi světlé aromatické nálevy; čaj zaujme: neobvyklým vzhledem, jemností, chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv pro povzbuzení a pro radost; původ: Čína; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: 07/2027

Kód: 1409
427 Kč

PŘÍPRAVA ČAJE

jde o zelený čaj upravený do velmi dlouhých plochých lístků, jehož příprava je zvláštní - ve vysoké (ideálně štíhlé) sklenici, zalijeme pár lístků mírně zchladlou (a pak vroucí) vodou, sléváme dle chuti (5)

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj se hodí k jídlu lehkému i k rýži; vynikajícím je s "méně" hořkou čokoládou (1) a k sušenému balkánskému sýru, nejlepší je však bez jídla

VÍCE O ČAJI

"velký opičí náčelník" ( též "Opičí náčelník z Tchai Pching") patří mezi nejslavnější čínské čaje, pochází z oblasti oblasti vesnici Hou Keng, okresu Tai Ping, kde se pěstuje na svazích slavných Žlutých hor (Huang Shan), v okolí rostou též divoké orchideje, které čaj přirozeně "ovoňují" a zvýrazňují jeho aroma; název čaje Hou Kui - "Opičí náčelník" je odvozen od názvu vesnice Hou Keng ("Opičí brloh"), čaj je považován ze nejlepší z okresu a pochází z jarní klizně v první půli dubna - z velkolistého kultivaru Š‘ Ta Čcha (Shi Da Cha);  sklízí se jeden tips se dvěma lístky; každý listy se zplošťují ve speciálním lisu, čímž získá typický plochý tvar s charakteristickou "mřížkou" (stopou od rýžového papíru používaného při lisování)

CO V ČAJI HLEDAT?

trávově nasládlou chuť, lehké aroma orchidejí, exotických květů, pryskyřicí, třtinového cukru a kadidla; ve vyluhovaném listu jemné napražené tóny (mladé kopřivy, čerstvý tabák), vše v chutích bez hořkosti a s delším harmonickým dozvukem (6)

TIP

v případě přípravy čaje metodou Gong Fu Cha v menší konvičce lze list přiměřeně rozlámat (2)

POZNÁMKY/ODKAZY

(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) použijte hodně čaje
(3) tzv. kontinuální luhování = upíjení a dolévání vodou, čaje dejte tolik, abych pokryl dno právě použité nádoby
(4) existují různé seznamy a výčty: deset, padesát nejslavnějších čínských čajů - ve všech je velký opičí náčelník na prvních místech, spolu s dračí studnou
(5) běžný postup: do vyhřáté konvice vsypat 6 - 8 gramů čaje, přelít 0,3 l vody o teplotě 80 °C, luhovat cca 2,5 minuty, ... a pak znovu zalít
(6) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...

Jak se "VELKÝ OPIČÍ NÁČELNÍK" vyrábí?

video v přípravě

(dvojklikem na video jej zobrazíte na celé obrazovce, stisknutím Esc se vrátíte zpět)
(zdroj: Reel Facebook - International Tea Talk)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola