2021 Thajský úsměv - oolong Pao Chung - original - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 7

nepatrně oxidovaný nerolovaný polozelený čaj typu Pao Chung, téměř nepřeluhovatelný, v bio kvalitě, 50 g, Thajsko, min. doba trvanlivosti do: 14.6.2024

Dostupnost Skladem
139 Kč    
Kód produktu 259
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

Thajský úsměv - oolong Pao Chung - original - bio

(Thai Green Oolong Tea - "unsorted", "original")
"polozelený čaj typu "pao chung", nerolovaný, lehce oxidovaný, s poetickým názvem "Thajský úsměv", velmi lehký oolong s jemnými nálevy, blížící se zelenému čaji s jemnými nálevy"

čaj umí: žlutozelený až žlutý, velmi povzbudivé nálevy různých chutí, bez hořkosti a s pěkným "aftertaste"
čaj vás zaujme: výkonem, odolností vůči přeluhování a jednoduchostí přípravy
čaj je vhodné pít: celý den, čaj je značně povzbuzující

P1010007_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_01
obr.: listy
 tmavěji zelených barev, podélně rolované, s řapíky i částmi větviček (sběr na oolongy)

jak čaj vnímám a používám:
"Velmi často tento skvělý čaj piju. Má to nejméně sedm důvodů: 1. chutná mi :-), 2. poskytuje jiskrný nálev, jež se chladnutím nezakaluje, 3. lze jej připravit různými způsoby a nálevy jsou vždy velmi jemné, 4. nelze jej přeluhovat = nálev prostě nemá hořkost (pokud jej zrovna včas nesleju, nic se neděje (!), 5. čaj lze konzumovat při jakékoliv příležitosti a hodí se k jakémukoliv jídlu, 6. je velmi povzbuzující, 7. dobře ochlazuje organizmus."
(ZN, 29.8.2021)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 14.06.2021
minimální trvanlivost do: 14.06.2024
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) velmi málo oxidovaný a podélně rolovaný
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)

P1010026_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_02
obr.: nálev je světle žlutý až pískově žlutý, průzračný, jiskrný, při chladnutí či zchlazení se nezakaluje (!)

doporučená příprava:
do malé (cca 150-200 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte zchladlou až vroucí vodou a ihned slijte (= tzv. oplachovací nálev, jež se nepije), další nálevy zhotovte obdobně ale čaj již slévejte do šálků, pro první regulérní nálev se doporučuje čas 30 až 50 sekund, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti, doporučuji průběžně kontrolovat chuť
počet nálevů: 3-4
poznámky k přípravě:
čaj se může v konkrétních podmínkách přípravy chovat jinak = záleží na tvaru konvičky, jejím vyhřátí, množství čaje, skutečné teplotě vody, rychlosti slévání, preferenci síly nálevu apod.; vyplatí se vyzkoušet různé způsoby přípravy (více o přípravě); oplachovací nálev není nutný; doporučuji "zaexperimentovat" s chladnější vodou a delší dobou luhování, s dlouhou dobou luhování ve studené vodě (přes noc v lednici)


P1010013_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_03
obr.: list se pomaleji rozvíjí

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Čaj se označuje jako "Green Oolong Tea" a je podobný taiwanskému čaji Pao Chung, který je řazen mezi velmi slabě oxidované čaje polozelené. Je to slovo do pranice. Kde je ještě hranice oxidace, kdy se čaj považuje za zelený a polozelený? I u čaje, kde není na listech patrná oxidace, mohlo k jisté míře chemických změn dojít. Čaj pak vykazuje některé vlastnosti velmi "světlých" oolongů. Nicméně, odpůrce může přesvědčit sběrová formule, jež je stejná jako pro čaje polozelené. Podobně jako nejasnost, zda čaj zařadit tam nebo sem, bude rozdílné vnímání chutí a vůní. Každopádně, máš-li thajské polozelené a zelené čaje napité, nemůžeš se splést. Chuť je velmi "thajsky" typická!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej pořádný nálev, spíš výluh :-), lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; prožeň šejkrem a ozdob květy lučního kvítí."

P1010043_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_032
obr.: dlouze luhovaný nálev je žlutý (a hořkne až tak za hodinu luhování, což se běžně nedělá) :-)

více informací o čaji

suchý čaj: tvoří podélně rolované lístky a konce flešů, slabé bylinné vůně, převládají tmavší zelené barvy
nálev:
 
jemný, světle žlutý, jiskrný, nazakalující se (!), typicky vonící a chutnající podle způsobu přípravy (například při Gon Fu Cha sládnoucí delší dochuť)
vyluhovaný list: svěže zelený, stejnobarevný
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Green Oolong Tea, Thai Pao-Chung Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný


P1010031_NepustilTea.cz_thai_pao_chung_standard_b_031
obr.: převažují - díky šetrnému rolování - nepoškozené celé listy, vyluhovaný list je značně objemný

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.), nejlepší je však bez přídavků
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu (text přípravě)
aspekt: jin (silný)
šarže: 21F1412
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční (T + 3), mechanizované zpracování (sušení v rotačních sušičkách), netříděno
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: (text v přípravě)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)
obr.: 

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: text v přípravě
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 3