2022 Thajská princezna (No.12) - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 19

tradičně zpracovaný mírně oxidovaný, rolovaný polozelený čaj v bio kvalitě, Thajsko, 50 g, minimální trvanlivost do: 6.5.2025

Dostupnost Skladem
139 Kč    
Kód produktu 238
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

Thajská princezna (No.12) - bio

(Thai Jing Shuan Oolong Tea)
"polozelený čaj mírně oxidovaný, rolovaný do pevných čajinek"

čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii, uhasit žízeň a zahnat únavu

P1010085_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_01
obr.: úhledně sbalené čajinky, zhruba stejné velikosti

jak čaj vnímám a používám:
"Mám rád obyčejné čaje, které jsou vyrobeny tak, že se při jejich přípravě nedá moc zkazit, poskytují nekomplikované nálevy a přesto osvěží, zaženou žízeň a dokonce se s nimi dá (při přípravě) "vyhrát". Oolong z indočínského klonu No. 12 je toho příkladem. Často jej dělám na jediný nálev, jindy zas metodou Gong Fu Cha. Prostě podle času a nálady. V čaji nacházím různé bylinné a kořeněné tóny, smetanové noty a svěžest zelených čajů. Dochuť je různě dlouhá podle pokročilosti nálevu. Každopádně mě tento čaj velmi baví, svými projevy mi vyhovuje a je to vlastně jeden z prvních čajů (druhý byl oolong "Deset tisíc mil"), který jsem v Thajsku kdysi ochutnal.:-), aniž bych tušil o co jde!"

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 6.5.2022
minimální trvanlivost do: 6.5.2025
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, mírně oxidovaný
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)

P1010096_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_02
obr.: druhý krátký nálev má obvykle světlé žluté barvy

doporučená příprava:
do malé (cca 300 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s), zhotovit lze několik nálevů
další možná příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou, luhujte 5 minut a slijte, nálev lze stejným způsobem opakovat s prodloužením doby luhování (déle než 5 minut)
počet nálevů: 3-5
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc);  z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.)

P1010106_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_03
obr.: rozluhovaný list (po druhém krátkém nálevu)

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tak mě u tohoto klasicky zpracovaného čaje napadá zopakovat něco informací o výrobě oolongů :-). Čajové listí je po sběru ponecháno ve stínu kde zavadá a ztrácí až 80% vody. Posléze je narušována jeho struktura natřásáním v bambusových rotačních koších nebo lehkým ručním "hnětením - rolováním". Čím je list víc pohmožděn, tím dochází k většímu průniku kyslíku k listovým buňkám a k větší oxidaci buněčných šťáv. U velmi malé oxidace jsou listy na okrajích pouze nahnědlé, při vyšších stupních oxidace jsou pak zhnědlé celé. Právě tento krok je při výrobě čaje zásadní. Délka a intenzita oxidace lístků ovlivňuje výsledné  chuťové aj. projevy čaje. Oxidační procesy se zastavují teplem (tzv. deenzymace) na vyhřívaných kovových pánvích, kdy jsou listy zároveň ručně tvarovány. Poslední operací je dosušení čaje v pecích a případně následné (někdy opakované) pečení pro získání dalších chuťových nuancí."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... tendle čaj na čajopárty klidně vem a jeho nálev použij pro jakékoliv drinky, ... při kouzlení s ochucováním nálevů se můžeš chlubit skvělým čajovým listím - každý bude překvapen, co z konvičky lovíš :-)!"

P1010120_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_021
obr.: déle luhovaný čaj má tmavší nálevy

více informací o čaji

suchý čaj: pěkné čajinky tmavších zelených barev jsou pevněji sbaleny a vydávají lehce bylinou vůni se stopou smetany
nálev: je různých odstínů žluté až hnědožluté, podle pokročilosti nálevu, množství čaje a doby luhování

vyluhovaný list:
je měkčí, pěkný s patrnou formulí sběru = tips + 3 listy (T+3)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Jing Shuan Oolong Tea, Jing Shuan (No. 12)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

P1010126_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_032
obr.: lehká oxidace listů se projevuje hnědou barvou (vyluhovaný list)

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jin (lehce ochlazující)
šarže: 21F1104
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 3, mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský klon (No. 12)
trvanlivost: dlouhá, čaj vhodný k archivaci
ledový čaj: zajímavý (příklady)

P1010127_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_031
obr.: zcela vyluhovaný list

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: text v přípravě
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 3

P1010137_NepustilTea.cz_Jing_Shuan_Oolong_Tea_b_04
obr.: stébelnatá rula (vlevo, Krušné hory - okolí Blahuňova) a vyluhovaný list čaje (vpravo)

02
obr.: při pečlivé přípravě oolongů metodou gong fu cha [kung fu čcha] se hodí dobře těsnicí konvička, která se tradičně udržuje ve správné teplotě - v době luhování čaje - občasným poléváním vroucí vodou

mrkněte na přípravu oolongů:
Polozelený čaj 02 (příprava-Gong Fu Cha)