2023 Tchajwanská zelená jahodová Gaba

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

unikátní tchajwanský zelený "GABA čaj" vás překvapí vůní, neobvyklou výdrží a zajímavým zpracováním, čaj je vhodný pro chvíle klidu a vždy, když máte opravdu dost času pro mnoho skvělých nálevů s intenzivními tóny sušených proslazených jahod, původ: Tchaj-wan, hmotnost (netto): 50 g, min. trvanlivost do: 15.05.2028; čaj umí: mnoho povzbudivých, stejně barevných voňavých nálevů; čaj vás zaujme: výkonností, nenáročnou přípravou, silnou a stálou chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv, kdy je potřeba povzbudit, ochladit a potěšit (se)

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem
Varianta
474 Kč 259 Kč 119 Kč od 119 Kč    
Značka NepustilTea-superior
Kategorie zelené
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: "východní" - ideálně metodou Gong Fu Cha (12)do malé konvičky (cca 200-250 ml) vložte cca 1 polévkovou lžíci čaje a zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C), luhujte 60-90 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici (viz níže)
počet nálevů: 4 (a více)

VÍCE O ČAJI

původ: Tchaj-wan

_128463528_bbcmp_taiwan taiwan_tea_01 taiwan_tea_02

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 15.05.2023 / 15.05.2028 / delší (lze archivovat) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: polozelený čaj - "pao-chung" (11), 100 % pravý čaj-list, "Formosa Ming Qian GABA Green Tea"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev je natolik svébytný, že není třeba žádných ingrediencí (!)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a zpracování; domestikované malolisté čínské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky (a celé konce flešů) jsou hnědé i zelené, různě oxidované, skoro nepotrhané, lehce podélně rolované, voní ovocně a sladce; nálev je žlutý, jiskrný, bez hořkosti v dochuti, lehce sládnoucí, chladnutím se nezakaluje, vykazuje výrazné vůně - sušených proslazených jahod či poctivého jahodového džemu, tónů je však víc; vyluhovaný list je tužší a neustále jemně voní
aspekt a působení na zdraví: silně jinový čaj (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Čaj se vyrábí speciálním způsobem, kdy jsou vlhké (neoxidované) čajové lístky po určitou dobu (cca 32 hodin) a při řízené teplotě (cca 42 °C), drženy ve vakuu (resp. v anaerobních podmínkách - tj. bez přítomnosti kyslíku) ve speciálních zařízeních (pod dusíkem), aby se kyselina glutamová v čajových listech změnila na GABA (8); list je několikrát natřásán, čímž se poškozuje jeho povrch; další chemické reakce v čajových lístcích navyšují hladinu katechinů (tzv. gallát estery) a dávají čaji vůni (po ovoci, zelenině, koření, bylinách apod.); ve finále je list zpracován podobným způsobem jako málo oxidovaný polozelený oolong pao-chung [pao-čung]; čaj je značně trvanlivý. A co se GABA týče, pamatuji si velmi dobře, že: GABA je neproteinová aminokyselina, která se přirozeně vytváří v lidském těle. Je jedním z hlavních neurotransmiterů pro centrální nervový systém a působí jako druh brzdy – zabraňuje nadměrnému vzrušení nervového systému. Účinkuje tak, že (mj.): zvyšuje koncentraci, působí příznivě při zvýšené námaze a stresu, snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje krevní oběh a okysličení v mozku, podporuje metabolismus mozkových buněk, napomáhá při snižování nadváhy a odbourává alkohol v krvi."

VÍTE, ŽE...

"První čajovník se na Tchaj-wanu (tehdejší Formose) objevil před 300 lety. Keře byly dovezeny z čínské provincie Fu‑ťien a vysázeny na severu ostrova. Většina tchajwanských plantáží se nachází ve výšce do 305 m n. m., kde teplota nikdy neklesne pod 12,8 °C a nevystoupí nad 27,8 °C. Nové fleše vyrůstají pětkrát do roka od dubna do prosince a nejlepší listy se otrhávají od konce května do poloviny srpna. Připravují se zde téměř výhradně oolongy, jen občas i lehce fermentované baozhongy. Většina baozhongů slouží jako základ jasmínových a dalších ovoněných čajů. V minulosti bylo největším odběratelem tchajwanských čajů Japonsko, avšak nedávno začaly dovážet větší množství i Maroko, Evropa a USA." (13) 
V poslední době jsou na Tchaj-wanu produkovány další rozličné čaje. Lze se setkat s čaji zelenými, červenými i bílými, ochucenými (ovoněnými) květy (osmanthus apod.) a bylinami. Žádané a velmi drahé jsou čaje, jež získaly různá ocenění na čajových místních soutěžích a čaje archivní. Občas se objeví specialita netradičně zpracovaná a obtížně zařaditelná. Tchaj-wan neprodukuje tmavé čaje typu Pchu-er, klimatické podmínky jsou však ideální pro jejich skladování, což se hodně využívá. (14)

taiwan-tea-tour-landing-page-banner

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: "západní" - čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje (je to ale škoda) (3); větší špetku čaje lze luhovat v jediném větším šálku, čaj upíjet a vodu dolévat (nestačíte-li nálev upíjet, slévejte vodu do šálku druhého)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-3 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost svému osudu a nepozorovaně se vytrať, čaj si totiž užiješ nejlépe sám a v náručí přírody!"

ČAJOÚDAJE:

Podíl na světové produkci čajů = 0,27 %; počet pěstitelů čaje: více jak 80000; počet obyvatel: 23,57 milionů (2020); rozloha státu - 35980 km²; rozloha plantáží - 11903 ha; roční produkce čaje - 1478 tun; počet produkovaných druhů čaje: 4 (bílé, zelené, polozelené, červené) + speciality 

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) účinnou látkou přírodního původu v čaji je tzv. GABA - kyselina aminomáselná (neproteinová aminokyselina, přesněji gamma-amino-butyrová), která dokáže snižovat krevní tlak, zabránit křečím, dysforii či arytmii a reguluje tvorbu hormonů; lze ji využít ke zlepšení krevního oběhu v mozku, zvýšení okysličení, ke zlepšení metabolismu mozkových buněk; může také pomoci při léčbě následků mozkové mrtvice nebo poranění hlavy, při bolestech hlavy, hučení v uších či stavech zmatenosti; existuje více než 100 druhů neurotransmiterů, GABA však mezi nimi hraje mimořádně důležitou roli, protože umožňuje jejich efektivnější využití - GABA totiž dokáže proniknout přes hematoencefalickou bariéru, a tak se dostat přímo z krve do mozku; jako inhibiční aminokyselina hraje GABA důležitou roli při zmírňování podráždění nervových buněk, které jinak může vést k psychickým problémům a depresi; kyselina gama-aminomáselná, WikiSkripta; v EU není použití GABA v potravinách povoleno (dříve se běžně přidávala, například byla součástí sportovní a zdravé výživy, je proto zcela nemožné nechat provést analýzu čaje v certifikované laboratoři = osobní zkušenost); obecně se uvádí, že čaje GABA mají minimálně 150 mg GABA na 100 gramů čaje
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti; čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují); tchaj-wanská "GABA" je vhodná i pro několikaletou archivaci
(10) dle českých předpisů (potravinářství, clo) se jedná o čaj pravý - polofermentovaný; v mezinárodní specifikaci jde o čaje různě oxidované, tj. polozelené (tzv. "oolongy")
(11) "pao-chung" je nepatrně oxidovaný velmi lehce rolovaný polozelený čaj, jež řadíme do skupiny "světlých"/"zelených" oolongů
(12) metoda přípravy čaje Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
(13) zdroj: PETTIGREW, Jane. Čaj: rádce pro znalce. Praha: Slovart, 2001. Průvodce pro znalce. ISBN 80-7209-212-X
(14) moje upřesnění dle zkušeností