2024 Thajská klitorie - modrý čaj - 25 g

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 3

květ klitorie pro přípravu "modrého čaje", kouzlení a proti chronické únavě, čaj má spousta účinků a působí jako stabilizátor nálady; čaj vytváří modrý nálev jež lze přidáním dalších ingrediencí přebarvit (například citronem do červeno-fialova...), Thajsko, reálná trvanlivost do konce: 06/2028

Dostupnost Skladem
Měrná cena 398 Kč / 100 g
199 Kč    
Kód produktu 370
Značka NepustilTea-original
Kategorie Thajské byliny + čaje
 

příprava čaje

doporučená příprava: 2-5 kusů květů přelijeme 250 ml horké vody a luhujeme dle potřeby (chuti, barvy, použití) 3 - 5 minut
počet nálevů: 1 (až mnoho)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM

teapairing: čaj pijte k různým "jednohubkám" pro zábavu s využitím jeho schopnosti měnit barvy; pro léčebné účely jej pijte bez jídla

VÍTE, ŽE...

s květy klitorie si můžete užít mnoho zábavy? Zkuste například namíchat long drink a obarvit jej nálevem z květů, pokud do takového nápoje vložíte kostky ledu (předem připravené zmražením vody s čerstvou citronovou šťávou ve větší koncentraci), budou se dít kouzla! Trochu nálevu dejte do mléka při přípravě krupicové kaše. Udělejte si modrou rýži nebo promodřete šlehačku na kávě...

thajsky-modry-caj-klitorie-ternatska-NepustilTea.cz-DobreCaje.cz-OchutnejCaj.cz-SnezCaj.cz-DegustaceCaju.cz-novinky

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Vím, že se poslední dobou intenzivně zabýváš horninami a geologií Ašského výběžku i s přesahem za hranice Čech. Máš furt v hlavě spoustu kamení a barev z geologických map a sbírek minerálů… a klitorie se k tomu náramně hodí. Je to samozřejmě dost hrubý oslí můstek, ale budiž. Čaj z květů klitorie je zajímavý svou barvou a nálev (v různých koncentracích) mi připomíná některé minerály. Například fialový ametyst, modrý azurit, či na Ašsku se vyskytující vzácný lazulit!. ... Se mi to pěkně rýmuje. Viď? A nezapomeň s nálevem experimetovat, já rád přidám pár květů při vaření rýže nebo špaget..."

obrázek v přípravě

více o čaji

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai

pmap_chiang_rai_province  Butterfly-Pea-Vine-9733  araksa-butterflypea-origin_web  

(zdroj obrázků: wikipedia - upraveno, klitorie, sklizeň klitorie)

hmotnost (netto) a balení: 25 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 06/2024 / 06/2028 / delší (8)
typ čaje a jeho složení, další označení: "nečaj" - bylina, 100 % - květy klitorie ternatské  (lat. Clitoria ternatea); Thai Butterfly Tea, Thai Butterfly Pea Pure Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: -

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování: ruční sběr
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: doporučeno je pít: alespoň 1-2 šálky denně
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: suchý květ voní velmi zvláštně a libě, nálev je sytý podle doby luhování a množství použitých květů a nabývá barev od blankytné oblohy po inkoust :-), vyluhovaný květ nevoní a je úplně vybledlý
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje
nelze zde uvést (2)

p1010012_moringatea.cz_carousel_pc_03

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: pěkně modré nálevy, různých odstínů - díky vysokému obsahu barviva anthokyanu - jedinečné modré zbarvení, můžete jím obarvit další světlé čajové nálevy i řadu jídel (rýže, rýžové nudle, těstoviny, krupicovou kaši, krémy, šlehačku aj.
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (

obrázek v přípravě

LEGENDA, ODKAZY A POZNÁMKY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) bylina je po usušení balena vakuově (=dlouhá trvanlivost)

Starr_980529-1406_Clitoria_ternatea_1024x768

čaj vás zaujme: barvou, výkonem, použitelností
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv (nemá kofein)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
Pure = angl. čistý, ryzí přírodní, pravý
Klitorie - wikipedie
E163 - Anthokyany - Fér potravinapokud čaj z klitorie okyselíme (zvýšíme pH), například citronovou šťávou, zbarví se do červena :-); v naší přírodě najdeme užitečnou bylinu plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) jehož mladé květy jsou červené díky nízkému pH ve vakuolách; ovšem se zvětšujícím se stářím květů jejich pH stoupá a přítomné anthokyany zbarvují květ domodra až fialova

Boraginaceae_-_Pulmonaria_officinalis-4
Autor: Hectonichus – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15873840

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: