2021 Thajské zelené perly
Popis
PŘÍPRAVA ČAJE
doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10) pro více jemných svěžích nálevů (3), na 100 ml vody použijte 1- čajové lžičky čaje, možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 30/90, 60/85, 60/85 a 120/95-100
počet nálevů: 4 (a více)
VÍCE O ČAJI
původ: Thajsko, oblast Doi Mae Salong
hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 16.06.2021 / 16.06.2024 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), rolovaný; Thai Green Pearls Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)
ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti, nejlépe je však nic nepřidávat; čaj se hodí k malým sladkým i slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni (rýže, nudle apod.)
šarže / bio certifikace: informace nedostupná
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, mírná oxidace, další opakované rolování, sušení v rotačních sušičkách a třídění); taiwanský Chin Shin (No.17, "Cing Xin" (11))
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: listy čaje jsou světleji zelené smotané do větších čajinek, lehce trávově vonící; nálev je žlutých barev, tmavost dle doby luhování, hlubší a svébytné vůně typické pro thajské zelené čaje, dochuť delší příjemná bez hořkosti; vyluhovaný list tvoří ne zcela rozvinuté konce flešů a je tužší
aspekt a působení na zdraví: silný jin (extrémně silný, povzbuzující a ochlazující) (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Ruční hnětení (rolování) bylo - jak je ale patrno z "čajozápisků" mého děda, léta pobývajícího v Číně, Siamu i Nipponu - používáno od nepaměti. Samo sebou dřív v Číně, než v Nipponu a dřív v Nipponu než v Siamu. Již při výrobě lisovaných čajů se musely listy pomačkat a pak slisovat. Do jaké míry vznikal čaj podobný čajům dnešním těžko říct. Vynález výroby zeleného čaje se v Číně datuje až do období dynastie Ming (12). A co v roce 1610 dovezly holandské lodě do Evropy se můžeme jen dohadovat, pokud to tedy nebyli Portugalci :-) (13). Rolování čajových lístků pomocí stroje byl vymyšlen Angličany a poprvé použit v Indii (15). Jak sis ráčil všimnout thajské zelené perly jsou čajem zajímavým z hlediska rolování i sběru. Sklízí se totiž celé konce čajových flešů, převážně ve sběrové formuli T+3 (jako na oolongy) a tím je čaj dost neobvyklý"
VÍTE, ŽE...
Časté střídání čaje stejné barvy je výtečné kvůli cizelaci niterné schopnosti rozpoznávat nuance projevů - chutí a vůní. Podobně je dobré to dělát s jediným čajem a jeho různou přípravou. Trénujeme si tak chuťové pohárky, čichové buňky a rozvíjíme schopnost rozpoznávat jemné rozdíly ve vůních, chutích a dochutích. Thajské perly jsou příkladem zpracování zeleného čaje, kdy jsou celé konce čajových větviček rolovány do hezkých čajinek, podobných málo oxidovaným oolongům. Pokud budete chtít tento čaj porovnat s jinými zelenými čaji, tak doporučuji obyčejný thajský zelený čaj s větším listem mírně podélně rolovaným. Hodí se i srovnání s málo oxidovaným čajem polozeleným (Jing Shuan). K preciznímu zkoumání čaje jsou vhodné dvě stejné nádoby (větší šálky, gaiwany, dvě degustační soupravy apod.). Do nádob dejte stejné množství čaje, zalévejte shodnou vodou a luhujte stejný čas. Rozdíly poznáte hned!
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: čaj lze připravit jako běžný zelený čaj, použijte 1 rovnou polévkovou lžíci čaje na 500 ml vody o teplotě 85 °C a luhujte dle chuti, alespoň 3 minuty, zalití lze opakovat
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"...no, tady bych to moc neřešil, čaje je škoda na vylomeniny nic nechápající společnosti; ... vymysli si radši čaj levnější a obyčejnější, dej tam hodně ledu, hodně sladkého ovoce a nějaký dobrý špiritus za kačku! P.S. Nezapomeň na vysoké sklenice, brčka a napichovátka."
legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) zelených čajů je po světě velké množství a liší se vzhledem, chutí, výkonem, trvanlivostí, možnostmi přípravy, surovinou (sběrovou formulí), způsobem sklízení apod.
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
(11) Chin Shin (No.17), "Cing Xin" - xxx
(12) 1368 - 1628 (dynastie Ming)
(13) mohl to být ručeně rolovaný čaj typu "gunpowder", tzv. střelný prach, jež se v anglii údajně pil skoro 200 let aby byl nahrazen čajem černým z Indie
(15) první mechanický roller - svinovač - zavedl v Indii William Jackson v roce 1872 pro výrobu indického černého čaje