2023 Laoský kudrnatý černý čaj

Neohodnoceno
 

laoský černý čaj (hong cha) svébytných projevů a neobvyklého zpracování; původ: Laos; hmotnost (netto) 50 g; min. trvanlivost do: 05.05.2028

Dostupnost Skladem
169 Kč    
Kód produktu 1108
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie veškeré zboží v e-shopu
 

STRUČNĚ

čaj umí: nasládlý silý nálev s medovými projevy
čaj vás zaujme: vzhledem, silou a výkonností
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, čaj velmi uzemňuje a zároveň povzbuzuje a dodává energi

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do střední konvičky (500 ml), vložte rovnou polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti - postupně slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky, z ní pak postupně do šálků
počet nálevů: 1-4 (podle doby luhování a požadavku na sílu čaje)

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj se hodí k medovníku i ke svěžím ovocným zákuskům, ovocným salátům se sušeným ovocem, jako snídaňový ke kaším, müsli, sušenkám, ke chlebu s máslem i sádlem (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Laoské čaje jsou relativně vzácné. Obvykle spotřebují na místě vzniku a málokdy vyváží. Laoský kudrnatý čaj je velmi zvláštní svým zpracováním.. text v přípravě!"

VÍCE O ČAJI

původ: Laos

laos laos-curly-black-fresh-tea-leaf-NepustilTea.cz-OchutnejCaj.cz-SnezCaj.cz-DobreCaje.cz-0 laos-curly-black-harvest-tea-leaf-NepustilTea.cz-OchutnejCaj.cz-SnezCaj.cz-DobreCaje.cz-0

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 05.05.2023 / 05.05.2028 / mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý (červený) čaj speciálně rolovaný, 100% čaj pravý - list, konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), Laos Curly Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (8)
ingredience: nálev se dá velmi dobře sladit a doplňovat dalšími ingrediencemi (relativně cokoliv, zejména smetana, máta, meduňka, citron)
šarže / bio certifikace: neuvedena / neuvedena
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený a strojově zpracovaný, indočínské klony velkolistých čajovníků (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevně sbalenými nepravidelnými čajinkami, voní medově sladce; nálev je silný, s hlubokou chutí, leze nalézt tóny sušeného ovoce, medu, sladu a závany vanilky, dochuť delší a sládnoucí; vyluhovaný list je měkký, hnědý, úplně rozvinutý, téměř bez vůně

aspekt a působení na zdraví:  jang (extrémně silný, povzbuzující, uzemňující a posilující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

text v přípravě...

laos-curly-black-tea-leaf-NepustilTea.cz-OchutnejCaj.cz-SnezCaj.cz-DobreCaje.cz-03-m

laos-curly-black-tea-leaf-NepustilTea.cz-OchutnejCaj.cz-SnezCaj.cz-DobreCaje.cz-01-m

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: při použití metody Gong Fu Cha (10) pro mnoho odlišných nálevů (3), počítejte cca rovnou čajovou lžičku čaje na 250-300 ml vody, použijte střední inertní konvičku (8), ideálně skleněnou, u čaje není třeba dělat nultý nálev (propláchnutí) a hned první nálev slijte do šálků, postupujte podle schéma (sekundy/teplota vody ve °C): 60/100, 90/100, 90/100 a při dalších nálevech čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: několik
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, wilderem, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; čaje bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a použít sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč), jiné dobré špiritusy."

10

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) použití inertního materiálu luhovací nádoby je žádoucí, chuť a vůně čaje je totiž schopná "zalézt" do porézní keramiky; vhodné je použit glazované nádobí, bílý porcelán a zejména sklo (například konvičky z českého borosilikátového skla "SIMAX")
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) klon No.24 má původ na Tchaj-wanu a pochází z původního „Taitung Yongkang č. 1“ jehož vývojové kořeny sahají až do doby ledové; v Chiang Rai byl No.24 vysazen kolem roku 1960 a od té doby zdomácněl; dle tchajwanské terminologie: odrůda čajovníku: Taicha č. 24 (Shan Yun), kultivar: TTES č. 24
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čaj rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, nechat nálev úplně zchladnout apod.); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)

laos-curly-black-tea-leaf-NepustilTea.cz-OchutnejCaj.cz-SnezCaj.cz-DobreCaje.cz-02-m

poznámky:

- úžasné nabytí na objemu
- průzračný nálev
- unikátně sbalené čajinky
- hluboká medová vůně nálevu
- za sucha voní medově, hluboce, tóny sušeného ovoce, závany vanilky
- rychle se luhuje a nepřeluhue se
- 2-3 nálevy při přípravě západní
- vhodný na Gong Fu Cha, 2-4 nálevy
- jang - velmi uzemňující a posilující
- úžasný materiál (neporušené listy) - pečlivé ruční zpracování (sběr, rolování, sušení)
- velmi výkonný
- podobný některým jihočínským čajů, přesto svébytný