2025 Japanese Hojicha - premium - bio
japonská bezkofeinová specialita vzniklá pražením výběrového zeleného čaje (SENCHA), 25 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2027
Kategorie: | čaje černé (červené) |
---|
Japonská Hódžiča (HOJICHA) - bio
(Japan HOJICHA, houjicha, jap. 焙じ茶)
"velmi zajímavý čaj (tzv. "dále zpracovaný") vzniklý pražením čaje senča (kultivary Yabukita) s větším podílem řapíků; čaj charakteristické chlebové vůně a lehce nasládlé chuti nálevu s tóny citrusové nakyslosti, někdy může připomínat obilnou kávu nebo tmavé oolongy"
"Hódžiču si připravuju zejména odpoledne a večer. Nemá totiž příliš kofeinu. Často si ji dám k jídlu a sladím medem. Připomíná mi obyčejné pečené oolongy typu "černý drak". Líbí se mi vydatnost čaje, kdy při kratším zalévání - a to již bez jídla - snese několik nálevů a pak to, že po vychladnutí se nezakaluje."
(ZN, 31.01.2025)
HISTORIE ČAJE
Údajně jednou, kdesi v Japonsku, jednomu zbrklému trhovci napadal zelený čaj do keramického horkého hrnce ve kterém se právě jal vařit polívku, ... do hrnce vlil horkou vodu a nestačil se divit, co vzniklo :-)! Stalo se tak údajně v Kjótu ve dvacátých letech 20. století...
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj má příznivý vliv na zažívání - Japonci jej popíjejí k jídlu nebo po jídle; hodí se též k orientální kuchyni a k těžším českým jídlům; zkuste jej k bílé čokoládě s hořkou okurkou nebo lyofilizovanému balkánskému sýru; čaj se dobře sladí (medem, sušenou třtinovou šťávou) a je vhodný (díky nulovému obsahu kofeinu) i před spánkem
více informací o čaji
původ: Japonsko, prefektura Kagošima na jihu japonského ostrova Kjúšú
hmotnost (netto): 25 g (-5 %)
datum výroby: 01/2025
minimální trvanlivost do konce: 01/2027 (reálně déle (1))
typ čaje: speciální - japonský zelený čaj pražený (tj. "dále zpracovaný" (2))
složení: 100 % čistý pravý čaj-list, vyrobeno z kvalitního čaje sencha, odrůda Yabukita
další označení čaje: Japan HOJICHA, houjicha, jap. 焙じ茶
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: "různobarevně" hnědé ploché lístky, části listů, řapíků a stonků
nálev: bez kofeinu (=vhodný před spaním a kdykoliv pro děti), s decetnímim pečenými tóny (sladké cukroví, kaštany či pohanka); chuť je svěží a naprosto svébytná; svými projevy se čaj liší od ostatních (nejen japonských) čajů a má - dle mého - blízko praženým oolongům a obilné kávě; dochuť je delší, svěží s citronovou notou
vyluhovaný čaj: tmavě, temně zelenohnědý list, s praženými tóny
doporučená příprava: 4 g (cca 2 vrchovaté čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté konvičky (0,5 l) a zalijte právě vroucí vodou, luhujte 40 - 70 sekund, stejným způsobem zhotovte další nálevy, lze zhotovit 1-2 nálevy; případně čaj zhotovte na jeden nálev = nechte luhovat klidně 5 minut
tip na alternativní přípravu: 4 polévkové lžíce čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň čtyři hodiny (v chladu), ideálně pak přes noc v lednici
aspekt: jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
LEGENDA/POZNÁMKY
(1) japonské čaje nejsou (obecně) vhodné pro delší skladování, čerstvé jsou vždy velmi svěží a obsahují hodně energie, zhruba po roce klesá jejich kvalita na polovinu a za dva roky je čaj "na hraně", tj. ne že by se nedal pít, ale má již projevy strého japonského čaje; hodžiča vydrží díky pražení nejméně dvojnásobně déle, přesto ji do dvou - tří let (nebo data na balení) spotřebujte
(2) zdroj: "Bulletin" - Japonský čaj
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.