2021 Thajský osmanthus - oolong - bio
Popis
Thajský osmanthus - oolong - bio
(Thai Ten Thousands Miles Scented Tea)
"extrémně voňavý oolong s jemnými nálevy"
čaj umí: extrémně voňavé a jemné nálevy
čaj vás zaujme: výdrží, projevy
čaj je vhodné pít: při svátečních příležitostech, jinak kdykoliv
obr.: klasicky sbalené čajinky a žluté kvítky vonokvětky = úžasná broskvovo / meruňková vůně
jak čaj vnímám a používám:
"Je pro mě ideálním čajem podzimu - babího léta. Pěkný list sbíraný v tradičním formátu "T+3" umí žluté, velmi voňavé nálevy, které mě vždy vrátí do teplých letních večerů a tropických nocí :-). Menší množství čaje používám na "jednonálev" (ideálně ve skleněné či porcelánové konvičce), spíš si ale dopřávám víc času a čaj udělám metodou Kung Fu Čcha, hlídám si teplotu vody a chutě. V čaji jich totiž je - ačkoliv ve vůni převládá vonokvětka - dost. Nacházím i lahodnou kořenitost tak typickou pro thajské oolongy...".
(ZN, 26.9.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 15.6.2021
minimální trvanlivost do: 15.6.2024
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) ochucený/ovoněný
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), květy vonokvětky
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: mimoevropská certifikace TH-BIO-152-THAILAND, označení Organic Thailand (thajské bio), USDA ORGANIC (USA bio)
obr.: polozelený čaj pro mnoho voňavých nálevů, květy vonokvětky jsou přidány při dosušování čaje
doporučená příprava:
do malé (cca 150-200 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte zchladlou až vroucí vodou a ihned slijte (tzv. oplachovací nálev, jež se nepije), další nálevy zhotovte obdobně ale čaj již slévejte do šálků, pro první regulérní nálev se doporučuje čas 30 až 50 sekund, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s - doporučuji průběžně kontrolovat chuť, každý čaj se může - v konkrétních podmínkách přípravy* - chovat jinak, zhotovit lze několik nálevů, 2. a 3. nálev se obvykle považuje za "nejlepší"
*záleží na tvaru konvičky, jejím vyhřátí, množství čaje, skutečné teplotě vody
počet nálevů: 5-7 (8)
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc); z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.)
obr.: žlutý nálev o sytosti dle doby luhování
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"K tomuto čaji, který fakt pronikavě voní (a často se mi zdá, že v jasném broskovo-meruňkovém aroma je i něco pižmového náboje a švestkového nádechu) si pomohu citací z litera-tú(ů)ry *: „Každé aroma registrujeme jako komplexní vjem vůně a chuti. Jakmile vezmeme nějaké sousto nebo nápoj do úst, začne působit na všechny nervová zakončení, která se tam nacházejí. Současně se uvolňují těkavé látky a přecházejí spojovacím kanálkem do zadní části dutiny nosní, kde se na ploše celkem 6 cm2 nachází tzv. „čichové políčko“. To obsahuje více než 10 milionů čichových buněk a každá má několik vláknitých receptorů, končících v povrchu sliznice, pokryté vrstvou hlenu. Těkavé látky se v hlenu zachycují a ulpívají na těch receptorech, které mají schopnost je zadržovat. Při styku molekuly těkavé látky s receptorem vznikne slabý elektrický impuls, který čichová buňka vyšle po nervovém vláknu do thalamu, tj. části mezimozku a pak dále do koncového mozku, kde je vnímán jako určitá vůně.“."
*poznámka (ZN, 26.09.2021): Jak to Dr. Teaman myslel s litera-tůrou, přesně nevím, vyslovolal jednou ú a pak zase ů :-(. A sakra dlouzel. Zda tedy čerpal skutečně z literatury a nebo se to dozvěděl na nějaké túře (zřejmě pořádané jakýmsi nakladatelstvím, tiskárnou či výrobcem písma), nechce upřesnit. Pokládá to za vyřízenou věc a v podstatě už zapomněl, co mi řekl... Podařilo se mi však po nocích dohledat zdroj řečeného: Vonášek, F., Trepková, E. : Chuť a Aroma, MAXDORF 2002. Takže je jasné, že to neměl jen ze své hlavy ačkoli má paměť jako slon (thajský samozřejmě)!
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
" ... udělej silný nálev, lej na led zvící kostek velkých a ozdob kouskem meruňky či broskve... a nějakým pěkným květem, to stačí!"
obr.: "rozluhovaný" čaj, čajinky jsou rozvinuty tak "napůl"
více informací o čaji
suchý čaj: pěkně sbalené čajinky, konce čajových flešů, tmavší hnědé barvy s drobnými žlutooranžovými kvítky vonokvětky
nálev: světlý, žlutý, zlatožlutý, čirý nálev, nevtíravé vůně a chuti po osmanthových květech, která je v každém nálevu a slábne pomalu, nasládlá, později nahořklá (avšak příjemná), velmi dlouhá dochuť s kořeněnými tóny
vyluhovaný list: drobnější, měkký, vonící po ovoci (broskve, meruňka)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další názvy: osmanthový oolong, „Thajský osmanthus", "Gui Hua Oolong", Thai Ten Thousands Miles Scented Tea, Ten Thousands Miles Scented Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
obr.: čaj má vcelku měkký list a luhuje se rychle
ingredience: do čaje se nedoporučují přidávat žádné ingredience, ovonění vonokvětkou a chuť jsou dostatečně aromatické a jemné, někomu může vyhovovat jeho mírné oslazení v případě přípravy pouze jednoho silného nálevu
čaj a jídlo (tea pairing): velmi vhodný ke všem lehčím jídlům, sýrům, k dezertům a ovocným salátům, zvláště se dobře popíjí k ovocným sladkostem, dobře se snoubí s neslanými praženými buráky i jinými oříšky
aspekt: jin (lehce zahřívající až neutrální)
šarže: 21F1506
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční (T+3) a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský klon (No.17)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
obr.: oolong plný tipsů, sběrová formule T+3
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
obr.: pro přípravu polozeleného čaje čínskou metodou Gong Fu Cha [kung fu čcha] si nemusíte kupovat drahé čínské soupravy, můžete si svůj čajový set poskládat z různých - vám milých - komponent, které již doma máte :-), obrázek je z Ašské čajové pohody - degustace čajů a bylin v Aši, kde jsem použil různé nádobí...
čaj najdete: v degustační sadě č. 4
obr.: "osmanthus" - vonokvětka (zdroj obrázku: wikipedia)
pro zvídavé:
Velmi voňavý polozelený čaj vděčí za své projevy drobným květům osmanthu, jež se česky nazývá vonokvětka (libovonná) a latinsky Osmanthus fragrans, jedná se o keře cca dvoumetrového vzrůstu (*) pocházejícího z Číny, vůně květů, často přirovnávaná vůni lýkovce, je aromatičtější, než druh vonokvětky vyskytující se na Moravě, je opojná a inspirativní, příjemná a uklidňující zároveň, jelikož se jedná o čaj polozelený, dokáže i velmi dobře povzbudit a nezapře své léčivé účinky vlastní všem oolongům (antioxidant, podpora metabolismu tuků, regenerace buněk apod.).
poznámky:
(*) vyskytují se i vzrůsty velikosti stromů