Taiwanský polozelený čaj / Formosa King Bergamot Oolong Tea 2024 / SUPERIOR
úžasný tchaj-wanský polozelený čaj ovoněný kůrou bergamotu; mechanicky sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha i na víc nálevů do konvičky; čaj umí: neobvykle svěží a voňavé nálevy; čaj zaujme: výkonem, chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv; původ: Tchajwan; hmotnost (netto): 50 g (originální balení - vakuum); min. trvanlivost do konce: 2028
Kategorie: | čaje polozelené (oolong) |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o polozelený čaj ("oolong"), jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jak jej otestujete; vhodná je metoda Gong Fu Cha (2), kdy lze získat mnoho nálevů a čaj dokonale poznat; zkusit můžete přípravu v jednom větším šálku či běžném hrnku; výkonnost čaje umožňuje i přípravu ve větší konvici
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj se hodí k jakémukoliv "asijskému" jídlu, zejména k rýži, zajímavá kombinace je s hořkou čokoládou (1), ovšem s ohledem na raritnost čaje je dobré si jej napřed vychutnat bez jídla
VÍCE O ČAJI
pěkný tchaj-wanský oolong zeleného typu z letní sklizně ovoněný kousky sušených plodů bergamotu, vyrobený z kultivaru Si Ji Chun (Four Season) pěstovaného v oblasti Nantou; jde o lehce fermentovaný, mechanicky sklízený, do kuliček svinutý list s velmi svěžím nálevem, plné a vyvážené chuti s výrazně citrusovými tóny
CO V ČAJI HLEDAT?
plnou, dobře vyváženou a osvěžující chuť citrusů (4) a prolnutou chutěmi polozeleného čaje (3)
TIP
zkuste trochu čaje přidat při vaření rýže s cílem rýžové kaše či nákypu; při přípravě vařených krémů můžete čaj použít ve smáčecím sáčku
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) Gong Fu Cha (6 - 8 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 85°C, lze vyzkoušet chladnější i teplejší, luhovat 60 - 150 sekund, možno znovu zalít)
(3) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít další tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky
(4) citrus bergamot (lat. Citrus ×bergamia, syn. Citrus ×limon) je aromatické ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu; olej z citrusu má antibakteriální vlastnosti, které mohou chránit před bakteriemi Enterococcus faecailis a Enterococcus faecium (bakterie jsou odolné vůči antibiotikům a způsobující infekce močových cest, studie také ukazují, že bergamot může chránit před Escherichia coli a Salmonella enterica (zdroj textu i obrázku)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.