2021 Thajský úsměv - oolong Pao Chung - silně pečený - bio
Popis
2021 Thajský úsměv - oolong Pao Chung - silně pečený - bio
(Thai Green Oolong Tea Deeply Roasted - BIO)
"polozelený čaj typu "pao chung", nerolovaný, lehce oxidovaný, s poetickým názvem "Thajský úsměv" dále upravený silným (hlubokým) pečením, vhodný pro dlouhodobé skladování (archivaci)"
čaj umí: -
čaj vás zaujme: -
čaj je vhodné pít: -
obr.: listyobr.: tmavěji zelených barev, podélně rolované, s řapíky i částmi větviček (sběr na oolongy)
jak čaj vnímám a používám:
Čaj jsem vybral po pečlivém degustování vzorků thajských polozelených čajů 2021. Jde o silně (hluboce) pečený oolong s výraznou chutí, těžšími květinovými vůněmi, dlouhou dochutí, nasládlostí a silnější známkou pečenosti. Polozelené čaje typu Pao Chung se často dodatečně pečou, zejména na Taiwanu, v Thajsku jde o experimenty v posledních letech. Čaj letošního roku pokládám za velmi zdařilý pokus.
(ZN, 04.10.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 14.06.2021
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) velmi málo oxidovaný a podélně rolovaný, silně pečený
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: nálev je světle žlutý až pískově žlutý, průzračný, jiskrný, při chladnutí či zchlazení se nezakaluje (!)
doporučená příprava:
do střední (cca 300 - 400 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou až vroucí vodou a luhujte kolem 30 sekund, slijte rovnou do šálků; čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (například vždy o 30 sekund). Čaj se luhuje poměrně pomalu, zhotovit lze několik nálevů, sítko pro slévání není třeba a taktéž není potřeba provádět tzv. oplachovací nálev
alternativní příprava:
do malé (cca 150-200 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte zchladlou až vroucí vodou a ihned slijte (tzv. oplachovací nálev, jež se nepije), další nálevy zhotovte obdobně ale čaj již slévejte do šálků, pro první regulérní nálev se doporučuje čas 30 až 50 sekund, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti, doporučuji průběžně kontrolovat chuť, čaj se může, v konkrétních podmínkách přípravy *, chovat jinak
* záleží na tvaru konvičky, jejím vyhřátí, množství čaje, skutečné teplotě vody, rychlosti slévání, preferenci síly nálevu apod.
obr.: list se pomaleji rozvíjí
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"S thajským čajem se setká málokterý turista, jež míří z Bangkoku na jih. Na plážích se totiž pije kde co, jenom ne thajský čaj. Dokonce i mnohý Thajec nemá o skvělých thajských čajích ani zdání. Je to možná tím, že v Thajsku - podobně jako v celé Asii - místní moc necestují a ani se o jiné části své země mnoho nezajímají. Chcete-li tedy potkat thajské čajové plantáže, musíte z Bangkoku na sever a urazit víc než tisíc kilometrů. Dospějete pak do panenské přírody severothajských hor, třeba až na hranice Thajska / Myanmaru a Laosu, do oblasti tzv. "Zlatého trojúhelníku" (ve světě známého svou produkcí opiového máku a opia). Tady dnes vládne čaj a čajové technologie přivezené z Taiwanu. Podobně tak čajovníky, jež zde dobře rostou, jsou původem taiwanské. Produkce čaje je velmi pestrá, od zelených přes polozelené, červené (černé) až po čaje typu Pu-Erh."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej pořádný nálev, spíš výluh :-), lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; prožeň šejkrem a ozdob květy lučního kvítí."
obr.: dlouze luhovaný nálev je žlutý (a hořkne až tak za hodinu luhování, což se běžně nedělá) :-)
více informací o čaji
suchý čaj: tvoří podélně rolované lístky a konce flešů, silné ovocno-bylinné vůně s pečeností, převládají tmavší zelené barvy
nálev: -
vyluhovaný list: -
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Green Oolong Tea Deeply Roasted, Thai Pao-Chung Tea Deeply Roasted
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
obr.: převažují - díky šetrnému rolování - nepoškozené celé listy
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.), nejlepší je však bez přídavků
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu
aspekt: jin (lehký jin až aspekt neutrální - díky pečení)
šarže: 19D0708/2SR
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční, mechanizované zpracování (sušení v rotačních sušičkách), netříděno, pečeno
pečení: 1 cyklus, mírné (deeply roasted, heavily baked)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: (text v přípravě)
trvanlivost: velmi dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)(obrázek v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 3