2021 Thajský černý čaj - pro přípravu Cha Yen - bio
Popis
Thajský černý čaj - pro přípravu Thai Black Cha Yen (Thai Black Iced Tea)
(Thai Black Tea, typ 0 - thai hong cha)
"thajský černý čaj vzhledem někde mezi typem DUST a typem FG, drobné části listu, čajový prach s většími kousky čajinek, zejména pro přípravu slavného thajského Cha Yen"
čaj umí: silné, nehořknoucí nálevy
čaj vás zaujme: výkonností a použitelností
čaj je vhodné pít: k probuzení, povzbuzení, na žízeň, k práci i jídlu (má hodně kofeinu)
obr.: velmi drobný čaj = jsou viditelné kousky čajového listu, úlomky flešů, řapíků, ostatní drobotina a "prach"
jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě"
(ZN, 8.11.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 14.6.2021
minimální trvanlivost do: 14.6.2024
typ čaje: thajský černý (červený) čaj, střední list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: hnědočervený nálev má jiskru
doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko rovnou do šálků
a zbytek do jiné konvičky (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
počet nálevů: 1-2 (většinou se připravuje jeden)
tip na alternativní přípravu:
z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou, medem získáte lahodný čaj, do čaje se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček apod.
některé obecné zásady přípravy:
sílu čaje ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování, hořký čaj je zdraví velmi prospěšný ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) lze hořkost dobře regulovat, silný výluh leze dodatečně ředit vroucí vodou
thajský čaj CHA YEN:
text v přípravě
Thai Iced Tea:
text v přípravě
obr.: déle luhovaný nálev je tmavý
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Thajský ledový čaj je v Siamu velmi populární. Ty jako čajomilec máš dvě možnosti. Buď zapomeneš, že je to chemický koktejl příchutí a barev* a občas se oddáš preferované značce a chuti... nebo ti chemie bytostně vadí a budeš vyhledávat nápoje udělané bez chemie, jen z obyčejných lístků zeleného (černého) čaje (+ mléka a koření) s uspokojením, že nekonzumuješ žádné umělé příchutě a barvy kancerogenní povahy."
* poznámka, ZN:
oranžová barva je ve směsích pro přípravu nápoje způsobena SY žlutí (E 110) a modrá či zelená pak důsledkem (E133 - brilantní modř FCF a E 102 - CL potravinářská žluť Tartrazin); .
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný nálev lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej salko (slazené kondenzované mléko) a vanilkový extrakt, ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu a experimentuj s kokosovým mlékem i thajskou maččou);… hlavně vše dobře umíchej v šejkru!"
obr.: "dlouho" luhovaný nálev
více informací o čaji
suchý čaj: velmi drobný čaj, makroskopicky čajový prach a drobnějším listem
nálev: velmi silný, červenohnědý, jiskrný s lehkou karamelovou notou a typickou vůní thajských černých čajů
vyluhovaný list: měkký hnědo-zelený list
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Black Tea for Thai Iced Tea, (RTGS*: cha yen, [t͡ɕʰāː jēn]), thajsky: ชาเย็น, Bio Thailand Chiang ("Chang") Rai Hong Cha apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: drobotina se promění v patrné kousky listů apod.
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: 20D2409/0
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
obr.: čaj je čistý, bez cizích příměsí
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: (text v přípravě)
čaj najdete: (text v přípravě)
pozn:
* RTGS = Royal Thai General System of Transcription