2021 Vietnamský stříbrný čaj z Suoi Giang

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 15
exkluzivní čaj ze starých stromů, označovaný jako "stříbrný", sev. Vietnam, 50 g, min. trvanlivost do: 31.12.2024
Dostupnost Skladem
139 Kč    
Kód produktu 576
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie Vietnamské čaje a byliny
 

2021 Vietnamský stříbrný čaj z Suoi Giang

("Trà cổ thụ Suối Giang")
"zajímavý zelený čaj, jež je podle vzhledu "čajem stříbrným" nazýván"

čaj umí: několik povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou, skvělou silou a neotřelou chutí
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba povzbudit a ochladit

P1010002_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_011
Obr. zajímavě pokroucený "drátkovitý" šedozelený list

jak čaj vnímám a používám:
"Se stříbrným čajem, resp. s jeho plantážnickou kopií, jsem se poprvé setkal v Čechách, s pravým starověkým čajem až později ve Vietnamu, kde ho lze (občas a ve špičkové kvalitě) zakoupit již v Hanoji aniž byste museli podstoupit dlouhou cestu na sever - do provincií Yên Bái či Hà Giang. Běžný Vietnamec po tomto čaji neprahne, mnohdy jej ani nezná a tak jej nekupuje... Vietnamský "stříbrňák" mi chutná pro jeho silnou nezaměnitelnou chuť, značně odlišnou od zelených čajů a oceňuji  jeho povzbuzující účinky. S čajem nakládám jako se zeleným čajem. Častěji jej ale připravuji coby světlý (sheng) pchu-er. Tj. používám co nejmenší konvičku, hodně čaje, horkou až vroucí vodu a krátké nálevy...:-)". 
(ZN, 29.09.2021)

původ: sev. Vietnam, provincie Yen Bai (Yên Bái), okolí vesnice Suoi Giang (Suối Giang)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 06.09.2021
minimální trvanlivost do: 06.09.2024
typ čaje: zelený čaj
složení: 100% list  - čajovník pravý, sběr T + 3 (staré stromy)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: bez certifikace

P1010034_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_02
Obr.: světlý žlutý nálev

doporučená příprava:
2 - 3 čajové lžičky čaje (cca 7 - 10 g) vložte do konvičky (600 ml) a zalijte více zchladlou vodou (70 - 75 °C), luhujte 3 minuty (první nálev), další nálevy dle chuti
počet nálevů: 3 a více
tip na alternativní přípravu:
- zkuste čaj připravit čínskou metodou Gong Fu Cha - použijte malou konvičku, větší množství čaje a kratší časy luhování (dle chuti), zhotovte několik nálevů; zajímavé je luhování ve studené vodě (cca 3 - 4 polévkové lžíce na 1,5 l vody, alternativně lze i čaj spařit a pak dolít studenou vodou; ve Vietnamu se čaj zalívá vroucí vodou a nechává v nálevu, než se dopije, resp. se dolévá vroucí vodou několikrát
- čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme v lednici přes noc

P1010068_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_03111
Obr.: vyluhovaný list

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Myslím, že jsem ti již kdysi říkal, že se v Čechách lze potkat s ojedinělými dovozy autentického "stříbrného čaje" z oblasti "Suối Giang" po názvy "Shan Tuyết" (což je překládáno jako "horský sníh") či jinými názvy (Vietnam Suoí Giang Mountain Tea Special apod.). U vietnamských prodejců lze zakoupit levný stříbrný čaj exportovaný z Vietnamu přes státní vývozní společnost, jež sice pochází z autentických oblastí, leč ne z původních starých stromů (Trà cổ thụ - "starověký čaj") ale z okolních plantáží mladších čajovníků. Každopádně, vyhledat originální vietnamský čaj a zakusit výjimečných chutí a vůní se vyplatí. Mnoho nálevů, síla a nepopsatelný duch "starých časů" v čaji dřímající tě dozajista nadchnou!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... čaj je škoda na čajopárty brát (ledaže bys ho měl na kila), uvař tedy běžný zelený vietnámek a nech osazenstvo ať s ním experimentuje, tajně si pak dělej svůj horský sníh a tvař se potutelně, tj. jako že nic :-)!"

P1010024_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_01111
Obr.: list je velmi úhledně zpracovaný

více informací o čaji

suchý čaj: drátkovitě zkroucené lístky - části flešů, včetně pupenů (tipsů)
nálev: nažloutlý, silný, svébytně vonící s obsahem kofeinu
vyluhovaný list:
 měkký, zelený, bylinně vonící
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Vietnam Suối Giang Mountain Tea Special, Suoi Giang Green Tea, Suoi Giang silver Tea apod. 
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený

P1010063_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_02111
Obr.: při delším luhování je nálev tmavě žlutý

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jednoduchým jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jin (extrémně silný, ochlazující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 2 až 3 (konce flešů), ruční zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: domestikovaní kříženci ásámských a čínských čajovníků
reálná trvanlivost: delší, než uvedená doba trvanlivosti
ledový čaj: text v přípravě

P1010075_NepustilTea.cz_Vietnamese_Ha_Giang_Ancient_Tea_b_03
Obr.: vyluhovaný list

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(zelený čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).

suoi_giang_02
Obr.: prastaré čajovníky v provincii Yen Bai jsou příkladem "zastaveného času", zdejší obyvatelé (etnika Thai a Hmong) považují čaj za léčivo ("Sua Zie") a s patřičnou pokorou staleté stromy otrhávají; celá oblast kolem města Yen Bai čítá cca 85000 starých čajových stromů a zaujímá kolem 290 hektarů svahů a obtížně přístupného divokého terénu v nadmořských výškách 1500 až 2200 metrů nad mořem; klima je zde mírné s průměrnou roční teplotou kolem 20 °C; roční produkce čajů, označovaných jako "stříbrné" (díky velkému obsahu jarních, ochmýřených a až "péřových" pupenů - tipsů) je jen kolem jednoho tisíce kilogramů a většina se zkonzumuje na místě či v okolí...