2023 Kolumbijský zelený čaj - bio

Neohodnoceno
 

vzácný kolumbijský zelený čaj z oblasti Valle de Cauca je vhodný pro jednonálevovou i vícenálevovou přípravu; původ: Jižní Amerika - podhůří And v Kolumbii; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: 10/2026

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 1194
Značka NepustilTea-ochutnávky
Kategorie zelené
 

STRUČNĚ

čaj umí: povzbuzující svěží nálevy evokující slunné letní dny
čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou a chuťovými projevy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba povzbudit a probudit

PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje zalijte právě vroucí vodou (500 ml) a luhujte 2-3 minuty, v dalších nálevech postupujte stejně a slévejte dle chuti; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX)
počet nálevů: 1 (až 3)

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj pijte k těžkým sladkým i slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni, zkuste jej s ořechy pekan, lehkými svačinami a čerstvým sladkým ovocem, nejlepší je ale bez jídla (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)

"Mám rád čaje, jejichž přípravu nemusím složitě řešit a udělám si je podle momentální nálady, času a chuti... právě tento „zelený pionýr“ se dá (díky většímu silnějšímu listu) zhotovit na jeden i více nálevů, a dokonce si s ním pohrát čínskou metodou přípravy Gong Fu. Čaj si nejčastěji dělám na jeden až dva nálevy a kratší opakované nálevy si dávám večer, když potřebuju hodně povzbudit. Výhodou kolumbijského zeleného čaje je jeho zvláštní vyváženost v chuti. Jeho svíravost a hořké projevy jsou poplatné době luhování a teplotě vody. Mohu si tak připravovat čaj zrovna takové síly a razantnosti, kterou právě potřebuji. Občas čaj zalévám „na vietnamce“, tzn. jako čaj vietnamský-právě vroucí vodou ".

VÍCE O ČAJI

původ: Kolumbie, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství v oblasti Valle de Cauca

obrázky v přípravě  

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 10/2023 / 10/2026 / delší (nejméně 5 let od roku výroby)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100% čaj pravý, „La Cumbre Valle Del Cauca Green Emerald BIO“, „Green Emerald“
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý-zelený čaj
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.), nejlépe je však nic nepřidávat
šarže / bio certifikace: CZ-BIO-004
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2-3) a strojově zpracovaný; ásámské klony čajovníků
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevněji rolovanými listy tmavě zelených barev s nádhernou ovocnou vůní; nálev je svěží, sytěji žlutý a vonící, má svíravě-nasládlou chuť s delší dochutí; vyluhovaný list voní vegetálně, je změklý a zcela rozevřený
aspekt a působení na zdraví:  jin (extrémně silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující); možné působení čaje na zdraví nelze zde uvést

VÍTE, ŽE...

Kolumbijský zelený čaj je opravdovou specialitou. V „zemi koky“ se s ním běžně nesetkáte. Stále totiž převažuje dovoz čaje z čajových velmocí: Číny, Cejlonu aj. zemí. Blýská se však na lepší časy! Kolumbijský čaj je dobrým počinem a jeho svérázné projevy ostatní čaje lehce pokoří. Pionýrské pěstování zdejšího čaje -zásadně bez chemických prostředků a s důrazem na ekologii místní krajiny- vytváří z Valle de Cauca ideální místo pro růst čajovníků. Čisté přírodní prostředí, nadmořská výška kolem 2000 m, vlhčí klima (díky řece Bitaco) a dobré oslunění vyhovují čajovníkům, které rostou pomaleji a mají tak v sobě něco z čajů čínských, indických i cejlonských. Přestože je produkce čajů v počátcích, vznikají čaje naprosto jedinečné svými projevy i zpracováním.

obrázek v přípravě

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu: použijte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/85, 20/85, 15/85, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti
minimalistická: špetku čaje vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-8 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):

"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 5 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"

obrázek v přípravě

legenda / odkazy / POZNÁMKY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01)Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"

(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem, a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) více o čaji v článku: "Vědecký čaj GABA oolong se vyrábí i v Thajsku!"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) klon No.17 (tchaj-wanský klon, dál šlechtěný ve vnitrozemském prostředí severního Thajska)
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů, slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajům je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)