2022 Ásámský CTC čaj - bio
Popis
Ásámský CTC čaj - bio
(Assam CTC Tea - bio)
"speciálně - strojově - zpracovaný čaj, jež dává silné nálevy a velmi povzbuzuje"
jak čaj vnímám a používám:
CTC černé čaje se často považují za čaje nízké kvality, což mnohdy není pravda. Občas se mi podaří najít takové "cétécéčko", které má výraznou vůni, plnou a říznou chuť, aniž by byl extrémně hořký. Čaj si dělám zejména jako obyčejné pití a často jej i sladím. Je to jednoduchý čaj, který při přípravě nevyžaduje příliš pozornosti. Jelikož miluju i extrémně silné nálevy, nevadí mi, že občas na jeho luhování zapomenu a sleju opravdový driák, životabudič, který byste pravděpodobně (bez mléka či notné dávky cukru) nepozřeli :-)!
Metoda CTC („Crushing“, „Tearing“, „Curling“, tedy drcení, trhání, svinování) byla vyvinuta Angličanem Williamem McKercherem v roce 1931. Během procesu zpracování čaje jsou lístky roztrhány a najemno rozmělněny až na kaši. Po částečném odpaření vlhkosti zpracování pokračuje ve speciálních strojích, tzv. rollerech, což jsou rotující bubny, ve kterých se intenzivně naruší struktura listů a ty se poté nabalují do kuliček. Metoda CTC se velmi rozšířila se stoupající popularitou čaje ve smáčecích čajových sáčcích v padesátých až sedmdesátých letech minulého století. K výrobě čaje se používá mladý i starší čajový list.
Drobné granulky „CTC čaje“ dobře a rychle barví, nálev je hutný a aromatický. Téměř všechen čaj končí v čajových nálevových sáčcích. Delší skladování mu nevadí. V Indii se používá na bílý čaj „masala“ (směs silného výluhu černého čaje a koření, s cukrem a mlékem). Nejznámějšími producenty CTC čajů jsou: indický Ásám, Nepál, Bangladéš, Šrí Lanka (Ceylon),Vietnam a řada afrických států (Keňa, Malawi, Uganda, Tanzanie, Rwanda aj.). Máte-li rádi silný černý čaj pořád stejné chuti, zkuste jakýkoliv „čaj CTC“. Hodí se ke snídani i odpoledne, pro studené koktejly a dobře snáší vložení rozličných ingrediencí.
Podstatná část černých čajů ve světě je vyrobena právě metodou CTC - rychlým strojním zpracováním čajových lístků s konstantním výsledkem. Pomineme-li počáteční fázi ručního sběru, tak jde o nepřetržitý proces výroby bez zásahu lidské ruky. Dle statistik je touto metodou zpracováno až 80 % světové spotřeby černého čaje. Výroba oslňuje rychlostí, méně již kvalitou čaje, která je standardní a dalo by se říci "značková". Pokud si opatříte více druhů "CTC" čaje jsou nálevy a projevy velmi podobné.
více informací o čaji
původ: Indie, Ásám (severovýchod Indie)
(zdroj obrázků: 1, 2, 3)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 02.06.2022
minimální trvanlivost do: 02.06.2026
typ čaje: ásámský černý čaj "granulovaný"
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Assam CTC, "granulovaný černý čaj", CTC Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: drobné tmavě hnědé "čajinky" vzniklé z čajové drtě
nálev: silný, plný, tmavý nálev s vysokohorským charakterem
vyluhovaný list: změklé granule, nerozpadlé
doporučená příprava: 7-9 g přelít vroucí vodou (cca 0,5 l) a luhovat 3-5 minut dle chuti, nálev lze opakovat
počet nálevů: 1
možná alternativní příprava: čaj použijte jako základ pro bílý indický čaj
aspekt: silně jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard