2023 Japonská Kamairi Tamarjokuča (TAMARYOKUCHA) – bio

Neohodnoceno
 

unikátní japonský zelený čaj v bio kvalitě, u kterého se "zabíjí zeleň" ve vyhřátých vocích (jako v Číně), hmotnost (netto): 25 g, min. trvanlivost do konce: 01/2026

Dostupnost Skladem
190 Kč    
Kód produktu 1254
Značka NepustilTea-standard
Kategorie zelené
 

Japan Kamairi Tamaryokucha Tea, jap. 玉緑茶

"japonský čaj z kultivaru čajovníku Yabukita zpracovaný čínským tradičním postupem - tvarováním na vyhřáté kovové pánvi (což prozrazuje nejen chuť a vůně, ale hlavně vzhled, tvar a barva lístků)"


"Tamarjokuču si popíjím když chci čaj s "umami" ale blíž k čínským či vietnamským "zelenáčům". Čaj totiž vyniká chuťovými odlišnostmi, jemnou ale silnou vůní, specifickými lehce štiplavými tóny a příjemně dlouhou dochutí. Nic do nálevu nedávám a čaj piju samotný. Baví mě ho připravovat metodou Gong Fu Cha. Dávám víc čaje a čaj rychle slévám. Obvykle zvládne tři a více nálevů :-)!"
(ZN, 12.05.2019)

Tamarjokuča je netradičně zpracovaný japonský čaj. Je totiž vyráběný čínským tradičním postupem = tvarováním na vyhřáté kovové pánvi a sušením ve vyhřívaných rotačních bubnech (tzv. metoda "kamairi"), což prozrazuje nejen chuť a vůně, ale hlavně tvar a barva lístků. Často se uvádí, že spirálovitě svinuté tmavě zelené lístky připomínají tajuplný šperk „magatama“, jež je dodnes součástí japonských korunovačních klenotů. Někdy se tento čaj nazývá také guriča a je typický zejména pro oblasti severního a středního Kjúšú (prefektura Kumamoto a Saga). Čaj vyniká nízkou svíravostí a jemností chuti, lze v něm detekovat nepatrně štiplavý tón s nádechem citrusů a trávy. Moderně se tamarjokuča produkuje „senča metodou“, tj. vynechává se tvarování na pánvích a rovnou se suší a tvaruje v rotačních sušičkách.

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: jaro 2023
minimální trvanlivost do konce: 01/2026
typ čaje: zelený čaj nestíněný, tradičně zpracovaný horkým teplem
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: -
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj pravý - zelený čaj
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ - BIO - 002
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: hrubší nestejnoměrně rolovaný list tmavší zelené barvy, příjemné vůně připomínající vietnamské zelené čaje
nálev: žlutozelený až zelený (v případě silných nálevů až "zlatožlutý"), aromatický, silnější, s projevy "umami", příjemnou nepatrně štiplavou dochutí, s tóny citrusů
vyluhovaný čaj: měkčí, svěže zelený list vhodný do salátů
doporučená příprava: 6 g (21 mírně vrchovatá čajová lžička) čaje vložte do vyhřáté malé konvičky (300 ml) a zalijte velmi zchladlou vodou (75 °C), luhujte cca 120 sekund, zalití lze opakovat
počet nálevů: 1-3
tip na alternativní přípravu: jednu polévkovou lžíci čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici
aspekt: jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv


popis:
Japonská Tamaryokucha z oblasti Gokase (prefektura Miyazaki v centrální části ostorova Kjúšú) na jihu Japonska. Čaj z keříků kultivaru Kanayamidori, sklízený strojově v polovině dubna. Krásně tvarovaný list netradičního matného kovově šedozeleného vzhledu a intenzivní citrusové a jemně peprné vůně. Nálev světle zelené barvy plné, husté až krémové, avšak vyvážené chuti s příjemnou svěžestí, nepatrnou slaností, stopou ořechů, mořských řas a citrusů. 
Čaje typu Kamairi jsou díky svému netradičnímu způsobu zpracování na japonském trhu raritou. Oxidace listu byla v tomto případě ukončena „čínským způsobem“ na rozpálených kovových pánvích. Oproti obvyklému japonskému způsobu, kdy je použita horká pára. 

Příprava: 1 čajová lžička (3 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 55 - 60°C, louhujeme 50 vteřin. Při druhém nálevu zchladíme vodu na 65 - 70°C, sléváme však po 15 vteřinách. Podobně připravíme i další nálevy.

Forma: Zelený čaj celolistový
Oblast: Japonsko
Sklizeň: Jarní sklizeň
Rok: 2023
Označení: CZ - BIO - 002
Země původu: Japonsko