2021 Thajský černý čaj s větším listem - bio
Popis
Thajský černý čaj s větším listem
(Thai Black Tea, typ 3 - "standard" - thai hong cha)
"thajský černý čaj pro různé použití - jeden i více nálevů"
čaj umí: text v přípravě
čaj vás zaujme: text v přípravě
čaj je vhodné pít: text v přípravě
obr.: list převážně větší, hnědých barev, bez drcené drobotiny a jemné frakce (prachu), obsahuje kousky flešů, řapíků
jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě"
(ZN, 8.11.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 14.6.2021
minimální trvanlivost do: 14.6.2024
typ čaje: thajský černý (červený) čaj, větší list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: hnědý až hnědočervený nálev
doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko rovnou do šálků
a zbytek do jiné konvičky (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
počet nálevů: 1-2 (většinou se připravuje jeden)
tip na alternativní přípravu:
z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou, medem získáte lahodný čaj, do čaje se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček apod.
některé obecné zásady přípravy:
sílu čaje ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování, hořký čaj je zdraví velmi prospěšný ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) lze hořkost dobře regulovat, silný výluh leze dodatečně ředit vroucí vodou
obr.: delší luhování = tmavší nálev
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"text v přípravě"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"text v přípravě"
obr.: vyluhovaný list má hnědozelené barvy
více informací o čaji
suchý čaj: (text v přípravě)
nálev: (text v přípravě)
vyluhovaný list: (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Black Tea (černý čaj - typ 3), Thailand Hong Cha, Bio Thailand Chiang ("Chang") Rai Hong Cha, Thai Black Tea - small leaf aj.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: z listu je patrná formule sběru (T+3) = stejná jako na oolongy
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta, čekankový sirup apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: 20D2409/3
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
(obrázek v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: (text v přípravě)
čaj najdete: (text v přípravě)