2010 Thajská maocha z divokých čajovníků

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 3

vysokohorský tmavý čaj (Hei Cha), podobný sypaným surovým (sheng) pchu-erům, pro Gong Fu Cha, ručně sbíraný, zpracovaný a dobře uleželý, Thajsko, přirozeně bio, 25 g, minimální doba trvanlivosti do konce: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
299 Kč    
Kód produktu 501
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie thajské tmavé ("Dark Tea")
 

2010 Thajská maocha z divokých čajovníků

(Shan Tea - Wild Thai Sheng Hei Cha)
"uleželý tmavý čaj (hei cha) v sypané verzi, čaj podobný tzv. maoče ("maocha" = sypaný sheng pchu-er), vhodný pro přípravu metodou Gong Fu Cha, přirozeně bio"

čaj umí: svébytné nálevy typu "sheng pchu-er"
čaj vás zaujme: 
vzhledem, chutí, výkonem
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, k rozjímání a když je čas (čaj má již málo kofeinu)

P1010247_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_011
obr.: velké listy a celé konce flešů, pevně podélně - ručně - rolováno

jak čaj vnímám a používám:
"Vzácné čaje si dávám, když mám čas a zejména jako součást relaxace. Prostě si vše řádně připravím, vyberu to správné nádobí a časem a čajem nešetřím. Nemusím :-). Dávat si zajímavý čaj při rozjímání, zastavení, plánování, či jen tak - při spočinutí - se vyplatí. Jen tak si takový skvost dobře užiju."
(ZN, 23.12.2021)

původ: Thajsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 10.06.2010
minimální trvanlivost do: neomezeno - archiv
typ čaje: thajský tmavý čaj (hei cha)
složení: 100% čaj pravý-konce flešů (vrcholových přírůstků větviček starých divokých stromů a keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: přirozeně bio (sběr v divoké přírodě - džungle thajských hor)

P1010269_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_022
obr.: žlutý nálev sytosti dle doby luhování

doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko rovnou do šálků
a zbytek do jiné konvičky (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
počet nálevů: 1-4 (podle množství čaje a doby luhování)
tip na alternativní přípravu:
z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou, medem získáte lahodný čaj, do čaje se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček apod.
některé obecné zásady přípravy:
sílu čaje ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování, hořký čaj je zdraví velmi prospěšný ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) lze hořkost dobře regulovat, silný výluh leze dodatečně ředit vroucí vodou

P1010329_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_0322
obr.: vyluhovaný list (T+3)

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Snad ti nemusím připomínat, že trvanlivost tmavých čajů (v tomto případě čaje velmi se podobajícího sheng puerhům) je neomezená. S postupujícím časem lístky i nálev tmavnou a dostávají charakter podobný tmavým (shu) pchu-erům. Chuť získává na hloubce, plnosti a bylinné tóny připomínající zelené čaje se ztrácí. Jedná se o čaj vhodný pro dlouhodobou archivaci a je potřeba si ho pořídit větší zásobu! Mohl bys v budoucnu litovat, že ho máš málo :-)! A doufám, že si pamatuješ, že unikátní horské čaje z nejstarších původních čajovníků - přirozeně se vyskytujících v pásmu subtropických džunglí - jsou trhány z druhu označovaného jako "Camellia taliensis", patřících ke starým, odolným a dlouhověkým čajovníkům, divoce rostoucím, dorůstajícím výšek 2-8 m a patřících k čajovníkům ásámské skupiny!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
... s čajem se uchyl někam do ústraní a pozvi jen znalce, běžně rozjařené publikum, co do čaje lejou kde co, jeho jemnost a zvláštnost neocení, ... těem připrav něco obyčejného a v dostatečném množství!

P1010308_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_022
obr.: déle luhovaný čaj má tmavší žlutou barvu

více informací o čaji

suchý čaj: dlouhé "listy" - drátkovitě zkroucené konce flešů, podélně pevně rolované, zastřené bylinné vůně
nálev: bylinným připomínající některé zelené čaje, bylinné vonící s lehkou měnící se dochutí
vyluhovaný list: převážně plně rozvinutý, měkký
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: ShanTea - Wild Thai Sheng Hei Cha
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (norma "tmavé" čaje nezná)

P1010325_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_03111
obr.: vyluhovaný měkký list je zcela rozevřený a různých zelených barev

ingredience: nedoporučuji -dle tradice konzumace tmavých čajů- do čaje nic přidávat, jinak můžete použít vše (dle svých chutí)
čaj a jídlo (tea pairing): je ideální bez jídla, hodí se k 
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: ruční sběr i zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: horské divoké čajovníky (Camellia taliensis), patřící k čajovníkům ásámským
trvanlivost: neomezená
ledový čaj: (text v přípravě)

P1010354_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_02221
obr.: déle luhovaný čaj je tmavších barev

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).

P1010249_NepustilTea.cz_Thai_maocha_wild_tea_b_0111
obr.: drátkovité listy (konce flešů, se světlými tipsy) vypovídají o vysoké kvalitě sběru

poznámka: *čínské členění, čínská metoda přípravy čaje Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2