Vietnamský červený divoký čaj / Lai Chau Hong Tra 2022 / PRIMITIVO
unikátní vietnamský divoký černý čaj ručně sbíraný a zpracovaný, přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha; čaj umí: krásné nálevy s tóny exotického ovoce a dostatkem kofeinu; čaj zaujme: chutí, výkonem, vzhledem; čaj je vhodné pít: kdykoliv, zejména při kontemplaci a dostatku času; původ: sev. Vietnam, hmotnost (netto) 50 g; min. trvanlivost do: neomezeno (archiv) (3)
Kategorie: | čaje černé (červené) |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o červený ("černý"), jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jak jej otestujete; vhodná je metoda Gong Fu Cha (2), kdy lze získat víc nálevů a čaj dokonale poznat; zkusit můžete přípravu v jednom větším šálku, běžném hrnku i menší konvičce
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)
čaj se hodí k jakémukoliv "hutnějšímu" jídlu, sladkým zákuskům či opravdové bílé čokoládě (1), ovšem s ohledem na jeho úžasné projevy je dobré si jej napřed vychutnat bez jídla
VÍCE O ČAJI
manufakturní - ručně vyrobený - červený čaj "Lai Châu Hồng Trà 2022" pochází z provincie Lai Châu, okresu Phong Thổ; jde o velmi pěkně zpracovaný čaj trhaný na jaře 2022 z divoce rostoucích (nepopsaných) kultivarů pralesních čajovníků ("primitivo"); čaj má zajímavé vůně připomínající exotické ovoce a rozkvetlý prales severního Vietnamu; dochuť je dlouhá a sládnoucí; pohraniční oblast Phong Thổ má kolem 8 000 starých čajovníků, soustředěných v obcích Mồ Sì San, Sì Lở Lầu, Pa Vây Sử, Tung Qua Lìn, Sin Suối Hồ a Hoang Thèn - které tak tvoří lokalitu s největším počtem starých čajovníků v provincii Lai Châu
CO V ČAJI HLEDAT?
tóny exotického ovoce, medu, sladkost, plnost a dlouze se vyvíjející dochuti (4)
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) Gong Fu Cha (například: 6 g čaje na 100 ml vroucí vody, luhování 40, 20, 30, 40, 60 sekund)
(3) raritní čaje z archivu (NepustilTea-archiv) jsou určeny nejen pro znalce, ale i pro kohokoliv, kdo chce čaje víc poznat - například porovnávání letitých (dobře skladovaných) čajů s čerstvými apod.; zkoumáním "starých" čajů lze získat nenahraditelnou zkušenost, jak se konkrétní čaj léty vyvíjí a jak s ním lze zacházet
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.