2021 Thajský žlutý čaj kmene Lahu

Neohodnoceno
 

raritní žlutý čaj (huang cha) z divokých čajovníků (stromů) produkovaný etnikem Lahu, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha, původ: Thajsko, hmotnost (netto) 25 g, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv); čaj umí: chuťově zajímavé jemné nálevy s podsaditým tělem; čaj vás zaujme: vzhledem, chutí a dochutí, originálním původem, výkonností; čaj je vhodné pít: kdykoliv a díky malému obsahu kofeinu večer i v noci

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 423
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie thajské žluté
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10), počítáme 2 g / 100 ml (11), první nálev zalijte vodou 80 °C teplou, luhujte 30-60 s, druhý nálev připravte podobně s rychlejším slitím, třetí a další nálevy zhotovte vroucí vodou a slévejte dle chuti

VÍCE O ČAJI

původ: severní Thajsko (horské džungle na pomezí Thajska a Barmy)

thajsko_lahu 2 - Thailand Tea - Pic 3 2 - Thailand Tea - Pic 4_zmenseno_otoceno

hmotnost (netto) a balení: 25 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 06.07.2021 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: žlutý čaj, 100 % pravý čaj-list; Thai Lahu Yellow Wild Forest Tea, Thai Yellow Tea, Thai Lahu Yellow Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev je škoda čímkoliv dochucovat; hodí se k lekým jídlům a svěžím zákuskům; nejlepší je bez jídla
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno - přirozeně bio (sběr v divoké přírodě - džungle / pralesy severothajských hor)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup, kdy se čaj po zavadnutí a nahřátí fermentuje zabalený v látkách, překládá, dále zahřívá a šetrně suší; horské divoké variety ásámských čajovníků (Camellia taliensis) - vzrostlé keře, stromky a stromy
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: delší, tmavší rolovaný list - do tvaru drátků - s podílem tipsů, příjemně lehce vonící po bylinách a sušeném ovoci; nálev je žlutý až oranžový - podle doby luhování a množství použitého čaje, ve vůni s tóny sušeného ovoce, velmi příjemná sládnoucí dochuť, bez hořkosti, ve druhém nálevu s „dotekem“ jehličí a v posledním s komplexní charakteristickou hlubší „kulatou“ chutí; vyluhovaný list je hnědozelený, narovnaný, částečně rozvinutý
aspekt a působení na zdraví: jang (velmi slabý) až neutrální (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

P1010264_NepustilTea.cz_thai_yellow_tea_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"V thajsko-barmských horách, tj. na hranicích Thajska a Myanmaru najdeš mnoho divokých čajovníků, malých i větších keřů a různě vzrostlých stromů. Rostou přirozeně - v bujné vegetaci džungle (pralesů) - stovky let. Hnojeny jsou tak akorát - divou zvěří a využívány jako surovina - místními horskými kmeny – pro výrobu pravého čaje. Kmen Lahu pochází z Tibetu a produkuje především rýži, kukuřici a opium. Čaj si připrav metodou Kung Fu Čcha a dej pozor na slévání - při nesprávném luhování má čaj tendenci hořknout. Kolem vzniku metody výroby žlutých čajů kolují různé příběhy a legendy. Zatímco některé zdroje hovoří o „nehodě“, ke které došlo při výrobě zeleného čaje, jiné tvrdí, že metoda byla záměrně vyvinuta při experimentech se zpracováním zeleného čaje. Každopádně díky několika odlišným krokům při zpracování čaje vzniká čaj jiný, než zelený. Chemie listu se mění (například je degradován chlorofyl - zelené barvivo) a tím i chuť. Klasická "zelená chuť“ ustupuje mírnější a kulatější celkové chuti. Často ji lze srovnat s chutí některých uleželých čajů bílých. Osobně čaj kmene Lahu vnímám jako chuťově velmi bohatý, má podsadité tělo, „zakulacenou“ chuť a nepostrádá jemnost; v dochuti nalézám ovocno-bylinné nádechy, sladkost a dokonce i závan jehličí." 

obrázek v přípravě 

VÍTE, ŽE...

Raritní čaj z divokých čajovníků (stromů) rostoucích v subtropických deštných horských pralesech / džunglích na pomezí Thajska a Myanmaru (Barmy) je ideální pro Gong Fu Cha ačkoliv výrobce - horský kmen Lahu (jeden z 19 kmenů / etnik v Thajsku) je připravuje zcela obyčejně, tak trochu "po vietnamsky". Čaj zalijí, pijí a dolévají... Barbaři! Čaj si to vůbec nezaslouží... V Thajsku jsou Lahuové jednou ze šesti hlavních skupin řazených mezi horské kmeny. Thajci je často označují exonymem Musoe (psáno také Muser; thajsky: มูเซอ), což znamená "lovec". 

obrázek v přípravě

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje zalijte vodou o teplotě 90 °C (500 ml) a luhujte 2-3 minuty, druhý nálev udělejte stejně, na třetí nálev použijte vroucí vodu a slévejte dle chuti; ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"

950-chiang-mai-valley-view-sunset

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) bílý čaj neznají, považují označení "bílý" za obchodní název; čaj je proto dle předpisů řazen (například) k čajům zeleným
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) čaj má velký objem, jedna vrchovatá polévková lžíce čaje = cca 4 g