2021 Thajský žlutý čaj kmene Lahu
Popis
THAJSKÝ ŽLUTÝ ČAJ KMENE LAHU
(Thai Lahu Yellow Wild Forest Tea)
"raritní čaj z divokých čajovníků (stromů) rostoucích v subtropických deštných horských pralesech na pomezí Thajska a Myanmaru (Barmy), ideální pro Gong Fu Cha"
čaj umí: chuťově zajímavé nálevy
čaj vás zaujme: vzhledem, chutí a dochutí, originálním původem, výkonností
čaj je vhodné pít: díky menšímu obsahu kofeinu se hodí k popíjení kdykoliv (i večer a v noci)
obr.: drátkovitě rolovaný list plný tipsů (světle hnědé barvy)
jak čaj vnímám a používám:
"Thajský žlutý čaj produkují některé horské kmeny a málokdy s ním obchodují. Čaj kmene Lahu vnímám jako chuťově velmi bohatý, má podsadité tělo, „zakulacenou“ chuť a nepostrádá jemnost; v dochuti nalézám ovocno-bylinné nádechy, sladkost a dokonce i závan jehličí."
(ZN, 18. 08. 2021)
původ: severní Thajsko (horské džungle na pomezí Thajska a Barmy)
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 07/2021
minimální trvanlivost do konce: neomezeno (NepustilTea-archiv)
typ čaje: žlutý čaj
složení: 100 % čistý pravý čaj
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: - (z původu logicky plyne bio kvalita, čaj však není testován)
obr.: nálev je různě tmavý - dle doby luhování
doporučená příprava:
tradičně se čaj připravuje metodou Gong Fu Cha na více nálevů, možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 120/75, 60/80 a 120/90
počet nálevů: 3 a více (dle způsobu přípravy)
tip na alternativní přípravu:
zkuste čaj luhovat přes noc ve studené vodě (v lednici, cca polévková lžíce na půl litru vody), lze použít přípravu v jednom širším šálku či v gaiwanu
můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"V thajsko-barmských horách, tj. na hranicích Thajska a Myanmaru najdeš mnoho divokých čajovníků, malých i větších keřů a různě vzrostlých stromů. Rostou přirozeně - v bujné vegetaci džungle - stovky let. Hnojeny jsou tak akorát - divou zvěří a využívány jako surovina - místními horskými kmeny – pro výrobu pravého čaje. Kmen Lahu pochází z Tibetu a produkuje především rýži, kukuřici a opium. Čaj si připrav metodou Kung Fu Čcha a dej pozor na slévání - při nesprávném luhování má čaj tendenci hořknout. Kolem vzniku metody výroby žlutých čajů kolují různé příběhy a legendy. Zatímco některé zdroje hovoří o „nehodě“, ke které došlo při výrobě zeleného čaje, jiné tvrdí, že metoda byla záměrně vyvinuta při experimentech se zpracováním zeleného čaje. Každopádně díky několika odlišným krokům při zpracování čaje vzniká čaj jiný, než zelený. Chemie listu se mění (například je degradován chlorofyl - zelené barvivo) a tím i chuť. Klasická "zelená chuť“ ustupuje mírnější a kulatější celkové chuti. Často ji lze srovnat s chutí některých uleželých čajů bílých."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"
obr.: rozluhovaný list
VÍCE INFORMACÍ O ČAJI
suchý čaj: delší, tmavší rolovaný list - do tvaru drátků - s podílem tipsů, příjemně lehce vonící po bylinách a sušeném ovoci
nálev: žlutý až oranžový - podle doby luhování a množství použitého čaje, ve vůni s tóny sušeného ovoce, velmi příjemná sládnoucí dochuť, bez hořkosti, ve druhém nálevu s „dotekem“ jehličí a v posledním s komplexní charakteristickou hlubší „kulatou“ chutí
vyluhovaný list: hnědozelený, narovnaný, částečně rozvinutý
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 hrnky za týden (ideálně 2 hrnky denně - MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Lahu Yellow Wild Forest Tea, Thai Yellow Tea, Thai Lahu Yellow Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (kategorie "žlutý čaj" v české legislativě neexistuje)
obr.: zcela vyluhovaný list
ingredience: doporučuji nic nepřidávat
čaj a jídlo (tea pairing): skvělý je k jemným malým sladkostem i slanostem
aspekt: jang (velmi slabý) až neutrální
šarže: -
kvalita sběru a zpracování: ručně sklízený (T+2) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup, kdy se čaj po zavadnutí a nahřátí fermentuje zabalený v látkách, překládá, dále zahřívá a šetrně suší
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: divoké variety ásámských čajovníků (vzrostlé keře, stromky a stromy)
trvanlivost: velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
(obrázek v přípravě)
obr.: taška kmene Lahu
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj, citronová tráva - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: Thajský bílý čaj z divokých stromů
nezávislé recenze: -
čaj najdete: -
(obrázek v přípravě)
obr.: čaj a kámen ze Zlatého trojúhelníku
poznámka:
více o thajských horských kmenech si přečtěte v článku (text v přípravě)