Vietnamský světlý Pu-Erh / Ha Giang Huang Pian 2023 / GREENHORN

vietnamský čaj typu sheng pu-erh; ručně sbíraný a strojně lisovaný, ideální pro přípravu v konvičce; čaj umí: velmi jemné, téměř bezkofeinové nálevy; čaj zaujme: lehkostí, vzhledem; čaj je vhodné pít: kdykoliv; původ: sev. Vietnam; hmotnost (netto): 100 g; min. trvanlivost: neomezeno (archiv) (4)

Kód: 1564
349 Kč

PŘÍPRAVA ČAJE

jde o velmi silně lisovaný čaj v malý koláček (cake), ze kterého odlomíme potřebné množství a zaléváme opakovaně vroucí vodou, používáme střední konvičku (400-500 ml), délku luhování čaje regulujeme podle chuti a zhotovit lze jeden až tři nálevy (2)

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj si nejlépe vychutnáte bez jídla, lze jej však pít vpodstatě k čemukoliv a dobrý je s mléčnou čokoládou (1)

VÍCE O ČAJI

čaj pochází ze severního Vietnamu, provincie Hà Giang, pohoří Tây Côn Lĩnh (5), obce obce Cao Bồ; tmavý čaj typu sheng pu-erh "Huang Pian 2023"  byl sklizen a slisován do 100 g koláčků v dubnu 2023; jde o velmi jemný čaj z velkých listů starých stromů (kultivar Dayezhong) s lehkou svěží nasládlou chutí; jedná se o vedlejší produkt (6) z výroby špičkových čajů; čaj osahuje minimum kofeinu a hodí se ke každodennímu popíjení; při luhování list značně nabyde na objemu (viz obrázky), kde zdánlivě malé "nadloubané množství" čajového listu (na první pohled i nepěkně rozdrobeného) přesně odpovídá množství zobrazenému listu vyluhovaného

CO V ČAJI HLEDAT?

velmi jemné tóny rostlinného a byliného charakteru, hořko-sladké svěží noty, sladkou dochuť, vůně připomínající kopřivu a květy břízi (3)

TIP

zkuste čaj popíjet k něčemu hodně aromatickému nebo chuťově výraznému, kdy čaj bude tvořit protiváhu jedeného...

POZNÁMKY/ODKAZY

(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) v běžné středně velké konvičce (např. Simax Jana 0,6 l): 7 gramů čaje, přelijte 500 ml vody o teplotě 100 °C, luhujte 2 minuty, slijte a případně zalití opakujte
(3) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
(4) raritní čaje z archivu (NepustilTea-archiv) jsou určeny nejen pro znalce, ale i pro kohokoliv, kdo chce čaje víc poznat - například porovnávání letitých (dobře skladovaných) čajů s čerstvými apod.; zkoumáním "starých" čajů lze získat nenahraditelnou zkušenost, jak se konkrétní čaj léty vyvíjí a jak s ním lze zacházet
(5) posvátné pohoří etnika La Chi
(6) velký (přezrálý) list ze starých stromů se získává při zkracování (kultivaci) čajovníků během celého roku nebo při třídění maocha, přezrálý list se v Číně  označuje jako (Huang Pian); ve Vietnamu jsou staré listy (i z běžných čajovníků plantážních) považovány za léčivé ("na potenci"); neobyčejně velké listy poskytuje kultivar čajovníku "Da Ye Zhong" (大叶种)

da-ye-zhong-mengku-doostreno

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola