2024 Chinese Green Tea - Tai Mu Long Zhu
čínský zelený čaj ovoněný jasmínovými květy; ručně sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu v menší konvičce na jeden nebo víc nálevů; čaj umí: velmi světlé nálevy s dobrou dávkou kofeinu a silnou vůní jasmínu; čaj zaujme: jemností, silou, výdrží; čaj je vhodné pít: kdykoliv pro povzbuzení a probuzení; původ: Čína; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: 06/2027
Kategorie: | čaje zelené |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o zelený čaj upravený do "kuliček" a legenda praví, že do konvičky jich patří 7, tj. 21 lístků; čaj se obvykle připravuje na několik nálevů a vhodná je metoda Gon Fu Cha (5); příjemná je příprava v jednom větším šálku (3) a můžete čaj připravit i ve větší konvičce
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj se hodí k rýži, nudlím a obecně k asiijským jídlům (4), zkuste jej k zeleninovým koláčům nebo poctivému francouzskému kiši, zajímavý je k bílé čokoládě (1)
VÍCE O ČAJI
čaj "dračí oči" (7) čili Tai Mu Long Zhu, někdy nazýván jako "dračí perly" či "dračí fazole", patří k velmi známým a oblíbeným čajům, pochází z čínské provicie Ťiang-su (Jiāngsū) a ovoněn je jasmínovými květy dovezenými až z Kuang-si (Guǎngxī), tzv. Čuangské autonomní oblasti; ovonění je provedeno tradičním způsobem = ponecháním čaje několik dnů s obrovským množstvím čerstvých jasmínových květů, využívá se tak dodatečné schopnosti nedosušeného čajového listu přijímat a vázat na sebe vůně
CO V ČAJI HLEDAT?
prachové, nasládlé a jemné tóny čaje v symbióze s výraznou (k čaji však harmonickou) notou jasmínu (6)
TIP
zkuste čaj udělat minimalisticky = v jednom větším šálku; použijte 2-3 kuličky a sledujte co se při rozvíjení děje... (2)
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) z fyzikálního hlediska budete pozorovat nádherný a obyčejný jev "difuze", na jehož základě luhování čajů jako takové funguje
(3) tzv. kontinuální luhování = upíjení a dolévání vodou, čaje dejte tolik, abych pokryl dno právě použité nádoby
(4) dle východního pojetí tento čaj podporuje trávení a "spaluje" tuky
(5) běžný postup: do vyhřáté malé konvičky vložte 6 - 8 gramů čaje, přelijte vodou o teplotě 75 - 80 °C, luhujte 30-90 sekund a zalití několikrát opakujte, (1 vrchovatá čajová lžička = cca 4 g čaje)
(6) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
(7) přesnější překlad je "podobný dračím očím"
Jak se "dračí oči" vyrábí?
video v přípravě
(dvojklikem na video jej zobrazíte na celé obrazovce, stisknutím Esc se vrátíte zpět)
(zdroj: Reel Facebook - International Tea Talk)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.