2022 Rwandský černý čaj - rukeri - bio
Popis
2022 Rwandský černý čaj - RUKERI - bio
(Rwanda Rukeri Black Tea - bio - NepustilTea-standard)
"unikátní čaj z východní Afriky vás překvapí silnou chutí a pěkným vzhledem, čaj vhodný pro jeden nálev ale i na kontinuální popíjení v jednom šálku"
"Čaj mě zaujal - podobně jako ostatní rwandské čaje - silnou chutí, možností opakovaných nálevů a delší příjemně svíravou dochutí. Ve vůni slitého listu se projevuje tón zelené hrušky, vlašáků a závan máty, jež je patrný i v dochuti. Nálev má něco z dárdžilingských oolongů i vysokohorských cejlonských čajů. Často jej připravuji na jeden nálev, zejména ke snídaní nebo dopoledne. Někdy si s čajem vyloženě "hraju" a použiju pouze mělčí širokou misku, v ní čaj luhuji a nálev upíjím, čerstvou vroucí vodu dolévám nebo použiju obyčejný gaiwan (1) a nálev si slévám rovnou do šálku stejného objemu!"
(ZN, 15.06.2022)
(1) Gaiwan čili "doslova" přiklopená (gai) a miska (wan), vznikl v době, kdy (po dynastii Yuan - říše Veliká Jüan) se místo rozemletého čaje začaly používat celé čajové lístky. Louhováním lístků vznikl problém v jejich oddělování od tekutiny, což právě nepříliš dobře dosedající poklička vyřešila. Někdy v téže době byl šálek s pokličkou doplněn o misku. Dnes má tedy standardně soupravička "gaiwan" tři části. V případě používání na čajovém tácu ("moři") není podšálek třeba :-).
více informací o čaji
původ: Rwanda, východní Afrika, plantáž Cyohoha Rukeri
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 17.05.2022
minimální trvanlivost do: 17.05.2026 (reálně mnohem delší - čaj je vhodný k archivaci)
typ čaje: černý čaj (dle čínského členění červený)
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Rwanda Rukeri Black Tea - bio, Rwanda RUKERI
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (norma "červené" čaje nezná)
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-002 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: řezaný list s oxidací podobající se některým oolongům, rolovaný, lehce ovocně vonící
nálev: jiskrný, červeno-hnědý různé tmavosti (dle doby luhování a množství čaje), nehořknoucí, v dochuti sládnoucí s tóny zelené hrušky, ořechů, s notou máty
vyluhovaný list: příjemně vonící, hnědozelený, stejnoměrně rozlámaný, připomínající leckterý "dárdžiling" či "nepál"
doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mirně zchladlý, množství čaje cca 1 polévková lžíce na 200 ml vody
počet nálevů: 1-3
možná alternativní příprava: lze zhotovit jeden nálev (2-3 polévkové lžíce na 0,5 l vody), čaj je vhodný pro luhování ve studené vodě
aspekt: silně jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv