2023 Thajský černý čaj - pro přípravu Cha Yen - bio

Neohodnoceno
 

speciální černý čaj (Thai Black Tea, type 0 - thai hong cha) z provincie Chiang Rai, ideální pro přípravu thajského ledového čaje ("cha yen"), původ: Thajsko, hmotnost (netto) 50 g, min. trvanlivost do: 12. 05. 2028; čaj umí: silné, nehořknoucí nálevy; čaj vás zaujme: výkonností a použitelnostíčaj je vhodné pít: k probuzení, povzbuzení, na žízeň, k práci i jídlu (má hodně kofeinu)

Dostupnost Skladem
89 Kč    
Kód produktu 292
Značka NepustilTea-original
Kategorie thajské čaje černé ("červené")
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (doporučuji začít kratším časem, cca 120 s a pak - pro získání zkušenosti s čajem - nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko do druhé konvičky nebo rovnou do šálků; lze udělat druhý a třetí nálev s použitím stejné nebo teplější vody; čaj snese delší luhování přičemž nehořkne
počet nálevů: 1 (2, většinou se připravuje jeden)

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai

map_chiang_rai_province thai_chiang_rai_tea_02 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 12. 05. 2023 / 12. 06. 2028 / velmi dlouhá (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: červený (8) čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); Thai Black Tea for Thai Iced Tea, (RTGS (11): cha yen, [t͡ɕʰāː jēn]), thajsky: ชาเย็น, Bio Thailand Chiang ("Chang") Rai Hong Cha apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (8)

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup, mléko, smetana, máta apod.); hodí se k jakémukoliv sladkému a výraznému jídlu, vynikající je k máslovým sušenkám a k vanilkové zmrlině
šarže / bio certifikace: 23D1206/0 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, oxidace, další rolování při sušení a třídění); ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: velmi drobný čaj, makroskopicky čajový prach a drobnějším listem; nálev je velmi silný, červenohnědý, jiskrný s lehkou karamelovou notou a typickou vůní thajských černých čajů; vyluhovaný list je měkký hnědo-zelený
aspekt a působení na zdraví: silný jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

P1010118_NepustilTea.cz_thajsky_Cha_Yen_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Thajský ledový čaj je v Siamu velmi populární. Ty jako čajomilec máš dvě možnosti. Buď zapomeneš, že je to chemický koktejl příchutí a barev (12) a občas se oddáš preferované značce a chuti... nebo ti chemie bytostně vadí a budeš vyhledávat nápoje udělané bez chemie, jen z obyčejných lístků zeleného (černého) čaje (+ mléka a koření) s uspokojením, že nekonzumuješ žádné umělé příchutě a barvy kancerogenní povahy (12)."

P1010125_NepustilTea.cz_thajsky_Cha_Yen_b_0211

VÍTE, ŽE...

Černé ("červené") čaje získávají nový chuťový rozměr oslazením a přidáním vhodných ingrediencí? Nemusíte se obávat experimentů. Vyzkoušejte oslazení obyčejným nezdravým bílým cukrem, zdravější sušenou třtinovou šťávou, nejzdravější variantou - sušeným ovocem nebo kvalitním umělým sladidlem (erythritol, čekankový sirup bez sukralozy).

P1010120_NepustilTea.cz_thajsky_Cha_Yen_b_021

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou nebo medem získáte lahodný čaj, do silnějšího nálevu se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček, cukr apod.
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
thajský čaj CHA YEN (ชาเย็น) čili "Thai Iced Tea" (bez éček): zalijte 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje vroucí vodou, přidejte drcený hřebíček a badyán a luhujte 5 minut, pak nálev slijte (přes sítko) rovnou do sklenic naplněných středně velkými kostkami ledu, do kterých bylo předtím přidáno: slazené kondenzované mléko (cca 2-3 lžíce), neslazené kondenzované mléko (2-3 lžíce), sušené mléko (plnotučné, 2-3 vrchovaté lžičky), lžíce cukru (dle chuti i více); vše rychle zamíchejte a vložte brčko; pokud chcete nálev barevný, luhujte čaj s ibiškem (a pak víc oslaďte) nebo s klitorií :-)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný nálev lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej salko (slazené kondenzované mléko) a vanilkový extrakt, ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu a experimentuj s kokosovým mlékem i thajskou maččou);… hlavně vše dobře umíchej v šejkru!

tea_plantage_chiang_rai_01

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) znají pouze černý čaj; termín "červený" nikoliv - čínská (resp. celosvětově běžně požívaná klasifikace čajů) do Čech ještě jaksi nedorazila :-( ... ačkoli se v čajové branži běžně užívá; Hong Cha (červený čaj) = čínské členění; Chā dæng (ชาแดง) - červený čaj, termín používaný v Thajsku
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)
(11) RTGS = Royal Thai General System of Transcription
(12) barevnost nápoje "cha yenů" v Thajsku je lákavá a doslova "vražedná" = oranžová barva je ve směsích pro přípravu nápoje způsobena SY žlutí (E 110) a modrá či zelená pak důsledkem (E133 - brilantní modř FCF a E 102 - CL potravinářská žluť Tartrazin)