2021 Thajské černé perly
Popis
2020 Thajské černé perly
(Thai Black Rolled Pearls Tea - hong cha (1) / "Cha Deng" (2))
"speciálně zpracovaný černý čaj - na způsob rolovaných oolongů, vhodný pro Gong Fu Cha (3)"
čaj umí: zajímavé nehořknoucí a povzbuzující nálevy
čaj vás zaujme: vzhledem, projevy, trvanlivostí
čaj je vhodné pít: kdykoliv k povzbuzení i probuzení
obr.: čajové lístky a konce flešů jsou sbalené do různě velikých, středně pevných čajinek, ...zdálo byse, že jde o oolong :-)
jak čaj vnímám a používám:
"Rád si na čaj dělám čas a trávím čas s čajem... Miluju chvíle, kdy se mohu ponořit do klidu a "flow přicházení myšlenek"... Vybírám si takový čaj, který nepiju každý den. Na stole mám čistý list papíru, svůj oblíbený "pilot", zvýrazňovače, potřebné čajonádobí a vrhám se na thajské perly. Beru co nejmenší konvičku. Má kolem 180 ml. Pořádně jí nahřeju vroucí vodou a vložím větší (než níže doporučené množství) čaje. Něco kolem devíti gramů. Nechám jej nahřát a v zavřené konvičce rozvonět. Pak postupuji "standardně". Dělám proplachovací ("nultý") nálev a po probuzení čajinek čaj luhuji skoro vroucí vodou a slévám dle chuti. Tímto způsobem udělám několik skvělých nálevů, mezi kterými přichází bezpočet užitečných myšlenek a nápadů :-)!"
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okolí Doi Mae Salong
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 14.6.2021
minimální doba trvanlivosti do konce: neomezeno (archiv)
typ čaje: thajský červený (2) čaj, střední list, sběr T+3, rolování před finálním sušením, tříděno
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: bez certifikace
obr.: hnědý až hnědo-oranžový nálev z kratšího luhování
doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 polévkové lžíce čaje, zalijte právě vroucí vodou a luhujte dle chuti (pro získání zkušenosti s čajem doporučuji nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko rovnou do šálků
a zbytek do jiné konvičky (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
počet nálevů: 1-2
tip na alternativní přípravu:
z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až dvojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou, medem získáte lahodný čaj, do čaje se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček apod.
některé obecné zásady přípravy:
sílu čaje ovlivňuje jeho množství, nikoliv delší doba luhování, hořký čaj je zdraví velmi prospěšný ("třísloviny"), oslazením (případně smetanou) lze hořkost dobře regulovat, silný výluh leze dodatečně ředit vroucí vodou
obr.: při delším luhování nebo použití většího množství čaje je nálev tmavší, hnědý až červený
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Už víš, že přesná klasifikace čaje je někdy velmi ošemetná záležitost. Zejména, pokud není znám přesný postup výroby, je spousta příležitostí ke spekulacím, dohadům a odhadům. Ostatně definovat, kde je hranice mezi oolongem a čajem zeleným (při malé oxidaci) a oolongem a čajem červeným (při velké oxidaci), je věcí názoru a stanovení hranic (oxidace). Mohl bys namítat, že pro zelené či červené čaje se již na plantáži sbírá jiný "materiál" a polozelené čaje se zpracovávají svébytným (a dost zdlouhavým a složitým) postupem, zcela odlišným od výroby čajů zelených. Ovšem co v případě, že jsou nasbírány konce flešů v typické sběrové formuli oolongů (1+2, 1+3) a je vyroben zelený nebo červený čaj? Já k tomu často přistupuji tak, že to neřeším. Najdu si nejvhodnější způsob přípravy čaje a opakovatelné shodné výsledky - příjemná chuť, barva, dochuť apod. - mi stačí ke štěstí... Můžeme však o tom donekonečna diskutovat.... kde jsou hranice a proč a co kdyby, kdyby :-)!"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"text v přípravě"
obr.: vyluhovaný list (celé neporušené i porušené listy, konce flešů) je polotuhý, hnědozelený, úplně či méně rozvinutý
více informací o čaji
suchý čaj: na způsob oolongů, do různě velkých čajinek rolované listy, hluboce - po pravé vanilce - vonící
nálev: hnědo červený až červený, průzračný, s kořenitou notou pravého vanilkového lusku a dlouhou nehořknoucí dochutí
vyluhovaný list: celé neporušené i porušené listy + konce flešů, polotuhý, hnědozelený, úplně či méně rozvinutý
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Jing Shuan Pearl Black Tea, Jing Shuan Black Peral (No. 12), DMS Jin Xuan Black Pearls, Jing Xuan Black Pearls, Thailand Hong Cha Pearl
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: řada čajinek obsahuje jeden velký list
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta, čekankový sirup apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: neuvedeno
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: indočínský klon No.12 (Jing Shuan, Jin Xuan - tchaj-wanský kultivar)
trvanlivost: velmi dlouhá, čaj vhodný pro dlouhodobé uložení
ledový čaj: text v přípravě
obr.: hnědo-červený nálev lze získat při delším luhování
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
obr.: různě veliké čajinky jsou hnědozelené
poznámka:
(1) Hong Cha (červený čaj) = čínské členění
(2) Chā dæng (ชาแดง) - červený čaj, termín používaný v Thajsku
(3) čínská metoda přípravy čaje (Kung Fu Čcha) Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2