Vietnamská senča z Tam Duong (2022)

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 8

zajímavý zelený čaj (lu cha) zhotovený metodou výroby japonské senči, silně povzbudivých účinků; čaj umí: povzbudivé nálevy podobné japonské senče; čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou, silnější chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv, kdy je potřeba povzbudit a ochladit; původ: sev. Vietnam, hmotnost (netto): 50 g, min. trvanlivost do: 24.05.2025

Dostupnost Skladem
59 Kč    
Kód produktu 603
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie Vietnamské čaje a byliny
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do střední konvičky (cca 400-500 ml) vložte cca 1 rovnou polévkovou lžíci čaje a zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C), luhujte 30-60 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici
počet nálevů: 1 (3) - podle rychlosti slévání a teploty vody

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM

teapairnig: čaj pijte k jídlům asijské kuchyně (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce, bunčá) k mochi, svěžím sladším zákuskům, k suši a čajovým sušenkám) (11)

VÍTE, ŽE...

Vietnamský zelený čaj patří mezi velmi známé čaje. Paradoxem je, že se ve Vietnamu vyrábí víc čaje černého, než zeleného a téměř všechen se exportuje. Pěstitelské oblasti (především v severní části Vietnamu) nebyly postiženy válečnými konflikty a produkují čaj opravdu výtečný. Pití čaje má silnou tradici, společenskou i všední rovinu. Čaj se pije kdykoliv a snad i kdekoliv (podobně jako ledová káva). Navštívíte-li restauraci, manufakturu nebo rychlé občerstvení právě rozložené na ulici, hned vám přistrčí čaj rovnou pod nos. Při přátelské návštěvě či obchodních jednáních je čaj nejen pohostinným gestem a vyjádřením úcty, ale i nutnou součástí právě probíhající chvíle. Vietnamci to dobře ví a tvrdí, že "každý den by měl mít alespoň jednu chvíli strávenou ve společnosti čaje a žádné záležitosti by se neměly - bez předchozího sdílení konvičky čaje - projednávat ". Navíc, čaj Vietnamci obětují předkům, čaj je nezbytnou součástí svatebního obřadu, hostiny a svátků. Je to k nevíře, ale čaj se ve Vietnamu popíjí i tehdy, když se pije pivo!

P1010201_NepustilTea.cz_vietnam_sencha_tam_chau_nt_b_021

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Zelené vietnamské čaje jsou obvykle rolované, senča je vyjímkou. Čajové listy se , po vzoru japonských technologií napřed propaří horkou párou a poslezé tvarují a suší. Propaření je velmi důležité = list se "chemicky fixuje" a již nemohou probíhat oxidační procesy. Čaj proto zůstává pěkně zelený. Část plantáží (zejména ve středním Vietnamu) produkuje čaj pro Japonsko. Důvod je jednoduchý, Japonci mají suroviny pro čaj málo a pokud by ji nedováželi, nemohli by žádnou později vyvážet. Spotřeba čaje je totiž v Japonsku enormní a stále se zvětšuje (spousta Japonců se vrací ke kořenům, mladí opouští dychtivost po západním stylu). Se senčou zaházej jako s obyčejnou (konzumní) senčou japonskou." 

P1010230_NepustilTea.cz_vietnam_sencha_tam_chau_nt_b_032

VÍCE O ČAJI

původ: sev. Vietnam, prov. Vĩnh Phúc, okres Tam Dương

Vinh_Phuc_in_Vietnam.svg plantaz vung-che-sach-tam-duong_zmenseno

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 24.05.2022 / 24.05.2025 / reálně delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100 % pravý čaj-list, "Vietnamese Tam Duong Green Tea"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti, nejlépe je však nic nepřidávat
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a strojní zpracování; domestikované japonské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: plochý zelený tuhý ale křehký list různých délek, lehké bylinné vůně; nálev je různozelený podle pokročilosti a délky nálevu, s klasikou chutí "umami" a bylinno-vegetálními tóny, napřed jikrný a pak zakalený s delší dochutí; vyluhovný list je měkký, zelený, slabě vonící 
aspekt a působení na zdraví: extrémně jinový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2) 

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje nebo většího množství vody, například vložte 1 polévkovou lžíci do větší konvičky (0,6 l, SIMAX Jana) a zalijte 0,5 l mírně zchladlé vody (80-85 °C) a luhujte 3 a více minut
minimalistický: špetku čaje  vložte do šálku (100-150 ml), zalijte zchladlou vodou a neslévejte, čaj upíjejte a dle potřeby dolévejte stejnou nebo vroucí vodou (10)

ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-4 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej extra silný výluh, přesně "po vietnamsky", přidej dostatek čerstvé máty předem pohmožděné a lij na střední kostky ledu, pak podle potřeby dochuť citronem a sušenou třtinovou šťávou!"

Phong_cảnh_Tam_Đảo (1)

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) klasická vietnamská příprava je: čaj + vroucí voda + opakované dlouhé luhování - a vůbec nezáleží na tom, že je to třeba exklusivní čerstvý zelený čaj
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti
(10) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čaj rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, nechat nálev úplně zchladnout apod.); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(11)  párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)