GONG FU (CHA) [KUNG FU (ČCHA)] (01)

moje skromná doporučení založená na více jak 30ti leté zkušenosti s konzumací čajů a bylin :-)

text v revizizatím mrkněte jak to vidí Dr. Teaman, TeaDr.:
čajový obřad (01)
čajový občad (02)


Jak připravit šálek dobrého čaje? (aneb "gong fu cha" pro každého)

Při přípravě čaje je třeba dbát pouze několika jednoduchých zásad, z nichž nejdůležitější je nenechat se příliš svazovat pravidly a cizími nekompromisními předpisy. Vězte, že příprava čaje je zcela volná disciplína a odráží osobnost konzumenta, jeho preference, čajový rozhled apod.; čaje znalý konzument se pohybuje v obecných mantinelech, zná výjimky a nebojí se experimentovat!

Tři nejdůležitější věci, které ovlivňují výsledek (připravený čaj), jsou:
1. kvalita použité vody,
2. příprava (nádobí, postup - tj. doba luhování, teplota vody apod.),
3. kvalita čaje.

Voda
Doporučuji používat filtrovanou vodu (ideálně z českého filtru DIONELA FDN2). Lze použít i vodu z prověřených studánek, vodu balenou apod., či dobrou vodu kohoutkovou. Ideální voda je co nejměkčí. Vhodnou přípravou lze i z průměrného čaje udělat relativně pitelný nápoj. Ovšem kvalita čaje je rozhodující vždy! Čím kvalitnější čaj, tím lze udělat lepší nápoj (a lze počítat i s větším počtem nálevů a větší rozmanitostí chutí). 

K přípravě čaje je vhodné libovolné (preferované) nádobí, od zavařovacích sklenic až po isingskou čínskou keramiku:
1. všechno nádobí vyhřejeme horkou vodou = nalijeme do konvičky, přelejeme do šálků
2. do vyhřáté konvičky vsypeme suchý čaj (který se ihned rozvoní)
3. zalijeme a luhujeme dle typu čaje* (u některých čajů nejprve propláchneme)
4. slijeme (přes sítko) do džbánku či rovnou do šálků

Obecně lze prohlásit, že platí:
více čaje + méně vody + kratší luhování = více lahodných nálevů
Množství čaje je vždy individuální záležitostí. Lze doporučit 3 až 4 g na 100ml vody.

další text v revizi

Jak na jednotlivé skupiny čajů:
(časy luhování jsou pro jednotlivé nálevy, v sekundách, vše je orientační)

Bílé čaje
zaléváme vodou 90 °C, luhujeme v jednotlivý nálevech 30-45/30/30/40/50/60+ sekund

Zelené čaje

zaléváme vodou 70-85 °C (hodně ochmýřené čaje raději teplotou cca 65 °C)
luhujeme 30-45/20/30/40-50/60+

Polozelené čaje (tzv. oolongy)

nejprve opláchneme horkou vodou = zajileme a ihned slijeme, první nálev je důležité
zalít co nejteplejší vodou, tj. 95-100°C, další nálevy stačí i 90°C, luhujeme dle typu:
svinuté (typu Tie Guan Yin, Dung Ding, ap.): 30-45/20/20/30/40/50/60/60+
volněji svinuté (’fénixy’, útesové, ap.): 15-20/10/15/20/30/40/50/60/60+

Červené čaje (u nás běžně označované jako "černé!)

opláchneme, zaléváme vodou 95-100°C, luhujeme 30-45/15-20/20/30/40/60/60+

Pu-erhy & tmavé čaje

opláchneme, zaléváme vodou 95-100°C, luhujeme dle typu:
sypané: 20-30/10/15/20/20/30/40/50/60/60+
lisované: 45-60/10/15/20/20/30/30/40/50/60/60+
U lisovaných je třeba první nálev delší, neboť čaj se musí nejprve trochu rozpadnout.
U víceletých pu-erhů se praví že co rok to nálev navíc.