2021 Thajský zelený král - bio
Popis
Thajský zelený KRÁL
"Thai Green Tea Premium (typ 4 - thai lu cha, "PREMIUM")"
"neoxidovaný, precizně sortovaný čaj pro přípravu metodou Gong Fu Cha"
čaj umí: světlé povzbuzující nálevy bez výrazné hořkosti při delším luhování
čaj vás zaujme: vzhledem, specifickou chutí a vůní, způsobem přípravy
čaj je vhodné pít: kdykoliv, k probuzení a povzbuzení, pro radost, rozjímání a zejména zpomalení uspěchaného životního rytmu
obr.: velmi pěkně tříděný list (bez částí řapíků a tuhých částí flešů)
jak čaj vnímám a používám:
"Člověk by se měl čas od času - ideálně často a pravidelně - zastavit, zpomalit své tempo, uklidnit dech, myšlenky a pořádně se kolem sebe rozhlédnout. V dnešním pojetí světa se tomu říká "zpomalit" :-). Je to jednoduché a složité zároveň. Protnout shon klidem a začít vnímat okolí jako chodec pomalu jdoucí, nikoli z rychlíku, auta či jako uřícený běžec v krysím závodě... není úplně prosté. Nejsme na to totiž zvyklí. Řešením je připravovat svůj čaj metodou Kung Fu Čcha, jež zpomalení dovoluje a dokonce nekompromisně vyžaduje! Právě touhle čínskou metodou užívanou i v severním Siamu si thajského krále připravuji. Čajem nešetřím, konvičku mám malou (pro tento zelený čaj vyhrazenou) a čas si prostě najdu. Ostatně, zpomalování běhu života mě zajímá již delší dobu, v podstatě několik let :-). Často mi jde zpomalování dost ztuha a čaj je jedním z vynikajících pomocníků!"
(ZN, 12.11.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 14.06.2021
minimální trvanlivost do: 14.06.2024
typ čaje: thajský zelený čaj, převažuje střední až větší list, sběr T+3, rolování při sušení, ručně tříděno
složení: 100 % čaj pravý - list
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: (mimoevropská) TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
obr.: pěkný lehce podélně rolovaný list
doporučená příprava:
čaj připravte metodou Gong Fu, což je čínská metoda přípravy čaje (viz Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2), jež se používá i v severním Thajsku; možný postup: do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložte cca 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhujte cca 1 minutu a slijte, znovu zalijte teplejší vodou a luhujte podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujte, vždy cca o 30 až 60 s, průběžně kontrolujte chuť, pro poslední nálevy použijte vroucí vodu)
počet nálevů: 3 až 4 (i více) nálevů
alternativní příprava:
- v jedné konvičce - 6 g, 85°- 90°C, 500 ml, první nálev slít po 3 i více minutách, další nálev vroucí vodou a slít dle chuti (poznámka: čaj vcelku nejde přeluhovat, delším luhováním je akorát silnější, hořkost apod. se téměř neprojevuje)
- ledový čaj - 4 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (1,5 l) a luhujte alespoň pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů přípravy
obr.: nálev žlutých barev (sytosti dle doby luhování a množství použitého čaje)
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Již jsem ti asi říkal, že s ásámským čajovníkem se v Siamu setkáváme nejméně ve dvou podobách, s divokými varietami (v džunglích) a se zemědělsky pěstovanými keři (na plantážích). Divoký čajovník ásámského typu se v některých místech (a některými etniky) nazývá "Bai Miang". Trochu to koliduje s tím so se původním označením myslí. Listy čajovníku se totiž po otrhání urovnají do jakýchsi otýpek, svážou a fermentují (v podstatě nakládají). Vzniká tak "jídlo" bai miang (th.ใบเมี่ยง)." text v přípravě
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... rozjařeným návštěvníkům čajopárty udělej jakýkoliv long drink z obyčejnějšího čaje (například) a s thajským králem se uchyl do klidu; zde čekej. kdo se ke zpomalení těla, dechu a zbystření mysli přidá!"
obr.: tmavý nálev (extrémně dlouhé luhování)
VÍCE INFORMACÍ O ČAJI
suchý čaj: středně velký a větší, úhledný list (bez jiných částí flešů), příjemně specificky vonící (máslový nádech, byliny)
nálev: žlutý, se specifickou vůní, tmavost dle doby luhování a množství použitého čaje
vyluhovaný list: měkký, zeleno-hnědý, plně i jen částečně rozvinutý
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 hrnky za týden (ideálně 2 hrnky denně - MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Green Tea Premium, Thai Lu Cha
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
obr.: zcela vyluhovaný (částečně i zcela otevřený) list
ingredience: čaj lze dobře dochucovat, při přípravě Gong Fu to nedoporučuji
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu, zejména rýži, rybě, sladkým zákuskům... i jen tak
aspekt: jin (velmi ochlazující)
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční, mechanizované zpracování + strojní a ruční třídění
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-superior
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
reálná trvanlivost: střední (delší než datum min, trvanlivosti)
ledový čaj: zajímavý (příklady)
obr.: vyluhovaný zelený až zeleno-nahnědlý list
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(zelený čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj:
Thajský zelený čaj s větším listem
Thajský zelený čaj pro přípravu Cha Yen
čaj najdete: text v přípravě