2021 Thajský černý princ - bio
Popis
Thajský černý princ - bio
(Thai Black Tea Premium, typ 4 - thai hong cha)
"výběrový černý čaj pro *Gong Fu"
čaj umí: excelentní nálevy různé síly a plné kofeinu
čaj vás zaujme: jednoduchostí použití i přípravy (nelze jej příliš přeluhovat :-)
čaj je vhodné pít: kdykoliv, k práci a probuzení, k jídlu
obr.: větší list bez jakýchkoliv dalších částí flešů
jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě"
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 14.6.2021
minimální trvanlivost do: 14.6.2024
typ čaje: thajský černý (červený) čaj, střední list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: hnědý až hnědo-oranžový nálev
doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko rovnou do šálků
a zbytek do jiné konvičky (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
počet nálevů: 1-2 (většinou se připravuje jeden)
tip na alternativní přípravu:
z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou, medem získáte lahodný čaj, do čaje se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček apod.
některé obecné zásady přípravy:
sílu čaje ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování, hořký čaj je zdraví velmi prospěšný ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) lze hořkost dobře regulovat, silný výluh leze dodatečně ředit vroucí vodou
obr.: při delším luhování nebo použití většího množství čaje je nálev tmavší
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"text v přípravě"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"text v přípravě"
obr.: relativně měkký list hnědých barev
více informací o čaji
suchý čaj: převážně celé listy a části listů (bez tuhých částí sbíraných konců flešů, drobotiny a prachu)
nálev: světlejší, červenohnědý až tmavě hnědý, silný dle doby luhování
vyluhovaný list: měkký, hnědý až hnědozelený
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Black Tea Superior / Premium (černý čaj typ 4), Thailand Hong Cha, Bio Thailand Chiang ("Chang") Rai Hong Cha, Thai Black Tea - big leaf aj.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: suchý list je hnědočerný, svébytné vůně
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta, čekankový sirup apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: 20D2409/4
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
obr.: hnědo-oranžový nálev při přípravě metodou "kung-fu-čcha"
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: (text v přípravě)
čaj najdete: (text v přípravě)
obr.: křemen obarvený železem (vlevo) + vyluhovaný list čaje (vpravo)
poznámka: *čínské členění, čínská metoda přípravy čaje Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2