Vietnamská senča z Tam Duong (2021)
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: do malé konvičky (cca 200-250 ml) vložte cca 1 polévkovou lžíci čaje a zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C), luhujte 60-90 s a pak dle chuti (na další nálevy použijte podobný postup s rychlejším sléváním, na pokročilé nálevy pak vroucí vodu a delší časy luhování); vyluhovaný čaj lze použít k dalšímu luhování ve studené vodě v lednici (viz níže)
počet nálevů: 1 (2) - podle rychlosti slévání a teploty vody
tip na alternativní přípravu: čaj lze zhotovit na jeden nálev s použitím menšího množství čaje; větší špetku čaje lze luhovat v jediném větším šálku, čaj upíjet a vodu dolévat (nestačíte-li nálev upíjet, slévejte vodu do šálku druhého)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) alespoň 2 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 2-4 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej extra silný výluh, přesně "po vietnamsky", přidej dostatek čerstvé máty předem pohmožděné a lij na střední kostky ledu, pak podle potřeby dochuť citronem a sušenou třtinovou šťávou!"
STRUČNĚ O ČAJI
čaj umí: povzbudivé nálevy podobné japonské senči
čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou, silnější chutí
čaj je vhodné pít: kdykoliv, kdy je potřeba povzbudit a ochladit
VÍCE O ČAJI
původ: sev. Vietnam, prov. Vĩnh Phúc, okres Tam Dương
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 24.05.2022 / 24.05.2024 / reálně delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100 % pravý čaj-list, "Vietnamese Tam Duong Green Tea"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jednoduchým jídlům, nebo jen tak bez jídla
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a strojní zpracování; domestikované japonské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list:
aspekt a působení na zdraví: extrémně jinový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Zelené vietnamské čaje piji velmi rád a často. Připomínají mi dobu, kdy se do Čech dovážel (zřejmě v rámci tradiční spolupráce mezi Vietnamem a ČSSR) velmi ucházející sypaný "Vietnamský čaj" bez bližšího určení. Myslím že to byl právě Chè xanh Thái Nguyên a nerad bych se mýlil. Robustní chuť čaje "čésaň" (jak mu s oblibou zkráceně říkám a umím to i s přesnou vietnamskou libozvučnou výslovností :-), možnost rozličné jeho přípravy a přijatelná cena, jej předurčují pro každodenní pití. Je nadmíru povzbudivý a pro někoho až příliš silný. Kdo při jeho přípravě lelkuje snadno jej přeluhuje (neplatí při přípravě pro naše vietnamské spoluobčany, kdy je nutno zalévat vroucí vodou, luhovat co nejdéle a listy nechat v nálevu (!) - ideálně v termosce, aby se u nás cítili jako doma :-)...
Mezi jednotlivými čaji z oblasti provincie Thái Nguyên lze rozpoznat větší či menší rozdíly o kterých marně přemýšlím, čím je vysvětlit. Ačkoliv jsem tam často pobýval, nikdy se mi to nepodařilo zjistit... Jedno je jisté, čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí, což může být jeho velkou výhodou. Lze se venkoncem domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji :-). Což vlastně může být i obecný důsledek pití zelených čajů. Podívejte se na mě jak vypadám, co piju "čésaň" jsem pořád svěžejší a mladší...". (text v revizi)
VÍTE, ŽE...
Vietnamský zelený čaj patří mezi velmi známé čaje. Paradoxem je, že se ve Vietnamu vyrábí víc čaje černého, než zeleného a téměř všechen se exportuje. Pěstitelské oblasti (především v severní části Vietnamu) nebyly postiženy válečnými konflikty a produkují čaj opravdu výtečný. Pití čaje má silnou tradici, společenskou i všední rovinu. Čaj se pije kdykoliv a snad i kdekoliv (podobně jako ledová káva). Navštívíte-li restauraci, manufakturu nebo rychlé občerstvení právě rozložené na ulici, hned vám přistrčí čaj rovnou pod nos. Při přátelské návštěvě či obchodních jednáních je čaj nejen pohostinným gestem a vyjádřením úcty, ale i nutnou součástí právě probíhající chvíle.
Zelený čaj z Thái Nguyên je oblíben jako dárek a nikoho jím neurazíte. Za léta, co se čajem zabývám, jsem zjistil, že vietnamský čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí. Je to jeho velká výhoda. Lze se dokonce domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji. Vietnamci to dobře ví a tvrdí, že "každý den by měl mít alespoň jednu chvíli strávenou ve společnosti čaje a žádné záležitosti by se neměly - bez předchozího sdílení konvičky čaje - projednávat ". Navíc, čaj Vietnamci obětují předkům, čaj je nezbytnou součástí svatebního obřadu, hostiny a svátků. Je to k nevíře, ale čaj se ve Vietnamu popíjí i tehdy, když se pije pivo!
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) klasická vietnamská příprava je: čaj + vroucí voda + opakované dlouhé luhování - a vůbec nezáleží na tom, že je to třeba exklusivní čerstvý zelený čaj
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti
(10) dokonce spolu občas válčí a pak dělají společná vojenská cvičení, což mi "rozum moc nebere"...
(11) xxx
(12) metoda přípravy čaje Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky