2021 Thajský černý čaj z divokých stromů

Neohodnoceno
 

raritní vysokohorský divoký černý čaj (hong cha) z divokých čajovníků (stromů), ručně zpracovaný, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha, původ: Thajsko, hmotnost (netto) 25 g, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv); čaj umí: hnědo-oranžové až červené, v dochuti sládnoucí nálevy plné kofeinu; čaj vás zaujme: původem, vzhledem, výkonem; čaj je vhodné pít: kdykoliv, pro povzbuzení k práci i pro rozjímání

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 495
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie thajské černé ("červené")
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10) pro sládnoucí nálevy (3), použijte 5 g čaje a 200 ml vroucí vody, možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 180/90-100 a 300/90-100
počet nálevů: 2 (a více)

VÍCE O ČAJI

původ: severní Thajsko (horské džungle na pomezí Thajska a Barmy)

thajsko_lahu caj_vietvicka forest_friendly_Monteaco_zmenseno_prevraceno

hmotnost (netto) a balení: 25 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 14.08.2021 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: červený (8) čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových stromů a keřů); Dhara Black Needle Tea - Wild Forest Friendly
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (8)

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup apod.) a ochucovat; je ideální ke snídani, příjemně doplňuje pečivo a sladké buchty, ... nejlepší je ale samotný
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno - přirozeně bio (sběr v divoké přírodě - džungle / pralesy severothajských hor)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, oxidace, šetrné sušení); horské divoké variety ásámských čajovníků (Camellia taliensis) - vzrostlé keře, stromky a stromy
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: mírně pokroucený rolovaný větší list s převahou konců flešů, bez drobotiny; nálev je voňavý, silný, jiskrný s dlouhou hutnou sládnoucí dochutí; vyluhovaný list se jeví jako měkký, lehce voní a má světlejší hnědé barvy
aspekt a působení na zdraví: jang silný (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

P1010622_NepustilTea.cz_thai_dhara_black_tea_b_0211

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"V thajsko-barmských horách, tj. na hranicích Thajska a Myanmaru najdeš mnoho divokých čajovníků, malých i větších keřů a různě vzrostlých stromů. Rostou přirozeně - v bujné pralesní vegetaci džungle - stovky let. Hnojeny jsou tak akorát - divou zvěří a využívány jako surovina - místními horskými kmeny – pro výrobu pravého čaje. Kmen Lahu pochází z Tibetu a produkuje především rýži, kukuřici a opium. Čaj vyrábí pro sebe a málokdy se ním klasicky obchoduje - častěji se směňuje za jiné zboží na tržnicích. Čaj si připrav metodou Kung Fu Čcha. "Kdysi jsem černými čaji opovrhoval. Jejich chuťové projevy jsem vnímal jako fádní, stejné a nezajímavé... :-(! Dnes to vidím jinak :-). I mezi černými čaji z jedné země (oblasti plantáží, horstva apod.) lze najít řadu nuancí, které pak nálevy dělají zajímavými, neokoukanými a dokonce zvláštními. A nejde jen o chuť, kterou každý jednotlivec vnímá subjektivně (někdy lépe a někdy hůře). Projevem čaje ze starých divokých stromů bývá těžko definovatelná "hotovost". Vnímám ji i u tohoto čaje. Je to prostě komplexnost projevů, kde již nelze nic přidat či požadovat a při ubrání čehokoliv by výsledek nebyl "ono"... Dělám tedy čaj v malé konvičce, metodou Gong Fu Cha, čajem nešetřím, někdy jej před zalitím mírně podrtím... a užívám si tajemných vzkazů z hlubin čajových věků!"

P1010609_NepustilTea.cz_thai_dhara_black_tea_b_021

VÍTE, ŽE...

Sílu čaje zásadně ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování! Uděláte-li si čaj příliš silný a bude "hořký", což je zdraví prospěšné ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) hořkost zmírníte; navíc, silný výluh leze dodatečně zředit právě vroucí vodou; za každou chutí a celkovými projevy čaje stojí sklizený čajový materiál - lístky = jednoznačně se projevuje, co a kdy bylo sbíráno; dále pak zpracování, zejména jaké technologické finty byly při výrobě čaje použity; výchozí surovina je a bude vždy tím základním, co chuť ovlivní; uživatel může ovlivnit pouze přípravu čaje, nic víc; u starých čajovníků platí, že jejich mladé výhonky čerpají ze síly vzrostlých stromů, z jejich stáří a vlastně jakési moudrosti; starý čajový strom neroste tak překotně jako mladý, často otrhávaný keř na plantáži, kde - dojde-li k jeho přílišnému "ovětvení" - se prostě seřízne a tím zmladí;  u starých stromů se dobře váží, co se otrhává, kdy a kolik...; staré stromy jsou - díky svým zkušenostem z věků - dostatečně vitální ale nejsou to žádní zbrklíci, co jen rostou a rostou...:-), musí se k nim přistupovat jako ke starému, moudrému a již ne tak odolnému člověku."

P1010605_NepustilTea.cz_thai_dhara_black_tea_b_02

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti - alespoň 3 minuty při prvním nálevu (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování), lze zhotovit 2-3 nálevy
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... ne že bych byl takových postupů příznivcem... ale (!), prostě pro společnost neznalých čajomilů udělej nějaký obyčejnější čaj, dej jim řadu chuťových doplňků, hodně ledu a trochu špiritusu, ať si míchají co chtějí... a s tímto skvostným čajem se uchyl stranou, uvidíš kdo se připojí; jo a nezapomeň co nejmenší konvičku a dostatek zrovna vroucí vody!" 

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) znají pouze černý čaj; termín "červený" nikoliv - čínská (resp. celosvětově běžně požívaná klasifikace čajů) do Čech ještě jaksi nedorazila :-( ... ačkoli se v čajové branži běžně užívá; Hong Cha (červený čaj) = čínské členění; Chā dæng (ชาแดง) - červený čaj, termín používaný v Thajsku
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)