2021 Thajský černý čaj kmene Lahu

Neohodnoceno
 

raritní vysokohorský divoký černý čaj (hong cha) z divokých čajovníků (stromů) produkovaný etnikem Lahu, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha, původ: Thajsko, hmotnost (netto) 25 g, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv); čaj umí: několik silných nálevů; čaj vás zaujme: vzhledem, výkonem, původem; čaj je vhodné pít: kdykoliv, zejména je-li čas na přípravu metodou Gong Fu Cha a potřebujeme povzbudit

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 471
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie thajské černé ("červené")
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: ideálně metodou Gong Fu Cha (10) pro více sládnoucích nálevů (3), možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 120/75, 60/80 a 120/90
počet nálevů: 3 (a více)

VÍCE O ČAJI

původ: severní Thajsko (horské džungle na pomezí Thajska a Barmy)

thajsko_lahu caj_vietvicka forest_friendly_Monteaco_zmenseno_prevraceno

hmotnost (netto) a balení: 25 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 14.08.2021 / neomezeno-archiv / velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: červený (8) čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových stromů a keřů); Lahu Forest Black Tea, Thai Lahu Black Tea, Thai Lahu Wild Forest Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (8)

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup apod.); zkuste jej s čokoládou, kakaovými boby nebo sušenkami.
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno - přirozeně bio (sběr v divoké přírodě - džungle / pralesy severothajských hor)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, oxidace, šetrné sušení); horské divoké variety ásámských čajovníků (Camellia taliensis) - vzrostlé keře, stromky a stromy
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: pěkně drátkovitě rolovaný větší list s převahou konců flešů, bez drobotiny; nálev je voňavý, silný, jiskrný s dlouhou hutnou sládnoucí dochutí ; vyluhovaný list se jeví jako měkký, lehce voní a má světlejší hnědé barvy
aspekt a působení na zdraví: jang silný (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

P1010499_NepustilTea.cz_thai_lahu_black_tea_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"V thajsko-barmských horách, tj. na hranicích Thajska a Myanmaru najdeš mnoho divokých čajovníků, malých i větších keřů a různě vzrostlých stromů. Rostou přirozeně - v bujné pralesní vegetaci džungle - stovky let. Hnojeny jsou tak akorát - divou zvěří a využívány jako surovina - místními horskými kmeny – pro výrobu pravého čaje. Kmen Lahu pochází z Tibetu a produkuje především rýži, kukuřici a opium. Čaj vyrábí pro sebe a málokdy se ním klasicky obchoduje - častěji se směňuje za jiné zboží na tržnicích. Čaj si připrav metodou Kung Fu Čcha. Mám různá období, kdy se věnuju jednomu čaji, jednomu typu nebo určité čajové skupině. Stane se pak, že chuťové buňky jsou unavené, nálevy začnou otravovat a zkoumané čaje nebavit... Thajské divoké čaje jsou trochu jiného ražení. Mají něco společného s oolongy typu "single bush", mohou být pokaždé jiné a málokdy mě otráví svými projevy. Navíc! Dělají mi velmi dobře na žaludek, lze je připravovat rozličnými způsoby a užít si s nimi pěkné chvíle :-). Černý čaj (správněji "červený") kmene Lahu je toho příkladem. Je pečlivě vyroben, nemusí být každý rok úplně stejný a skýtá plno možností jak si pořádně začajovat, povzbudit se, probudit se. Což někdy bytosně potřebuju!"

P1010533_NepustilTea.cz_thai_lahu_black_tea_b_0211

VÍTE, ŽE...

Subtropické deštné horské pralesy na pomezí Thajska a Myanmaru (Barmy) jsou plné divokých čajovníků. Jde především o horské divoké variety ásámských čajovníků (Camellia taliensis) - vzrostlé keře, stromky a stromy.

grateful_tea_zmenseno_otoceno

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti - alespoň 3 minuty při prvním nálevu (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování), lze zhotovit 2-3 nálevy
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... nech rozjařenou společnost, ať se baví, vezmi nejbližší fešnou přítelkyni a v klidu se ztraťte za nejbližší borovice..., pití tohoto čaje ve stínu, v klidu, s řečmi o čaji a životě, za to stojí!"

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) české předpisy (potravinářské, celní aj.) znají pouze černý čaj; termín "červený" nikoliv - čínská (resp. celosvětově běžně požívaná klasifikace čajů) do Čech ještě jaksi nedorazila :-( ... ačkoli se v čajové branži běžně užívá; Hong Cha (červený čaj) = čínské členění; Chā dæng (ชาแดง) - červený čaj, termín používaný v Thajsku
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha (kung-fu-čcha)