2021 Thajská čtyři roční období - bio
Popis
Thajská čtyři roční období - bio
(Thai Four Season Oolong Tea)
"polozelený čaj s pestrou jemnou chutí, kořeněnými tóny a dobrou výkonností"
čaj umí: mnoho mírně povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: výkonností, nenáročnou přípravou
čaj je vhodné pít: kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii, uhasit žízeň a zahnat únavu
obr.: "standardně" provedené čajinky, tmavší zelené barvy
jak čaj vnímám a používám:
"Thajské oolongy střídám podle okolností a chuti. Každý čaj chce totiž trochu jiný přístup a odlišný čas na přípravu... oolong čtyři období vnímám jako méně náročný čaj, i když se dokáže - při ledabylém zacházení - rychle přeluhovat. Dávám si proto pozor a druhý nálev slévám poměrně rychle. Někdy jej jen tzv. "proleju" (když mám k dispozici příliš teplou vodu). Každopádně druhý (velmi sládnoucí) a třetí nálev mi vyhovuje nejlépe. Praktikuju standardní přístup přípravy metodou Gon Fu Cha - začínám hodně zchladlou vodou. Dost často je tento čaj mým společníkem u psaní textů!"
(ZN, 25.09.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 11.6.2021
minimální trvanlivost do: 11.6.2024
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: viditelné "stonky" u čajinek predikují dobrý sběr (oolong = T+3)
doporučená příprava:
do malé (cca 300 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte lehce zchladlou vodou vodou a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s), zhotovit lze několik nálevů
počet nálevů: 3-5
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc); z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.); při nedostatku času lze čaj připravit jako "jednonálev" s použitím menšího množství čaje...
obr.: částečně vyluhovaný list (při přípravě metodou Gong Fu Cha)
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Ačkoli mají thajské polozelené čaje nepřehlédnutelnou společnou chuťovou notu (jakési vnitřní pozadí, jež je odlišuje od čajů jiných, například tchaj-wanských a čínských), je každý svými projevy naprosto svébytný a unikátní. Čtyři roční období je jemný oolong s mnoha překvapivými odstíny chutí a smetanovo-kořeněných nádechů. Tento čaj se špatně popisuje je potřeba ho zažít! Takže shrnuto: je to čaj vhodný pro uklidnění před bojem, kdy se soustředíme na úspěch, koncentrujeme mysl, nabíráme nové síly a již jasně vidíme zanedlouho začínající nekonečné oslavy vítězství. Prostě je to suprčá!"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... text v přípravě."
obr.: jemný nálev žluté barvy, různých odstínů žluté...
více informací o čaji
suchý čaj: (text v přípravě)
nálev: (text v přípravě)
vyluhovaný list: (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Four Season Tea,Thai Four Season Oolong Tea, Four Season Oolong Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
obr.: zcela vyluhovaný list tmavě zelené barvy
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: 21F1102
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 2 (3), mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský klon No. 21 (Si - Ji, rychle rostoucí, přirozený hybrid s původem na Taiwanu)
trvanlivost: dlouhá, čaj vhodný k archivaci
ledový čaj: zajímavý (příklady)
obr.: hazlovská záhněda s modrým odleskem na lomu v krystalu (vlevo), vyluhovaný list polozeleného čaje (vpravo)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: text v přípravě
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 4