2021 Vietnamský stříbrný čaj z Suoi Giang
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: do střední konvičky (cca 400-500 ml) vložte cca 1 rovnou polévkovou lžíci čaje a zalijte zchladlou vodou (cca 80-85 °C), luhujte 30-60 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici
počet nálevů: 1-3 (4) - podle rychlosti slévání a teploty vody
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM
teapairnig: čaj pijte k jídlům asijské kuchyně (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce, bunčá) k mochi, svěžím sladším zákuskům, k suši a čajovým sušenkám) (11)
VÍTE, ŽE...
Prastaré čajovníky v provincii Yen Bai jsou příkladem "zastaveného času", zdejší obyvatelé (etnika Thai a Hmong) považují čaj za léčivo ("Sua Zie") a s patřičnou pokorou staleté stromy otrhávají; celá oblast kolem města Yen Bai čítá cca 85000 starých čajových stromů a zaujímá kolem 290 hektarů svahů a obtížně přístupného divokého terénu v nadmořských výškách 1500 až 2200 metrů nad mořem; klima je zde mírné s průměrnou roční teplotou kolem 20 °C; roční produkce čajů, označovaných jako "stříbrné" (díky velkému obsahu jarních, ochmýřených a až "péřových" pupenů - tipsů) je jen kolem jednoho tisíce kilogramů a většina se zkonzumuje na místě či v okolí.
Vietnamský zelený čaj patří mezi velmi známé čaje. Paradoxem je, že se ve Vietnamu vyrábí víc čaje černého, než zeleného a téměř všechen se exportuje. Pěstitelské oblasti (především v severní části Vietnamu) nebyly postiženy válečnými konflikty a produkují čaj opravdu výtečný. Pití čaje má silnou tradici, společenskou i všední rovinu. Čaj se pije kdykoliv a snad i kdekoliv (podobně jako ledová káva). Navštívíte-li restauraci, manufakturu nebo rychlé občerstvení právě rozložené na ulici, hned vám přistrčí čaj rovnou pod nos. Při přátelské návštěvě či obchodních jednáních je čaj nejen pohostinným gestem a vyjádřením úcty, ale i nutnou součástí právě probíhající chvíle.
Zelený čaj z Thái Nguyên je oblíben jako dárek a nikoho jím neurazíte. Za léta, co se čajem zabývám, jsem zjistil, že vietnamský čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí. Je to jeho velká výhoda. Lze se dokonce domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji. Vietnamci to dobře ví a tvrdí, že "každý den by měl mít alespoň jednu chvíli strávenou ve společnosti čaje a žádné záležitosti by se neměly - bez předchozího sdílení konvičky čaje - projednávat ". Navíc, čaj Vietnamci obětují předkům, čaj je nezbytnou součástí svatebního obřadu, hostiny a svátků. Je to k nevíře, ale čaj se ve Vietnamu popíjí i tehdy, když se pije pivo!
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Myslím, že jsem ti již kdysi říkal, že se v Čechách lze potkat s ojedinělými dovozy autentického "stříbrného čaje" z oblasti "Suối Giang" po názvy "Shan Tuyết" (což je překládáno jako "horský sníh" a zároveň jde o označení původního divokého velkolistého čajovníku) či jinými názvy (Vietnam Suoí Giang Mountain Tea Special apod.). U vietnamských prodejců lze zakoupit levný stříbrný čaj exportovaný z Vietnamu přes státní vývozní společnosti, jež sice pochází z autentických oblastí, leč ne z původních starých stromů (Trà cổ thụ - "starověký čaj") ale z okolních plantáží mladších čajovníků. Každopádně, vyhledat originální stříbrný vietnamský čaj a zakusit výjimečných chutí a vůní se vyplatí. Mnoho nálevů, síla a nepopsatelný duch "starých časů" v čaji dřímající tě dozajista nadchnou!
Se stříbrným čajem, resp. s jeho plantážnickou kopií, jsem se poprvé setkal v Čechách, s pravým starověkým čajem až později ve Vietnamu, kde ho lze (občas a ve špičkové kvalitě) zakoupit i Hanoji, aniž byste museli podstoupit dlouhou cestu na sever - do provincií Yên Bái či Hà Giang. Běžný Vietnamec po tomto čaji neprahne, mnohdy jej ani nezná a tak jej nekupuje. Vietnamský "stříbrňák" mi chutná pro jeho silnou nezaměnitelnou chuť, značně odlišnou od zelených čajů a oceňuji jeho povzbuzující účinky. S čajem nakládám jako se zeleným čajem. Častěji jej ale připravuji coby světlý (sheng) pchu-er. Tj. používám co nejmenší konvičku, hodně čaje, horkou až vroucí vodu a krátké nálevy...:-)".
VÍCE O ČAJI
původ: sev. Vietnam, provincie Yen Bai (Yên Bái), okolí vesnice Suoi Giang (Suối Giang)
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 07.08.2022 / 07.08.2026 / reálně delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100 % pravý čaj-list, Vietnam Suối Giang Mountain Tea Special, Suoi Giang Green Tea, Suoi Giang silver Tea, "Trà cổ thụ Suối Giang" apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.), nejlepší je samotný
šarže / bio certifikace: neuvedeno / neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr (T + 3) a zpracování; vietnamské klony starých původních čajovníků (Shan Tuyet)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: drátkovitě zkroucené lístky - části flešů, včetně pupenů (tipsů); čaj poskytuje nažloutlé, silné nálevy, svébytně vonící s vysokým obsahem kofeinu, dochuť je dlouhá s nahořklými tóny; vyluhovaný list je měkký, zelený, bylinně vonící
aspekt a působení na zdraví: extrémně jinový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje (je to ale škoda) (3); větší špetku čaje lze luhovat v jediném větším šálku, čaj upíjet a vodu dolévat (nestačíte-li nálev upíjet, slévejte vodu do šálku druhého)
minimalistický: špetku čaje vložte do šálku (100-150 ml), zalijte mírně zchladlou vodou a neslévejte, čaj upíjejte a dle potřeby dolévejte stejnou nebo vroucí vodou (10)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-4 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... čaj je škoda na čajopárty brát (ledaže bys ho měl na kila), uvař tedy běžný zelený vietnámek a nech osazenstvo ať s ním experimentuje, tajně si pak dělej svůj "horský sníh" a tvař se potutelně, tj. jako že nic :-)!"
LEGENDA / ODKAZY:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) klasická vietnamská příprava je: čaj + vroucí voda + opakované dlouhé luhování - a vůbec nezáleží na tom, že je to třeba exklusivní čerstvý zelený čaj
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti
(10) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čaj rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, nechat nálev úplně zchladnout apod.); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(11) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)