2021 Thajský černý čaj z divokých stromů
Popis
2021 Thajský černý čaj z divokých stromů
(Dhara Black Tea - Wild Forest Friendly)
"špičkový černý čaj z divokých čajovníků (Camellia taliensis) pro přípravu metodou Gong Fu Cha"
čaj umí: hnědo-oranžové až červené, v dochuti sládnoucí nálevy plné kofeinu
čaj vás zaujme: původem, vzhledem, výkonem
čaj je vhodné pít: kdykoliv, pro povzbuzení k práci i pro rozjímání
obr.: větší, podélně rolovaný, zkroucený list s jemnou vůní
jak čaj vnímám a používám:
"Kdysi jsem černými čaji opovrhoval. Jejich chuťové projevy jsem vnímal jako fádní, stejné a nezajímavé... :-(! Dnes to vidím jinak :-). I mezi černými čaji z jedné země (oblasti plantáží, horstva apod.) lze najít řadu nuancí, které pak nálevy dělají zajímavými, neokoukanými a dokonce zvláštními. A nejde jen o chuť, kterou každý jednotlivec vnímá subjektivně (někdy lépe a někdy hůře). Projevem čaje ze starých divokých stromů bývá těžko definovatelná "hotovost". Vnímám ji i u tohoto čaje. Je to prostě komplexnost projevů, kde již nelze nic přidat či požadovat a při ubrání čehokoliv by výsledek nebyl "ono"... Dělám tedy čaj v malé konvičce, metodou Kung Fu Čcha, čajem nešetřím, někdy jej před zalitím mírně podrtím... a užívám si tajemných vzkazů z hlubin čajových věků!"
(ZN, 22.12.2021)
původ: Thajsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 11.7.2021
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje: thajský černý (červený *) čaj
složení: 100% čaj pravý- konce flešů
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: přirozeně bio (sběr v divoké přírodě - džungle thajských hor)
obr.: hnědo-oranžový (relativně světlý) nálev při prvním a druhém kratším luhování
doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko rovnou do šálků
a zbytek do jiné konvičky (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
počet nálevů: 1-2 (většinou se připravuje jeden)
tip na alternativní přípravu:
z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou, medem získáte lahodný čaj, do čaje se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček apod.
některé obecné zásady přípravy:
sílu čaje ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování, hořký čaj je zdraví velmi prospěšný ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) lze hořkost dobře regulovat, silný výluh leze dodatečně ředit vroucí vodou
obr.: světle hnědý (místy nazelenalý) vyluhovaný list
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jistě si vybavíš, že za každou chutí a celkovými projevy čaje stojí sklizený čajový materiál - lístky. Jednoznačně se projevuje, co a kdy bylo sbíráno. Dále pak zpracování, zejména jaké technologické finty byly při výrobě čaje použity (výchozí surovina je a bude vždy tím základním, co chuť ovlivní) a naposled způsob přípravy. Ten jediný můžeš - jako uživatel - ovlivnit! U starých čajovníků platí, že jejich mladé výhonky čerpají ze síly vzrostlých stromů, z jejich stáří a vlastně jakési moudrosti. Starý čajový strom neroste tak překotně jako mladý, často otrhávaný keř na plantáži, kde - dojde-li k jeho přílišnému "ovětvení" - se prostě seřízne a tím zmladí. U starých stromů musíš dobře vážit co otrháš, kdy a kolik toho bude. Staré stromy jsou - díky svým zkušenostem z věků - dostatečně vitální ale nejsou to žádní zbrklíci, co jen rostou a rostou...:-). Musíš k nim přistupovat jako ke starému, moudrému a již ne tak odolnému člověku."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... ne že bych byl takových postupů příznivcem... ale (!), prostě pro společnost neznalých čajomilů udělej nějaký obyčejnější čaj, dej jim řadu chuťových doplňků, hodně ledu a trochu špiritusu, ať si míchají co chtějí... a s tímto skvostným čajem se uchyl stranou, uvidíš kdo se připojí. Jo a nezapomeň co nejmenší konvičku a dostatek zrovna vroucí vody!"
obr.: sytě hnědo-červený nálev
více informací o čaji
suchý čaj: lehce voňavý, složený z větších listů a částí flešů
nálev: různě sytě oranožovo-hnědý až hnědo-červený, voňavý, s nasládlou dochutí, bez hořkosti, silně povzbuzující
vyluhovaný list: plně rozvunutý, světle hnědý s občasnými tóny zelené
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Dhara Black Tea (forest-friendly)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: všechny nálevy jsou průzračné, s jiskrou a chladnutím se nezakalují
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta, čekankový sirup apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu a po jídle
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: horské divoké čajovníky (Camellia taliensis), patřící k čajovníkům ásámským
trvanlivost: velmi dlouhá
ledový čaj: text v přípravě
obr.: vyluhovaný čaj - větší listy a rozpadlé konce tuhých flešů
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: (text v přípravě)
čaj najdete: (text v přípravě)
obr.: suchý čaj příjemně voní
poznámka: * čínské členění, čínská metoda přípravy čaje Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2