2020 Japonská Banča (BANCHA) - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 3

základní japonský zelený čaj, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 06/2023

Dostupnost Skladem
39 Kč    
Kód produktu 711
Značka NepustilTea-standard
Kategorie veškeré zboží v e-shopu
 

Japonská Banča (BANCHA) - bio

(Japan BANCHA - BIO, banča, jap. 番茶C - NepustilTea-standard)
"japonský zelený nezastiňovaný čaj hrubšího a nestejnoměrného listu (vyrobený z větších listů čajových výhonků čajovníků kultivaru Yabukita), povzbudivý, lehce nasládlý a svíravý, obvykle produkovaný v pozdějších sklizních"


"Banču si dávám často a nezacházím s ní příliš pozorně..., snese to :-). Vyhovuje mi její svěží chuť, svíravost a zalévání vroucí vodou. Pokud jí zapomenu včas slít, nic se neděje. Je akorát silnější a trpčí. Což mi nevadí."
(ZN, 12.05.2020)

P1010011_japonska_bancha_957x170_01_nt

P1010023_japonska_bancha_957x170_02_nt

Banča je obvykle složena z větších lístků sklízených ke konci léta či později a vyrábí se podle stejného postupu jako senča. Vyniká výraznou chutí a osvěžující lehkostí. Jde o čaj pro každodenní běžné pití. Někdy tak bývají označovány i větší lístky vytříděné při zpracování čaje senča, které jsou dle svého vzhledu (připomínajícího lístky vrby) nazývány „janagi“. Co se termínu sklizně týče, bavíme se o období "sanbanča" počítané cca od 1. srpna a "jonbanča" začínající cca 11. září. Pak se ještě vyskytuje sklizeň podzimní a zimní banči cca od 21. října. Tyto pozdní sklizně však v některých oblastech neprovádí.

P1010045_japonska_bancha_957x170_03_nt

čaj a geologie Ašska (v obrazech)

P10106~1
hnědé granáty - bežná součást svorů a kvarcitických svorů na Ašsku, Dolní Paseky - okolí přehrady, vpravo silný žlutý nálev z japonské banči (foto 12.05.2020)

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 06/2020
minimální trvanlivost do konce: 06/2023
typ čaje: japonský zelený čaj velmi dobré třídy
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Japan Kagoshima Kirishima FINEST SENCHA KKH 2 (YABUKITA), (BIO/ORGANIC)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: hrubší nestejnoměrný plochý list, s vůní lučního sena, bez prachu a drobotiny
nálev: žlutozelený až zelený, aromatický, silnější, s projevy "umami" a nasládlou dochutí, lehce drhnoucí (značně povzbudivý)
vyluhovaný čaj: měkčí, svěže zelený list vhodný do salátů
doporučená příprava: 1-3 čajové lžičky čaje vložte do konvičky (0,6 l) a zalijte právě vroucí vodou, luhujte 40 - 70 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
tip na alternativní přípravu: jednu polévkovou lžíci čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici; méně čaje (cca 6 g) vložte do malé vyhřáté konvičky (cca 250-300 ml), zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C) a luhujte 90-120 sekund (postup možno opakovat s vroucí vodou a kratší dobou luhování)
aspekt: extrémně jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard