2024 Thajská klitorie - modrý čaj - 25 g
Popis
příprava čaje
doporučená příprava: 2-5 kusů květů přelijeme 250 ml horké vody a luhujeme dle potřeby (chuti, barvy, použití) 3 - 5 minut
počet nálevů: 1 (až mnoho)
PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM
teapairing: čaj pijte k různým "jednohubkám" pro zábavu s využitím jeho schopnosti měnit barvy; pro léčebné účely jej pijte bez jídla
VÍTE, ŽE...
s květy klitorie si můžete užít mnoho zábavy? Zkuste například namíchat long drink a obarvit jej nálevem z květů, pokud do takového nápoje vložíte kostky ledu (předem připravené zmražením vody s čerstvou citronovou šťávou ve větší koncentraci), budou se dít kouzla! Trochu nálevu dejte do mléka při přípravě krupicové kaše. Udělejte si modrou rýži nebo promodřete šlehačku na kávě...
NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):
"Vím, že se poslední dobou intenzivně zabýváš horninami a geologií Ašského výběžku i s přesahem za hranice Čech. Máš furt v hlavě spoustu kamení a barev z geologických map a sbírek minerálů… a klitorie se k tomu náramně hodí. Je to samozřejmě dost hrubý oslí můstek, ale budiž. Čaj z květů klitorie je zajímavý svou barvou a nálev (v různých koncentracích) mi připomíná některé minerály. Například fialový ametyst, modrý azurit, či na Ašsku se vyskytující vzácný lazulit!. ... Se mi to pěkně rýmuje. Viď? A nezapomeň s nálevem experimetovat, já rád přidám pár květů při vaření rýže nebo špaget..."
obrázek v přípravě
více o čaji
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
p
(zdroj obrázků: wikipedia - upraveno, klitorie, sklizeň klitorie)
hmotnost (netto) a balení: 25 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 06/2024 / 06/2028 / delší (8)
typ čaje a jeho složení, další označení: "nečaj" - bylina, 100 % - květy klitorie ternatské (lat. Clitoria ternatea); Thai Butterfly Tea, Thai Butterfly Pea Pure Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: -
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno
kvalita sběru a způsob zpracování: ruční sběr
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: doporučeno je pít: alespoň 1-2 šálky denně
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: suchý květ voní velmi zvláštně a libě, nálev je sytý podle doby luhování a množství použitých květů a nabývá barev od blankytné oblohy po inkoust :-), vyluhovaný květ nevoní a je úplně vybledlý
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)
DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE
tip na alternativní přípravu: pěkně modré nálevy, různých odstínů - díky vysokému obsahu barviva anthokyanu - jedinečné modré zbarvení, můžete jím obarvit další světlé čajové nálevy i řadu jídel (rýže, rýžové nudle, těstoviny, krupicovou kaši, krémy, šlehačku aj.
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (
obrázek v přípravě
LEGENDA, ODKAZY A POZNÁMKY
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) bylina je po usušení balena vakuově (=dlouhá trvanlivost)
čaj vás zaujme: barvou, výkonem, použitelností
čaj je vhodné pít: kdykoliv (nemá kofein)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
Pure = angl. čistý, ryzí přírodní, pravý
Klitorie - wikipedie
E163 - Anthokyany - Fér potravinapokud čaj z klitorie okyselíme (zvýšíme pH), například citronovou šťávou, zbarví se do červena :-); v naší přírodě najdeme užitečnou bylinu plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) jehož mladé květy jsou červené díky nízkému pH ve vakuolách; ovšem se zvětšujícím se stářím květů jejich pH stoupá a přítomné anthokyany zbarvují květ domodra až fialova
Autor: Hectonichus – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15873840
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.